Atak'ın gücü milli çözümlerle artacak

Kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri Atak'a, TSK talepleri doğrultusunda "MİLDAR Atış Kontrol Radarı"nın entegrasyonu planlanıyor.

Gündem - 7 yıl önce

ANKARA - GÖKSEL YILDIRIM

Kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olan T129 Atak'ın gücü, yerli ve milli alt sistemlerle artırılacak.
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda Atak helikopterinin geliştirilmesine yönelik çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Bu doğrultuda, yerlilik oranı kritik alt sistemlerde artırılırken, aviyonik sistemlerde de iyileştirmeler sürdürülüyor.
Silah sistemi ve motor konusundaki çalışmalar devam ederken, taarruz helikopterleri için atış kontrol yeteneği ve seyrüsefer desteği sağlayan "MİLDAR Atış Kontrol Radarı"nın da Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) talepleri doğrultusunda Atak'a entegrasyonu planlanıyor.
Meteksan Savunma, MİLDAR'ı, "Hava Platformları İçin Milimetre Dalga Radarı Geliştirilmesi Projesi" kapsamında geliştirdi.

MİLDAR'ın Atak helikopteri üzerindeki testleri kanat altına takılarak uzun saatler boyunca gerçekleştirildi. Radarın helikopter üzerinde uçuş testleri dahil geliştirilmesiyle ilgili tüm süreçleri tamamlandı. Testlerde gerçek hedefler kullanıldı.
Meteksan Savunma, gelinen aşamada MİLDAR'ın hem ağırlık hem boyut olarak küçültülmesi üzerinde çalışıyor. Böylece radar, entegrasyon sonrasında helikopterin taşıma kapasitesine önemli yük getirmeyecek.
Yeni MİLDAR'ın ön tasarımı tamamlandı. SSB'nin üretim için sipariş vermesi halinde yaklaşık 1 yılda yeni MİLDAR'ın üretiminin tamamlanması ve aviyonik entegrasyona hazır hale getirilmesi hedefleniyor. Sonrasında da helikoptere entegrasyon aşamasına geçilecek.
Bu aşamaların ardından yeni MİLDAR için helikopter platformu üzerinde nihai yerinin kararlaştırılmasıyla birlikte silah sistemleriyle entegrasyon ve seri üretim faaliyetlerinin başlaması bekleniyor.
Yeni MİLDAR dünyadaki benzer sistemlere göre hem daha ufak ve hafif hem de daha üstün performans özelliklerine sahip olacak.
MİLDAR, milli taarruz helikopterlerinin, beka ve taarruz gücünü önemli ölçüde artıracak.

Radar, TSK'ya, elektro-optik sistemlerin performanslarının zayıfladığı hava koşullarında yüksek performans gösterme, elektro-optik sistemlerin hedefe yönlenmesinde ve silah angajmanında zaman kazanma gibi önemli operasyonel avantajlar sağlayacak.
MİLDAR'ın, hem milli silah sistemleriyle hem de milli elektronik harp sistemleriyle entegrasyonu, taarruz helikopterlerinin kabiliyet setini genişletecek.
Bütün hava şartlarında çoklu hedef tespiti
Taarruz helikopterleri için atış kontrol yeteneği ve seyrüsefer desteği sağlayan MİLDAR, milimetre dalga frekansında çalışıyor.
MİLDAR, düşük algılanma olasılığı özelliğiyle yüksek radar performansı sunabiliyor. Radar, bütün hava şartlarında çoklu yer ve hava hedefine yönelik otomatik tarama, tespit etme, yerini bulma ve sınıflandırma yapabiliyor. Küçük hacim, düşük ağırlık ve düşük güç tüketimine sahip olan MİLDAR, Atak/Atak2 üzerinde yer alacak RF güdümlü füzeler için silah angajmanı da gerçekleştirebilecek.
Radar, hızlı şekilde hareketli hedefleri tespit edebiliyor ve takibine başlayabiliyor. Pilota 360 derece durum farkındalığı yaratarak olası hedefleri radar ekranı üzerinde sunabiliyor, aynı anda birden fazla hedefe angajman imkanı vererek helikopterin saldırı ve beka yeteneklerini artırıyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Babamızın cesedi bize verilmeden bu konu kapanamaz'

2018-11-05 11:32 - Dünya

İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı olarak belirlendi

2018-11-02 12:47 - Gündem

Tel Abyad merkezinde terör örgütü YPG/PKK bayrağı

2018-11-02 19:27 - Dünya

Metin Şentürk'ten 'engelliler için erişilebilir şehirler' çağrısı

2018-11-01 18:12 - Gündem

ABD yeni İran yaptırımlarını uygulamaya başladı

2018-11-05 12:02 - Dünya

Çocuklar unutulan sokak oyunlarını oynadı

2018-11-01 00:32 - Çevre-Hayat

Gazişehir 3 golle kazandı

2018-11-03 22:32 - Spor

İran'dan Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yeni iddia

2018-11-03 23:57 - Dünya

Endonezya'da düşen uçağın son 4 uçuşu arızalıymış

2018-11-05 19:42 - Dünya

Van’da 12 bin 450 paket kaçak sigara ele geçirildi

2018-11-07 13:02 - Asayiş

İlgili Haberler

Makedonya-Türkiye Ticaret Odası, Üsküp'te iftar programı düzenledi

22:43 - Gündem

Milli Savunma Bakanı Güler: Türkiye, çatışmanın değil barışın ve sağduyunun tarafında yer almakta

20:48 - Gündem

Paris'te Türkiye ve NATO ilişkilerini konu alan yuvarlak masa toplantısı düzenlendi

20:02 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Avusturyalı mevkidaşı Meinl-Reisinger ile telefonda görüştü

19:28 - Gündem

Zeytinburnu'nda iş yerinde çıkan yangın söndürüldü

18:33 - Gündem

Günün Manşetleri

Çin, ABD'yi "yapay zekanın savaş kararlarını etkilemesine" karşı uyardı

02:58 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a hava saldırıları düzenledi

02:53 - Dünya

İran'dan yapılan misilleme saldırıları nedeniyle Tel Aviv ve Kudüs'te patlama sesleri duyu

02:42 - Dünya

İran'ın başkenti Tahran'da art arda patlamalar meydana geldi

02:38 - Dünya

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turu ilk maçları 4 maçla tamamlandı

01:58 - Spor