?>

Astana Formatı'nda Dışişleri Bakanları Toplantısı ortak açıklamasında Suriye krizine siyasi çözüm vurgusu

Toplantıya Astana Formatı'nın tarafları olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yanı sıra Katar, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır ve Irak'ın dışişleri bakanları katıldı

Dünya - 6 ay önce

DOHA

Astana Formatı'nda düzenlenen ve bazı Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarının da katıldığı toplantının ortak açıklamasında, "Katılımcılar, Suriye'deki son olaylarla ilgili yaptıkları ortak açıklamada, Suriye krizinin devam etmesinin ülkenin güvenliği ile bölgesel ve uluslararası güvenlik açısından tehlikeli bir gelişme teşkil ettiğini ve tüm tarafların Suriye krizine, askeri operasyonların sona ermesine ve sivillerin bu krizin yansımalarından korunmasına yol açacak siyasi bir çözüm araması gerektiğini vurguladı." ifadesine yer verildi.

Astana Formatı'nın tarafları olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yanı sıra Katar, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır ve Irak'ın dışişleri bakanları, Suriye'deki son gelişmeleri ele almak için Katar'ın başkenti Doha'da bir araya geldi.

Toplantının ardından yapılan ortak yazılı açıklamada, "Katılımcılar, Suriye'deki son olaylarla ilgili yaptıkları ortak açıklamada, Suriye krizinin devam etmesinin ülkenin güvenliği ile bölgesel ve uluslararası güvenlik açısından tehlikeli bir gelişme teşkil ettiğini ve tüm tarafların Suriye krizine, askeri operasyonların sona ermesine ve sivillerin bu krizin yansımalarından korunmasına yol açacak siyasi bir çözüm araması gerektiğini vurguladı." ifadesi kullanıldı.

Ortak açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararı temelinde kapsamlı siyasi sürecin başlatılmasına hazırlık amacıyla askeri operasyonların durdurulması, daha fazla masum ve savunmasız insanın kanının dökülmesine ve krizin uzamasına yol açan askeri tırmanışa son verilmesinin yanı sıra Suriye'nin birliği, egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün korunması, kaos ve terörizme sürüklenmesinin engellenmesi ve mülteciler ile yerlerinden edilenlerin gönüllü geri dönüşlerinin sağlanması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, "Katılımcılar, bölgede güvenlik ve istikrarın pekiştirilmesine yönelik çabaların artırılmasının yanı sıra Suriye krizine, Suriye halkının güvenlik, istikrar ve adalet özlemlerini giderecek şekilde barışçıl bir çözüm bulunmasına etkin bir şekilde katkıda bulunmak amacıyla aralarındaki yakın istişare ve koordinasyonun sürdürülmesinin önemini vurgulamışlardır." değerlendirmesinde bulunuldu.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in katılımcıları bilgilendirdiği belirtilen açıklamada, katılımcıların BMGK'nin 2254 sayılı kararı temelinde Suriye krizine siyasi bir çözüm bulunmasına yönelik BM çabalarına desteklerini teyit ettiği bildirildi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Moskova'da Türk markalarının vazgeçmediği adres: Crocus Group

2024-12-03 15:02 - Özel Haber

Astana Formatı'nda Dışişleri Bakanları Toplantısı ortak açıklamasında Suriye krizine siyasi çözüm vurgusu

2024-12-08 00:53 - Dünya

İran destekli gruplar, Suriye'deki rejim güçlerine desteğe gidiyor

2024-12-04 17:47 - Dünya

Gaziantep FK'ye deplasman yaramıyor

2024-12-03 10:38 - Spor

Beşiktaş Kulübü Asbaşkanı Mete Vardar: Umut ediyoruz ki güneşli günleri tekrar başlatırız

2024-12-02 16:23 - Spor

Otuz yıl içinde milyonlarca insan 'modern köle' durumuna düşebilir

2024-12-02 11:47 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Kamış kalemi elinden düşürmeyen emektar hattat, yeni öğrenciler yetiştiriyor

2024-12-02 11:38 - İslam-Hayat - Zilhicce 1446

'Çengel-8' operasyonlarında 28 bin 400 litre sahte alkol ele geçirildi

2024-12-06 08:28 - Asayiş

Kenan Yıldız, Juventus'un göz bebeği

2024-12-05 11:33 - Spor

İlk yarışmasında altın madalya kazanan görme engelli Yağmur'un hedefi olimpiyatlar

2024-12-03 13:03 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum, Trump ile telefonda görüştü

03:12 - Dünya

New York kent denetçisi Lander, ICE tarafından gözaltına alınmasının ardından serbest bırakıldı

02:53 - Dünya

İran lideri Hamaney: Siyonistlerle asla pazarlık yapmayacağız

02:48 - Dünya

ABD'nin saldırması durumunda İran'ın Hürmüz Boğazı'nı mayınlayabileceği iddiası

02:12 - Dünya

ABD Başkanı Trump ile İsrail Başbakanı Netanyahu telefonda görüştü

02:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum, Trump ile telefonda görüştü

03:12 - Dünya

New York kent denetçisi Lander, ICE tarafından gözaltına alınmasının ardından serbest bırakıldı

02:53 - Dünya

İran lideri Hamaney: Siyonistlerle asla pazarlık yapmayacağız

02:48 - Dünya

ABD'nin saldırması durumunda İran'ın Hürmüz Boğazı'nı mayınlayabileceği iddiası

02:12 - Dünya

ABD Başkanı Trump ile İsrail Başbakanı Netanyahu telefonda görüştü

02:02 - Dünya