?>

Atık malzemeler Muğlalı kadınların elinde yeniden şekil buluyor

Muğla Olgunlaşma Enstitüsü'nde kadınlar, 13 farklı atölyede arta kalan atık malzemeleri günlük hayatta kullanılabilir yeni ürünlere dönüştürüyor

Kültür Sanat - 6 ay önce

Muğla

Sosyal sorumluluk çalışmalarıyla "Sıfır Atık Projesi"ne destek olan kadınlar, atölyelerden arta kalan kumaş, deri ve ahşap malzemelerden günlük hayatta kullanılabilecek ürünler ve hediyelik eşyalar üretiyor.

Muğla Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Mehmet Keleş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde hayata geçirilen "Sıfır Atık Projesi"nin, bu mirasın korunması için atılmış en önemli adımlardan biri olduğunu söyledi.

Sıfır atık projesinin sadece bir geri dönüşüm projesi olmadığını, bir yaşam felsefesi olduğunu kaydeden Keleş, "Kaynaklarımızı daha verimli kullanarak, atık oluşumunu en aza indirmeyi ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmayı hedefliyoruz. Emine Erdoğan Hanımefendi'nin liderliğinde, daha temiz ve sürdürülebilir bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

Muğla Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Mehmet Keleş, proje kapsamında 13 farklı atölyede, atıkların sanata, hayata ve günlük kullanılabilir ürünlere dönüştürüldüğünü dile getirdi.

Dokuma atölyesinden arta kalan kumaşlardan perde, örtü gibi benzeri ürünler tasarladıklarına işaret eden Keleş, "Dekoratif el sanatları atölyemizde ahşap atıkları tarak ve toka gibi günlük hayatta kullanılabilecek ürünlere dönüştürüyoruz. Deri atölyemizde oluşan atıklardan çanta ve bozuk paralık gibi ürünler elde ediyoruz. Görsel sanatlar atölyemizdeki atıkları da resim ve tablo gibi sanatsal ürünlere dönüştürüyoruz." diye konuştu.

Atık malzemelerden elde edilen ürünleri de "Uluslararası Sıfır Atık Günü" kapsamında kent meydanında sergileyeceklerini anlatan Keleş, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün "Mavi Yeşil Okullar" projesi kapsamında da merkezdeki tüm okullarda çeşitli aralıklarla sergiler açmaya devam edeceklerini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatçısı Zeynep Karacan da enstitüde kadınlardan oluşan 8 kişilik bir ekiple geleneksel kumaş dokuma atölyesinde çalıştıklarını söyledi.

Proje kapsamında moda tasarım atölyesindeki arta kalan atık kumaşları şeritler halinde keserek, değişik dekoratif ürünler yaptıklarını anlatan Karacan, "Bu kumaşları geleneksel tezgahlarımızda dokuyarak perde, masa örtüsü, kilim, battaniye gibi farklı ürünler elde ediyoruz. Daha da farklı ürünler yapılabilir. Bu yolla atık kumaşlarımızı değerlendirmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Karacan, önceden eski elbiselerin kesilerek kilimler dokunduğunu, kendilerinin de buradan yola çıkarak tüm atıkları çeşitli ürünlere dönüştürdüklerini ifade etti.

Ekonomik katkı sağlamayı da hedeflediklerini dile getiren Karacan, toplumun bu konuda bilinçlenmesi adına ürünleri sergileyeceklerini söyledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türk Basketbol Süper Liginde Alt Sıralardan Yükselen Takımlar Sürprizlerle Dolu Bir Sezon

2025-03-26 13:04 - İnsan&Hayat

Futbol Derbileri: Tarihsel Ezeli Rekabetler ve Modern Stratejiler

2025-03-20 15:54 - İnsan&Hayat

Stadyum Kültürü ve Taraftar Tutkusu Türkiye Süper Lig’inin Kalp Atışı

2025-03-25 15:56 - İnsan&Hayat

TJK E-Bayi: Online Bahis Keyfi!

2025-03-26 11:44 - İnsan&Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: TEKNOFEST neslinin gümbür gümbür geldiğini görüyorum

2025-03-24 20:40 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hukuksuzluğun hesabını yine hukuk içinde soracağız

2025-03-25 21:56 - Siyaset

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında şüpheli Hüseyin Köksal'ın ifadesine ulaşıldı

2025-03-25 23:28 - Gündem

Kendi çabasıyla öğrendiği kemençe ve sazı 85 yaşında çalmaya devam ediyor

2025-03-25 13:23 - Kültür Sanat

Bayraktar TB3 SİHA'dan süpersonik füzeyle tam isabet

2025-03-25 23:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ABD İç Güvenlik Bakanı Noem, El Salvador'da suçluların tutulduğu hapishaneyi ziyaret etti

2025-03-27 08:33 - Dünya

İlgili Haberler

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Uluslararası Turizm Fuarı başladı

22:06 - Kültür Sanat

Yazar Emine Şenlikoğlu, tuzağa düşürülen gençlerin hikayesini anlattı

12:16 - Kültür Sanat

Kırgız kadınlardan geçmişe ışık tutan müze: Kırgız Köyü

11:52 - Kültür Sanat

Neşet Ertaş'ın kardeşi, ağabeyiyle geçirdiği günleri özlüyor

14:28 - Kültür Sanat

Bağımlılığı anlattıkları filmleri ilgi gören Mardinli gençler ikinci filmi yapıyor

14:18 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Küresel Sumud Filosu'ndaki Avusturyalı aktivist, 24 Eylül'deki dron saldırılarını anlattı

13:18 - Dünya

İzmir'deki kentsel dönüşüm hak sahipleri mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor

13:13 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TSKGV'nin 38'inci kuruluş yıl dönümünü kutladı

13:08 - Gündem

Milli Eğitim Bakanı Tekin: Türkiye son 20 yılda eğitim ve öğretimde çağ atladı

13:03 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'deki temaslarına ilişkin paylaşım

12:58 - Siyaset