?>

'Assange ABD'nin adaletsizliğinden kaçındı'

Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde gözaltına alınmasının ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Wikileaks'in kurucusu Assange'ın avukatı Robinson, müvekkilinin İsveç adaletinden değil ABD’nin adaletsizliğinden kaçındığını söyledi.

Dünya - 6 yıl önce

Londra

Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde gözaltına alınmasının ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın avukatı Jennifer Robinson, İngiliz Sky News televizyonuna açıklamalarda bulundu.

Robinson, Assange’ın Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde zor koşullarda geçirdiği 7 yılın, ABD’ye iade edilme korkusundan kaynaklandığını belirtti.

Assange’ın korkularının perşembe günü yaşananlarla kanıtlandığını ifade eden Robinson, müvekkilinin İsveç’te hakkında yürütülen tecavüz soruşturmasından kaçmadığını kaydetti.

Robinson, "Bunun İsveç adaletiyle yüzleşmekten kaçınmakla ilgisi yoktu. ABD’nin adaletsizliğinden kaçınmakla ilgiliydi.

Assange İsveç’teki soruşturma konusunda iş birliği yaptı. İsveçli savcılar elçiliğe gelerek ifadesini aldılar. Sonra da dosyayı kapattılar." ifadelerini kullandı.

Robinson, İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’in İngiliz hükümetine Assange’ın ABD’ye iade edilmemesi için çağrıda bulunmasından da memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

70 parlamenterden çağrı

İngiltere’de Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası üyesi 70 parlamenter de Assange’ın ABD’ye değil, talepte bulunması halinde hakkındaki tecavüz iddiaları nedeniyle İsveç’e iade edilmesi için hükümete çağrıda bulundu.

Corbyn, Twitter hesabından, "Irak ve Afganistan'daki mezalimin delillerini ortaya çıkardığı için Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmek istenmesine İngiliz hükümeti karşı çıkmalı." açıklamasını yapmıştı.

Corbyn, mesajıyla Wikileaks'in yayımladığı ABD askerlerinin ayrım gözetmeden Irak'ta 10 sivil ile 2 gazeteciyi öldürdüğünü gösteren videoyu da paylaşmıştı.

İngiliz mahkemesi daha önce Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti ancak İsveç mahkemesi 2017'de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. 


Assange, İngiliz mahkemesinin kararı üzerine Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

İade süreci 2 yılı bulabilir

Wikileaks kurucusu Julian Assange, 2012'den beri kaldığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde 11 Nisan'da gözaltına alınmış, ardından da "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etme” çerçevesinde tutuklanmıştı.

Assange’ın kefalet koşullarını ihlalden 12 ay kadar ceza alması ihtimali bulunuyor.

Assange’ın 2 Mayıs'ta ABD'nin iade talebi çerçevesinde Londra’da mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

Mahkemenin iade talebini kabul etmesi durumunda Assange’ın davayı üst mahkemeye ve oradan da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar taşıma imkanı bulunuyor.

Uzmanlar Assange’ın iade davasının 2 yıla kadar uzayabileceğini belirtiyor.

Assange'nin kurduğu Wikileaks, 2010 yılında, ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren çok sayıda gizli belgeyi yayımlamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

'Anlaşmasız Brexit'i önleyen tasarı yasalaştı

2019-04-09 10:45 - Genel

Ölümden önce son kaçış

2019-04-09 14:02 - Asayiş

İstinat duvarı kaldırımla birlikte çöktü

2019-04-14 14:34 - Asayiş

İstanbul'da uçaklar ortalama 143 yolcuyla iniş kalkış yaptı

2019-04-14 15:34 - Genel

Wikileaks’ın kurucusu Julian Assange gözaltına alındı

2019-04-11 15:51 - Dünya

İhbar üzerine gitti sürprizle karşılandı

2019-04-10 13:26 - Asayiş

Kazanın üzerinden 1 yıl geçti

2019-04-08 16:56 - Genel

Alerjiye davetiye çıkarmayın

2019-04-09 14:27 - Sağlık

Cezayirliler geçiş dönemi liderlerine karşı sokakta

2019-04-12 20:17 - Dünya

Nigel Farage Brexit Partisinin liderliğini üstlendi

2019-04-12 20:22 - Dünya

İlgili Haberler

Trump, Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Munir ile İran-İsrail çatışmasını görüştü

10:53 - Dünya

BM: Aralıktan bu yana 2 milyondan fazla Suriyeli evlerine döndü

10:47 - Dünya

ABD merkezli insan hakları grubuna göre, İsrail'in İran'a saldırılarında en az 639 kişi öldü

10:07 - Dünya

Gazprom: Avrupa'daki doğal gaz tüketimi 30 yılın en düşük seviyesine geriledi

10:03 - Dünya

Meksika'da etkili olan Erick Kasırgası "son derece tehlikeli" 4. kategoriye ulaştı

09:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump, Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Munir ile İran-İsrail çatışmasını görüştü

10:53 - Dünya

BM: Aralıktan bu yana 2 milyondan fazla Suriyeli evlerine döndü

10:47 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bugün deprem bölgemizde 49 bin 56 iş yeri ve konutu teslim ediyoruz

10:42 - Gündem

Kısa vadeli dış borç stoku nisanda azaldı

10:37 - Ekonomi

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Reşetnikov: Resesyona girmenin eşiğindeyiz

10:32 - Ekonomi