Aşısız ve eksik dozlu 50 yaş üstüne 'Omicron' uyarısı

Prof. Dr. Uğur Gönüllü, "Aşılanmamış ya da bütün dozlarını tamamlamamış 50 yaşın üzerindeki bireylerde aşılı kişilere göre Omicron nedeniyle hastaneye yatış sıklığı 45 kez daha fazla, 60 yaşın üzerinde bu oran 49 misline çıkıyor." dedi.

Sağlık - 2 yıl önce

Ankara

Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Gönüllü, "Aşılanmamış ya da bütün dozlarını tamamlamamış, 50 yaşın üzerindeki bireylerde, aşılı kişilere göre Omicron nedeniyle hastaneye yatış sıklığı 45 kez daha fazla, 60 yaşın üzerinde bu oran 49 misline çıkıyor." uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Gönüllü, AA muhabirine, Kovid-19'un Omicron varyantında hastaneye yatış oranının bir önceki varyant olan Delta'ya göre çok daha az olduğuna dikkati çekti.

Kovid-19'a karşı geçmişe göre daha fazla insanın aşılanmasının, bu tablodaki en önemli faktör olduğunu vurgulayan Gönüllü, özellikle hatırlatma dozlarının Omicron'a karşı ciddi bağışıklık sağladığını ifade etti.

Aşılanma ile Delta'ya karşı yüzde 90, Omicron'a karşı da yüzde 60'ların üzerinde bir bağışıklık oluştuğunu aktaran Gönüllü, "Aşılanmamış ya da bütün dozlarını tamamlamamış 50 yaşın üzerindeki bireylerde, aşılı kişilere göre Omicron nedeniyle hastaneye yatış sıklığı 45 kez daha fazla. Kişi 60 yaşın üzerindeyse bu oran 49 misline çıkıyor. Aşılanan, hatırlatma dozunu da yaptıranların hastalansa dahi hastaneye, yoğun bakıma yatma ihtimali aşısız kişilere göre çok daha düşük." diye konuştu.

Kovid-19'un Omicron varyantının, aşısız gençler açısından da ciddi bir risk oluşturduğunun altını çizen Gönüllü, özellikle şeker, böbrek, akciğer, karaciğer gibi kronik hastalıklar ile obezitenin yoğun bakıma yatma ve ölüm ihtimalini artırdığını söyledi.

"Omicron çok masum değil"

Prof. Dr. Gönüllü, Omicron'un tamamen tehlikesiz olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, "Tüm bu etkenler 'Omicron çok masum, yakalansanız da hiçbir şey olmaz' anlamına gelmiyor. Omicron, Delta'ya oranla 5 kez daha bulaşıcı." ifadesini kullandı.

Temsili rakamlar üzerinden Omicron'un bulaşıcılığını kıyaslayan Gönüllü, şunları kaydetti:

"Diyelim ki Delta'da 1000 kişide 5 kişi hastaneye yatıyorsa Omicron'da 1000 kişide 1 kişi hastaneye yatıyor. Fakat Omicron 5 kez daha fazla bulaşıcı olduğu için 1000 Delta'ya karşılık 5 bin Omicron gelişiyor. Birinde 1000'de 5, diğerinde 1000'de 1. Yani vaka sayısı arttığında hastaneye yatma oranı düşük olsa bile sayı çok arttığı için hastanelerin yükü artıyor. Dolayısıyla Omicron ve Delta'yı birebir karşılaştıracak olursanız Omicron daha hafif yakınmalara neden oluyor, hastaneye ya da yoğun yatma olasılığı dolayısıyla ölümcül olma olasılığı daha düşük fakat sıfır değil."

"Daha kötü seyreden yeni bir varyanta neden olabilir"

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Gönüllü, "Omicron'un, salgının sonu" olup olmayacağı konusundaki farklı görüşlerin anımsatılması üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Gönlümüzden geçen Omicron'un son varyant olması. Fakat Omicron, çok daha kötü seyreden yeni bir varyant oluşumuna da neden olabilir. Çünkü varyantların ortaya çıkması için virüsün genetik yapısında değişiklikler, mutasyonlar olması, mutasyon için de virüsün çoğalıyor olması gerekiyor.

