?>

ASO Başkanı Özdebir: Pandemiye rağmen yüksek bir büyüme görmemiz oldukça önemli

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, yüzde 7 olarak açıklanan büyüme rakamına ilişkin, "Pandeminin devam eden olumsuz etkilerine rağmen yüksek bir büyüme görmemiz oldukça önemli" yorumunda bulundu.

Ekonomi - 4 yıl önce

Ankara

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının olumsuz etkilerine rağmen bu yılın ilk çeyreğindeki yüzde 7'lik yüksek oranlı büyümenin önemine dikkati çekerek, "İkinci çeyrekte de baz etkisi ile çift haneli bir büyüme rakamını görmemiz muhtemeldir." ifadesini kullandı.

Özdebir, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) açıklanan 2021 yılının birinci çeyreğine ilişkin gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini değerlendirdi.

Söz konusu dönemdeki yüzde 7'lik ekonomik büyümeyle bu alandaki beklentilerin gerçekleştiğine dikkati çeken Özdebir, şunları kaydetti:

"Büyümenin önemli öncü göstergeleri olan, sanayi üretimi, perakende satış endeksi, kapasite kullanım oranındaki artış ilk çeyrekte yüksek bir büyümenin olacağına işaret ediyordu. Pandeminin devam eden olumsuz etkilerine rağmen yüksek bir büyüme görmemiz oldukça önemli.

Büyüme güzel, önemli olan sürdürebilir olması. İkinci çeyrekte de baz etkisi ile çift haneli bir büyüme rakamını görmemiz muhtemeldir."

Özdebir, sanayi sektörünün, yaşanan tüm zorluklara ve salgının sarsıcı ekonomik etkilerine karşın ekonominin yüz akı olduğunu ve büyümeye önemli katkı sağlamaya devam ettiğini bildirdi.

"Maliyet kaynaklı gelişmeler üretim yapma yeteneğini azaltıyor"

Son dönemde emtia, ara mal ve yarı mamul ürünlerde döviz bazındaki artışların sanayicinin üretim gücünü önemli ölçüde azalttığını belirten Özdebir, şu ifadeleri kullandı:

"Küresel emtia fiyat endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72 artış gösterdi. Kredi kullanarak üretim gücünü korumaya çalışan firmalar son dönemlerde işletme bilançolarında ciddi bozulma ile karşı karşıya kaldı.

Diğer taraftan daha önce kullanılan kredilerin de vadesinin gelmesi sanayicinin likidite sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Maliyet kaynaklı gelişmeler üreticinin üretim yapma yeteneğini ciddi anlamda azaltmaya devam ederken, üçüncü çeyrekten itibaren büyüme dinamiklerini olumsuz yönde etkileyebilecektir. "

Firmaların bugüne kadar krediyle ayakta kalmaya çalıştıklarına işaret eden Özdebir, "Bundan sonraki süreçte, düşük faizli kredi ve vergisel desteklerin devreye girmesi biz sanayicilerin üretime devam edebilmesi ve büyümenin sürdürebilmesi açısından hayati önemdedir.

Potansiyel GSYH büyümesini hızlandırmak için daha fazla ve daha kaliteli yatırımlar, bir başka deyişle sanayi üretimi ve sanayi üretimiyle bütünleşik yatırımlarının desteklenmesi gerekmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İçişleri Bakanımızın yanında olduk, yanındayız ve yanında olacağız

2021-05-26 20:05 - Gündem

Erbakan'dan çarpıcı 'Sedat Peker' yorumu

2021-05-27 19:52 - Siyaset

ABD'nin Miami kentinde silahlı saldırı: 2 ölü, 20 yaralı

2021-05-30 19:56 - Dünya

Karatede 5 olimpiyat kotası birden

2021-05-26 02:46 - Spor

Adalet Bakanı Gül'den 'nefret suçu' açıklaması: Türk Ceza Kanunu'nda yeni bir düzenleme yapacağız

2021-05-26 15:41 - Siyaset

İran'da 13. dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak 7 aday belli oldu

2021-05-25 18:37 - Dünya

Hava ısıtma ve soğutma ürünlerinde 2023'te çevreye duyarlı tasarıma geçilecek

2021-05-25 13:06 - Ekonomi

Bakan Elvan: Yüzde 7'lik büyüme, dengeli ve sağlıklı büyümenin göstergesi

2021-05-31 16:17 - Ekonomi

BM Libya Özel Temsilcisinden Libya'daki seçimlerin kararlaştırılan tarihte yapılması vurgusu

2021-05-26 11:17 - Dünya

40 yıllık tiryaki sigara bırakma polikliniği sayesinde bağımlılığından kurtuldu

2021-05-30 15:36 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

TCMB, Papara'nın faaliyet iznini iptal etti

09:48 - Ekonomi

Apple ve Amazon temmuz-eylül dönemi bilançolarını açıkladı

09:03 - Ekonomi

Fas, Çöl Bölgesi’nde yapılan altın araştırmalarında sonuç elde ettiğini duyurdu

02:08 - Ekonomi

Türkiye'den 9 ayda 217 milyon dolarlık kuru kayısı ihraç edildi

23:05 - Ekonomi

Yerli üretim robotlar ALTAY Tankı için çalışıyor

22:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Venezuela, işgali teşvik eden kişilerin vatandaşlıktan çıkarılması için anayasal çalışma yapacak

10:08 - Dünya

İstanbul'da bu yıl terör örgütlerine yönelik soruşturmalarda 1526 şüpheli tutuklandı

10:02 - Asayiş

Galatasaray, Süper Lig'de yarın Trabzonspor'u ağırlayacak

09:57 - Spor

Bolu'daki Grand Kartal Otel yangını davasının üçüncü duruşması devam ediyor

09:53 - Gündem

TCMB, Papara'nın faaliyet iznini iptal etti

09:48 - Ekonomi