?>

Atambayev'in evine düzenlenen silahlı operasyon yarıda kesildi

Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev, kendisini gözaltına almak için evine silahlı baskın düzenleyen güvenlik güçlerine teslim olmadı.

Dünya - 6 yıl önce

Bişkek

Kırgızistan'da yolsuzluk suçlamasıyla dokunulmazlığı kaldırılan eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i gözaltına almak için evine düzenlenen silahlı operasyon yarıda kesildi.

Çuy bölgesine bağlı Koy-Taş köyünde bulunan İçişleri Bakan Yardımcısı Kursan Asanov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, polisin durumu kontrol ettiğini belirterek "Tüm bu yaşananlar diyalog yoluyla çözümlenecek. Şu anda bunun gayreti içindeyiz." diye konuştu.

Güvenlik görevlileri operasyonu yarıda kesti

Atambayev, kendisini gözaltına almak için evine silahlı baskın düzenleyen güvenlik güçlerine teslim olmadı. Milli Güvenlik Devlet Komitesi özel harekat ekibi ve iç kuvvetler birlikleri, operasyonu yarıda keserek Atambayev'in yaşadığı Koy-Taş köyünü terk etti. Koy-Taş köyüne giden karayolu üzerinde dört farklı alanda güvenlik kontrolünü sağlayan polisler otobüslerle taşındı.

Bu arada, Atambayev'in destekçisi olduklarını dile getiren yüzlerce genç, köyün girişinde ve çıkışında güvenlik tedbirlerini sürdüren polisle taşlı sopalı karşı karşıya geldi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Asanov, köyün girişinde toplanan gençlerin dağılmalarını talep etti. Gençler de Atambayev'in evine gitmelerine izin verilmesini, telefon ve internet sinyallerin sağlanmasını istedi.

Ayrıca, Koy-Taş köyünde bulunan ülkenin en büyük askeri kışlalardan çok sayıda zırhlı araç ve asker dolu kamyonun başkent Bişkek'e yöneldiği görüldü.

Atambayev halka seslendi

Koy-Taş köyündeki evinden telefonla halka seslenen Atambayev, kendisine destek olanlara teşekkür etti. Polise yazılı ifade vermek istediğini bir kez daha yenileyen Atambayev, şöyle konuştu:

"Size büyük bir acıyla sesleniyorum. İktidar anayasayı ihlal ederek beni gözaltına almak istedi. Beni susturmak istedi. Akşam saatlerinde silahlarla geldiler. Önce plastik mermi daha sonra gerçek mermi kullandılar. Çok üzgünüm ve utanıyorum. Atambayev terörist değildir. Bana destek olmaya gelen vatandaşlar terörist değildir. İktidar kendi halkına kurşun yağdırdı. İktidara sesleniyorum. Durun."

Operasyonda yaralı sayısı 45'e yükseldi

Sağlık Bakanlığının açıklamasında, Atambayev'in evine düzenlenen operasyon esnasında yaralananların sayısının 45'e yükseldiğini bildirildi. Bu kişilerin 22'sinin taş, 13'ünün plastik mermi, 4'ünün kurşun ve 6'sının ise düşme nedeniyle yaralandığı belirtildi.

Operasyon esnasında başından ağır yaralanan Çuy Bölge Emniyet Müdürü Samat Kurmankulov'un komaya girdiği ve durumunun ağır olduğu ifade edildi.

Ağır yaralanan 22 yaşındaki güvenlik görevlisinin ise kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

Yolsuzluk suçlamasıyla dokunulmazlığı kaldırılan Atambayev'i gözaltına almak için evine dün akşam saat 20.00'de operasyon başlatıldı.

Atambayev'in korumaları operasyonu başlatan güvenlik güçlerine karşılık verdi. Taraftarları ise Atambayev'in bulunduğu evi koruma altına aldı.

Güvenlik güçlerine Atambayev'i teslim etmeyen destekçileri, 6 güvenlik görevlisini de rehin tutmayı sürdürüyor. Bunun üzerine Atambayev'in evinde ve bölgede iletişim ve internetin yanı sıra sokak aydınlatmaları hariç evlerdeki elektrik kesildi.

Polis, Atambayev'in iktidarı döneminde mafya lideri Çeçen asıllı Aziz Batukayev'i yasalara aykırı bir şekilde serbest bırakılmasına yardımcı olduğunu düşünüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rus muhalif zehirlenme ihtimalinin incelenmesini istedi

2019-08-01 23:57 - Dünya

Muhtardan 10 bin kuran kursu öğrencisine 'dondurma'

2019-08-02 15:02 - Çevre-Hayat

Lavanta diyarı 'İdris köyü' turizme açılacak

2019-08-01 14:37 - Çevre-Hayat

Müsavat Dervişoğlu İYİ Parti Grup Başkanvekili oldu

2019-08-02 19:02 - Siyaset

MİT'ten yakın koruma eğitimi

2019-08-06 14:32 - Gündem

Özel denetimde 8 bin kırmızı ışık ihlali tespit edildi

2019-08-02 17:02 - Gündem

Bursa'daki orman yangını tamamen kontrol altına alındı

2019-08-06 15:27 - Gündem

TMO bayramdan sonra fındık alımına başlıyor

2019-08-05 14:52 - Gündem

Balıkesir'de yolcu otobüsündeki yangınla ilgili 2 tutuklama

2019-08-03 22:07 - Gündem

ABD'de FETÖ'cü okul yöneticisi Tarım'a dava

2019-08-04 00:47 - Dünya

İlgili Haberler

CNN: ABD Başkan Yardımcısı Vance'in evinde çıkan olayın ardından 1 kişi gözaltına alındı

15:22 - Dünya

İran Devrim Muhafızları: Protestoculara bundan sonra müsamaha gösterilmeyecek

14:52 - Dünya

Berlin'deki sabotajın arkasındaki Volkan Grubu, 2011'den bu yana kritik altyapıyı hedef al

14:17 - Dünya

Avrupa'nın 7 ülkesi, Gazze ve çevresindeki son saldırılarından dolayı İsrail'i kınadı

13:57 - Dünya

Polonya'dan "Avrupa birlik içerisinde hareket etmeli" mesajı

13:32 - Dünya

Günün Manşetleri

CNN: ABD Başkan Yardımcısı Vance'in evinde çıkan olayın ardından 1 kişi gözaltına alındı

15:22 - Dünya

Fethi Sekin ve Musa Can, şehadetlerinin 9. yılında İzmir Adliyesi'nde anıldı

15:07 - Gündem

İran Devrim Muhafızları: Protestoculara bundan sonra müsamaha gösterilmeyecek

14:52 - Dünya

Ankara Adliyesinin ajandası yeni yılda yoğun

14:33 - Gündem

Manchester United'da Amorim dönemi sona erdi

14:27 - Spor