Şu an Omicron insanlara bulaşıyor yani çoğalıyor ve çoğalırken genetik şifresi bozulabilir ve virüs yeni bir varyanta dönüşebilir. Bu yeni varyant da çok daha ölümcül, bulaşıcı olabilir veya yeni bir varyanta dönüşür ve çok daha masum bir virüs haline gelebilir. Dolayısıyla şimdiden iddiada bulunmak doğru değil ama temennimiz, beklentimiz Omicron'un son varyant olması ve yeni varyantlar gelişse bile bunların ölümcül olmaması."

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Gönüllü, bu noktada en önemli hususun aşılanmak olduğunu belirterek, "Özellikle hatırlatma dozlarını mutlaka yaptırmak gerekiyor. Maske takmak çok önemli. Kalabalık ortamlardan kaçınmak, hijyene ve temizliğe dikkat etmemiz önem taşıyor. Bu tedbirleri asla elden bırakmamalıyız, aşılı olmak her şeyden korunmak anlamına gelmiyor." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Youtube izlenme ve Abone Satın Alma Güvenilir Hizmet

2022-02-03 13:30 - İnsan&Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: En düşük tarifede aylık elektrik tüketimini 150 kilovattan 210 kilovata çıkarıyoruz

2022-01-31 20:16 - Siyaset

Professor Hicran Hüseynova: Şuşa Bəyannaməsi müstəsna siyasi, mənəvi və tarixi əhəmiyyətə malikdir

2022-02-02 15:53 - Özel Haber

Ressam Orhan Çelik ile ‘The Birds - Kuşlar’ serisi üzerine sanatsal bir söyleşi -Burcu Denizsay soruyor-

2022-02-03 07:26 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Dilber Ay'ın hayat hikayesini işleyen sinema filmi izleyiciyle buluştu

2022-02-04 13:36 - Magazin

Kışın güzelliklerini yansıtan Tunceli fotoğrafçıların uğrak yeri oldu

2022-02-06 12:08 - Günün Fotoğrafı

Belarus Müftüsü'nden Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkürler! -Fuad Safarov bildiriyor-

2022-02-03 07:03 - Özel Haber

YTB, Ukrayna ve Kırım'daki faaliyetlerine devam ediyor

2022-02-02 17:22 - Gündem

Tarihi "Erzurum Evleri" ziyaretçilerini asırlık kültür ve lezzet yolculuğuna çıkarıyor

2022-02-06 13:29 - Kültür Sanat

Türkiye'nin Barış Abi'si vefatının 23. yılında anılıyor

2022-01-31 14:42 - Magazin

İlgili Haberler

Prematüre bebeklere sık ve uzun süreli takip uyarısı

14:38 - Sağlık

Yerli ve milli menenjit aşısı için büyük adım

13:48 - Sağlık

Akciğer kanseri ameliyatlarında "Fındık tekniği" dünya literatüründe

12:23 - Sağlık

"Verilemeyen inatçı kiloların sebebi böbrek üstü bezleriniz olabilir" uyarısı

13:48 - Sağlık

Çocuklarda göz sağlığı için "30" kuralı

13:37 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ali KorkmazGöztepe, tekrar Süper Lig'de

19:23 - Spor

Ekonomist Korhan Berzeg'in Gönen'de evinin yakınındaki aramaların 5. günü de tamamlandı

19:18 - Gündem

Riyad'da toplanan Gazze Temas Grubu, İsrail'e etkin yaptırımlar uygulanmasını istedi

18:58 - Dünya

Şehit Komiser Gökhan Özer ve Kamuran Üçgül'ün cenazeleri toprağa verildi

18:48 - Gündem

Üsküdar’da "Gazze'yi Unutma" yürüyüşü

18:32 - Gündem