?>

Askerin karadaki ateş gücü yerli çözümle artacak

Türk savunma sanayisi bünyesinde havan, obüs gibi silah sistemlerinin hedefe hassasiyetle atış yapabilmesine katkı sağlayan bir milyem ölçer geliştirildi.

Teknoloji - 1 yıl önce

Ankara

Savunma sanayisinde görev alan ana ve alt yükleniciler, güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu sistem ve ekipmanları gelişen teknolojilere uygun olarak yerli imkanlarla karşılanması için faaliyetler yürütüyor.

OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi üyesi Dora Makina da sahip olduğu kabiliyetlerle savunma, havacılık ve uzay sanayisine, enerji ve medikal sektörlerine yönelik metal veya metal olmayan, grafit, plastik ve benzeri özel malzemelerden oluşan makine-teçhizat, aksam ve yedek parçaları istenilen standartlara uygun yüksek hassasiyette üretiyor.

Dora Makina son olarak havan, obüs gibi silah sistemlerinin istenen noktaya atış yapabilmesine katkı sağlayan bir milyem ölçer geliştirerek bu çözümü patent ile tescilledi.

Bir açı ölçüsü olan milyem, topçu atış hesaplamalarında askerler tarafından kullanılıyor. Milyem ölçer de genellikle askeri alanlarda atış yapılırken atıcının milyem açısının ayarlanmasını sağlıyor. Buluşa konu milyem ölçerde yer alan 3 konsol ile hem kaba hem hassas ayar yapılabiliyor.

3 ayrı hassasiyet ayarı

Dora Makina Kurucu Ortağı Bekir Sağlamyürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 yıldır ASELSAN ve Roketsan gibi şirketlerin stratejik ortağı olarak savunma sanayisine hizmet ettiklerini söyledi.

Yerlileştirdikleri milyem ölçerin 1940-1950'li yıllarda ABD tasarımı bir çözüme dayandığını anlatan Sağlamyürek, üzerinde çalışılmadığı için de bugüne kadar aynı şekilde geldiğini belirtti.

Ürünün güncel ihtiyaçları karşılamadığını, hassasiyetinin daha iyi seviyeye getirilmesi gerektiğini dile getiren Sağlamyürek, bu yönde çalışma yaptıklarını, mevcutta 2 kişi tarafından kullanılabilen milyem ölçeri mıknatıslı yapıyla tek kişinin kullanabileceği hale getirdikleri kaydetti.

Sağlamyürek, şöyle konuştu:

"10 kilometrede 16 metre, 40 metre ve 200 metre sapma yapabilecek 3 ayrı su terazisi koyup, bunların üçünün ayar sağlayabileceği bir seviyeye getirdik. Zaman varsa 16 metreye kadar hassas ayar yapılabiliyor. Acele varsa çok daha hızlı alttaki ayarlarla atış yapılabiliyor. Bu havan, obüs gibi yükseklik ayarı yapılan tüm mühimmat atan sistemlerin kullanabileceği bir çözüm. Prototip üretimini yaptık, tasarım ve çizimlerini bitirdik. Deneme çalışmalarını yaptık, patentini aldık."

Kullanıcılardan olumlu geri dönüş aldı

Mevcut milyem ölçerin birden fazla kişi tarafından kullanılabilmesi, 800 milyemden sonra diğer yüzünü çevirmeye ihtiyaç duyulması gibi dezavantajlara sahip olduğuna işaret eden Bekir Sağlamyürek, geliştirdikleri çözümün 1600-1700 milyeme kadar ayar ve açı iznini pratik bir şekilde, yüksek hassasiyetle verdiğini vurguladı.

Sağlamyürek, kullanım sırasında milyem ölçerin istenen açıda ayarladıktan sonra mıknatıslı yapısı sayesinde silah sistemine tutturulduğunu, yükseklik ayarıyla istenen açıya ulaşıldığında atışın gerçekleştirildiğini anlattı.

Obüs ve havan gibi silah sistemlerinin yaygın olarak kullanıldığını ve bundan sonraki süreçte milyem ölçeri bu kullanıcılarla buluşturmaya çalışacaklarını ifade eden Sağlamyürek, bugüne kadar tüm kullanıcılardan ortaya koydukları çözümün pratik ve basit olduğu yönünde geri dönüş aldıklarını aktardı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Online Spor Oyunları İçin Nihai Rehber

2024-04-20 13:12 - İnsan&Hayat

Ahis şirketi 1win Türkiye hakkında yorumlar

2024-04-16 11:25 - İnsan&Hayat

Çin, ABD'nin, Filistin'in BM üyeliğine vetosuna tepki gösterdi

2024-04-19 18:13 - Dünya

Göbeklitepe, bayram tatilinde 55 bin 573 ziyaretçiyi ağırladı

2024-04-13 22:32 - Kültür Sanat

TBMM'de 23 Nisan, 4 gün sürecek özel programlarla kutlanacak

2024-04-17 12:52 - Siyaset

Düzce'de fırtınanın zarar verdiği yayladaki yapılar eski görünümüne kavuşturulacak

2024-04-17 12:37 - Gündem

Antalyalı 'Örümcek Adam' Gazzeli çocuklar için sokağa çıktı

2024-04-17 15:42 - Magazin

İsrail ordusu Refah'ta bir evi bombaladı, 4'ü çocuk 7 Filistinli öldü

2024-04-17 00:53 - Dünya

Eskişehirli genç kick boksçular uluslararası başarılarını sürdürmek için çalışıyor

2024-04-17 11:53 - Spor

Yurt dışında yerleşiklerin hisse senedi alımı son 4 haftada 1,2 milyar doları aştı

2024-04-19 15:22 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bilişim Vadisi TEKNOFEST 2025'i ödüllerle tamamladı

14:02 - Teknoloji

KADEM'in kadın girişimcileri TEKNOFEST standında yerini aldı

18:23 - Teknoloji

SANCAR SİDA "mavi vatanı" koruma görevi için envantere girdi

18:17 - Teknoloji

TEKNOFEST İstanbul kapanış töreninin ardından sona erdi

18:13 - Teknoloji

Lise öğrencileri geliştirdikleri teknolojiyle işletme ekosistemini destekleyecek

17:42 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Dicle Üniversitesi'nde yeni akademik yılda ilk dersin konusu "Gazze" oldu

14:03 - Gündem

BM Genel Kurulu 80 yılda yaşanan ilginç olaylarla da hafızalarda yer edindi

13:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Avrupalı siyasetçilerin İsrail karşısındaki iki yıllık sessizliği New York'ta bozuluyor

12:07 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'ndaki Yunan katılımcı Vernis hareketin sivil karakterine dikkati çekti

12:03 - Dünya

Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde deprem konutlarında sona gelindi

11:58 - Gündem