?>

Aşılama çalışmalarına henüz başlamayan İran, Kovid-19 vakalarının yeniden artmasından kaygılı

Tahran yönetimi, Rusya'nın ürettiği Sputnik V, İranlı bilim adamlarının geliştirdiği "COVIRAN Bereket" ve DSÖ eş güdümünde yürütülen programdan aldığı aşılarla 21 Şubat'a kadar aşılama çalışmalarına başlamayı planlıyor.

Dünya - 5 yıl önce

Tahran

İran'da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılama çalışmaları henüz başlamazken hükümet vakaların yeniden artışından endişe ediyor.

Ülkede Kasım 2020'de günlük vaka sayılarının 15 bin, can kayıplarının ise 500 sınırına çıkmasının ardından uygulanan yeni kısıtlamalarla vakalar 6 bin sınırına, can kayıpları da 100'ün altına geriledi.

Salgında bu görece olumlu gidişata rağmen ülkede aşılama çalışmalarının henüz başlamaması ve önlemlere yeterince uyulmaması kaygı yaratıyor.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 30 Ocak'ta salgında yeni dalga uyarısı yaparak halkı uyardı. Hemen ardından Sağlık Bakanı Said Nemeki de 4. dalgadan endişeli olduklarını belirterek, vatandaşlara sağlık kurallarına uymaları çağrısında bulundu.

Tahran yönetimi, Rusya'nın ürettiği Sputnik V, İranlı bilim adamlarının geliştirdiği "COVIRAN Bereket" ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) eş güdümünde yürütülen Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programından (COVAX) aldığı aşılarla 21 Şubat'a kadar aşılama çalışmalarına başlamayı planlıyor.

İranlı öğrenciler haber ajansı ISNA'da yer alan habere göre hükümet, COVAX'tan 16 milyon ve muhtelif ülkelerden 25 milyon doz aşı ithal edecek.

Kendi geliştirdiği COVIRAN Bereket aşısından da 25 milyon doz üreterek aşılamaya başlayacak.

İlk etapta sağlık çalışanları, yaşlılar, engelliler ve savaşlara katılanlar, daha sonra 65 yaş grubu ve kronik hastalığı olanlar aşılanacak.

Planlamaya göre genel aşılamaya 2022'nin başlarına doğru başlanabilecek.

"Aşılama daha fazla geciktirilmemeli"

İlaç dağıtıcısı Ali Behram, İran'ın kendi ürettiği ya da ithal ettiği aşılarla bir an önce aşılamaya başlaması gerektiğini savundu.

31 yaşındaki İranlı, "Her gün eczanelerde ve hastanelerde yeni bir riskle karşı karşıyayız. Aşılama daha fazla geciktirilmemelidir.

Yerli ya da yabancı aşı fark etmez bir an önce başlanmalıdır." diye konuştu.

Mütercimlik yapan Payige Beygi de 6 ay önce Kovid-19'a yakalandığını belirterek, "Koronavirüs aşısının temin edilmesi ve aşılamaya başlanması tüm toplum için bir ihtiyaçtır.

Kısıtlamalar ne kadar uygulanırsa uygulansın insanlar ihtiyaçları için dışarı çıkıyor ve yolculuk yapıyor.

Acil yapılması gereken aşı çalışmalarına başlanmasıdır. Aşının güvenilir olduğu ispatlanırsa İran'ın ürettiği yerli aşıyı vurulabilirim.

Rusya'dan aşı alındığı açıklandı, ancak ona güvenmiyoruz." görüşlerini paylaştı.

"Aşılama bir an önce başlamalıdır"

Tahran'da 25 yıldır taksicilik yapan Rıza Zuheri, Kovid-19'a yakalanmadığını ancak aşı olmak istediğini aktardı.

Zuheri, "İran kendi üretebiliyorsa dışarıdan ithal etmemelidir. Burada yoksa dışarıdan almalıdır, aşılama bir an önce başlamalıdır." dedi.

Mimar Hüseyin Ahmedi ise aşıyla ilgili bazı tereddütleri olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Aşının nasıl yapıldığı ve etkisi bilimsel olarak açıklanmalıdır. Aşının nasıl olduğu konusunda güven verilebilirse aşı vurulabilirim. Önemli olan aşının nelerden oluştuğu ve işlevi açık bir şekilde ortaya konulmalıdır.

Genel bir itimat hasıl olursa sorun yok. İlaç bir ticari ürüne ve kazanç aracına dönüştüğü için güven duyulmaması çok normaldir."

"Güvenmediğim için aşı yaptırmayacağım"

Aşı olmayacağını dile getiren Perisa Muvekkili ise "Güvenmediğim için aşı yaptırmayacağım. Başka şeylere güven var mı ki aşıya olsun? Ne yerli ne de yabancı aşı vurulurum." ifadelerini kullandı.

Müteahhit Ali Rızayi, DSÖ'nün onay verdiği aşının toplumun geneline uygulanması halinde kendisinin de aşı olacağını kaydetti.

Rızayi, "Aşılama çalışmalarının şu ana kadar başlamamasının nedeni ABD yaptırımları ve ülkemize yapılan ekonomik baskılardır.

Güvenilir olması şartıyla halkın olduğu aşıyı ben de olurum." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Fransa'da Kovid-19'a ilişkin meclis komisyonu feshedildi

2021-01-28 07:06 - Dünya

Borsa için orta ve uzun vadeli beklentiler olumlu

2021-01-28 19:21 - Ekonomi

THY Avrupa'nın zirvesindeki yerini korudu

2021-02-01 18:16 - Ekonomi

Telekom sektörü salgında "tutkal" vazifesi gördü

2021-01-29 16:36 - Ekonomi

TÜSİAD'ın Dijital Türkiye Konferansı

2021-01-27 20:19 - Genel

İzmir'de sağanak su birikintilerine neden oldu

2021-02-02 11:16 - Gündem

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'dan Rusya'ya Navalnıy tepkisi: ABD derin kaygı duymaktadır

2021-02-03 02:06 - Dünya

Suriyeli muhalifler, yazımını tamamladıkları 10 temel maddeyi Anayasa Komitesine sundu

2021-01-28 15:02 - Dünya

Erzurumspor evinde kazandı

2021-01-31 19:01 - Spor

Yurtiçi Kargo'nun YK Plus projesi esnafa müşteri de kazandırıyor

2021-01-27 16:57 - Genel

İlgili Haberler

Suriye'de "Okulumu bana geri verin" kampanyası başlatıldı

01:53 - Dünya

TotalEnergies'in Güney Afrika kıyıları açıklarında petrol ve doğal gaz arama ruhsatı iptal edil

01:33 - Dünya

Cezayir'in Tebessa kentinde 5,8 büyüklüğünde deprem

01:27 - Dünya

İsrail'de hükümet karşıtı genel grev ve protestolara katılanların sayısı 1 milyonu aştı

00:47 - Dünya

İsrail'de hükümet karşıtı genel grev protestolarına 220 bin kişi katıldı

23:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Suriye'de "Okulumu bana geri verin" kampanyası başlatıldı

01:53 - Dünya

TotalEnergies'in Güney Afrika kıyıları açıklarında petrol ve doğal gaz arama ruhsatı iptal edil

01:33 - Dünya

Cezayir'in Tebessa kentinde 5,8 büyüklüğünde deprem

01:27 - Dünya

İsrail'de hükümet karşıtı genel grev ve protestolara katılanların sayısı 1 milyonu aştı

00:47 - Dünya

Beşiktaş lige galibiyetle başladı

00:18 - Spor