?>

Atık camlar ustasının elinde süs eşyasına dönüşüyor

Mersin'de 25 yıldır cam sanatı ustalığı yapan Nihat Tellioğlu, çöpe atılan cam malzemeleri değerlendirerek yaptığı süs eşyalarını Kayseri'deki festivalde tanıtıyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Kayseri

Trakya Üniversitesi Muratlı Meslek Yüksekokulu Cam Programı'nda bu işin eğitimini alan ve endüstriyel faaliyet yürüten fabrikada bir süre çalışan 48 yaşındaki Tellioğlu, daha sonra bu mesleğin sanatsal tarafını keşfedince "alevli cam sanatı"na yöneldi.

İtalyan ve ABD'li ustalardan yeni teknikler öğrenen Tellioğlu, özellikle atık cam malzemeleri cam ocağında ısıtıp aksesuara dönüştürüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla düzenlenen Kayseri Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali'ne katılan ve burada açtığı stantta çalışmalarını sergileyen Tellioğlu, çöpe giden cam atıklardan neler yapılabileceğini gösterdiği sanatıyla ziyaretçilerden takdir topluyor.

"Atık diye bir şey yoktur"

Tellioğlu, AA muhabirine, kırılan, atılan veya gözden çıkarılan şişe, vazo, kül tablası ve benzeri objeleri gördüğünde çok üzüldüğünü söyledi.

Atık malzemeleri alıp yeniden değerlendirerek bu konuda farkındalık oluşturmayı amaçladığına dikkati çeken Tellioğlu, atık diye bir şey olmadığını, mutlaka değerlendirilebileceğini ifade etti.

Atık camları aksesuar, kolye veya takıya dönüştürebildiğini dile getiren Tellioğlu, şunları kaydetti:

"İnsanların çöpe kolayca atabildikleri şişeleri şekillendirip kendilerine tekrar sunduğumuzda onlara bakışları değişiyor ve farklı fikirler ortaya çıkıyor. Atıkları güzel objeler olarak tekrar kullanıma çevirebiliyoruz. Vazo, ev aksesuarı, takı, küpe, kolye, aklınıza ne gelirse camı eriterek şekil veriyoruz. İnsanlar bunları gördükleri zaman şaşırıyor çünkü kafalarında tamamen bir çöp vurgusu oluşuyor. O çöpü kullanılır şekille tekrar satın alma isteği uyandırmak güzel bir duygu."

Bu sanatın tanıtımında katkılarından dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığı ile tarihi Kayseri Kalesi'nde kendilerine ev sahipliği yapan Büyükşehir Belediyesine teşekkür eden Tellioğlu, ilgiden memnun olduğunu belirtti.

Tellioğlu, "alevli cam sanatı" ile nazar boncuğu, kolye, küpe, yüzük, halhal, küçük ev aksesuarları ve hayvan bibloları yaptığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

NATO'nun Kosova Gücü'den Kosova açıklaması

2022-08-01 01:10 - Dünya

Süper Lig'in rekorları, ilkleri

2022-08-03 11:59 - Spor

Evinde yaptığı maketlerle geçmişi yaşıyor

2022-08-02 15:12 - Çevre-Hayat

İzlanda'nın güneybatısında yanardağ patladı

2022-08-03 18:53 - Dünya

Yaz aylarının sevilen lezzeti: Süt mısır

2022-08-03 11:45 - Çevre-Hayat

Süper Lig tarihinin 'en'leri

2022-08-04 11:35 - Spor

İstanbul'da sivrisineklerin görülme sıklığında artış yaşanıyor

2022-08-03 20:44 - Çevre-Hayat

Kremlin, ABD ile tutuklu değişimi konusunda henüz anlaşma sağlanmadığını açıkladı

2022-07-28 14:16 - Dünya

'Doğal sit alanı' ilan edilen Van Gölü artık daha iyi korunacak

2022-08-04 12:10 - Çevre-Hayat

Irak'ta Sadr'dan 'eyleme devam ve erken seçim' çağrısı

2022-08-03 20:34 - Dünya

İlgili Haberler

Yozgat'taki Çamlık Milli Parkı piknikçilerin uğrak noktası oldu

16:33 - Çevre-Hayat

Saros Körfezi sahillerinde bayram yoğunluğu yaşanıyor

15:47 - Çevre-Hayat

Alanya'da tur teknesine eşlik eden yunuslar görüntülendi

14:57 - Çevre-Hayat

Mutfak masrafını karşılamak için kurduğu tesiste yıllık 36 ton mantar üretiyor

14:02 - Çevre-Hayat

Mozambik'teki Zambezi Nehri ve Samora Machel Köprüsü havadan görüntülendi

13:32 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Ukrayna, Rusya'yı İstanbul'daki anlaşmaya göre esir takası ve ceset değişimi yapmaya çağır

17:53 - Dünya

İsveç'te binlerce kişi Filistin'e destek gösterisi düzenledi

17:43 - Dünya

Hacılar, Kurban Bayramı'nın ikinci gününde de şeytan taşladı

17:37 - İslam-Hayat - Zilhicce 1446

AFAD: Trabzon'daki sel ve taşkın sonrası 120 kişinin acil ihtiyaçları için destek sağlandı

16:37 - Gündem

İstanbul'da bayramın ikinci gününde trafik yoğunluğu yaşanıyor

16:32 - Gündem