?>

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ekonomik verileri görüşecek

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2025 yılında uygulanacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında, yarın yapılacak ikinci toplantısında ekonomik veri ve raporlar masaya yatırılacak.

Ekonomi - 5 ay önce

Ankara

Doğrudan 7 milyon çalışanı, dolaylı ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreç devam ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde, ilk toplantısını 10 Aralık'ta yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci kez yarın toplanacak.

Pazarlık çerçevesinin belirlenmesi açısından önem taşıyan bu toplantıda, temel ekonomik veriler masaya yatırılacak.

Toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaşacak.

Henüz rakam telaffuz etmeyen işçi ve işveren tarafının, sunulacak ekonomik veri ve raporların ardından pazarlığa başlaması bekleniyor.

İlk toplantıda taraflar görüşlerini dile getirdi

Komisyonun 10 Aralık'taki ilk toplantısına başkanlık yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "İstihdamın korunması ve artırılması gibi ekonomik ve sosyal koşulları detaylı şekilde analiz ederek hem işçi hem de işveren taraflarının memnuniyetini gözeten, adil bir asgari ücret belirlenmesini ümit ediyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Komisyonda işçi heyetine başkanlık yapan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar da yeni asgari ücretin belirlenmesinde gerçekleşen ya da öngörülen enflasyon oranlarının dikkate almayacaklarını bildirip, "İnsanların yüzünü güldürecek bir ücretin tespit edilmesini bekliyoruz." demişti.

İşveren heyetine başkanlık eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ise asgari ücrete hem çalışan hem işveren gözüyle baktıklarını belirterek, "Süreci, sadece işverenleri koruyan değil, aynı zamanda çalışma arkadaşlarımızın alım gücünü de dikkate alan bir bakış açısı ile yöneteceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında aralık ayında belirlenen tarihlerde toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.

Oyların eşitliği halinde ise başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Mevcut asgari ücret net 17 bin 2 lira

Asgari ücret, halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gürcistan Ulusal Balesi 'Sukhishvili' Bursa'da sanatseverlerle buluştu

2024-12-10 08:08 - Kültür Sanat

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Suriye'de Baas rejiminin çökmesinden dolayı memnun

2024-12-08 16:02 - Dünya

Güney Kore Ulusal Meclisinde Devlet Başkanı Yoon'un azline ilişkin önerge kabul edildi

2024-12-14 13:09 - Dünya

Lastik üreticisi 17 şirkete rekabet soruşturması açıldı

2024-12-11 14:37 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı 11 ildeki un fabrikalarına yönelik fahiş fiyat denetimi yaptı

2024-12-09 09:27 - Ekonomi

Lider Galatasaray, deplasmanda Sivasspor'u 3-2 yendi

2024-12-08 18:33 - Spor

Cengiz Aytmatov, doğumunun 96. yıl dönümünde Ankara'da anıldı

2024-12-12 19:32 - Kültür Sanat

BM Genel Sekreteri Guterres, Suriye halkının tarihi fırsatla karşı karşıya olduğunu belirtti

2024-12-08 20:47 - Dünya

Artvin'de heyelan altında kalan araçta can veren 4 kişinin cenazesi defnedildi

2024-12-10 15:38 - Gündem

İstanbul'da "Fermuar sistemi ile yaşama yol ver" projesi tanıtıldı

2024-12-10 22:32 - Gündem

İlgili Haberler

Tahıl sektörünün paydaşları Ankara'da bir araya gelecek

15:38 - Ekonomi

SSB Başkanı Görgün: Dünyanın 180 ülkesine ihracat yapan bir sektör haline geldik

15:33 - Ekonomi

Sakarya'dan ilk 4 ayda 1,6 milyar dolarlık ihracat

15:13 - Ekonomi

Zirai dondan etkilenen ağaçlarda budama ve sulama işlemlerine dikkat edilmeli

14:33 - Ekonomi

Uludağ İhracatçı Birliklerinin nisan ayı ihracatı 3 milyar 244 milyon dolar oldu

13:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

El Salvador Devlet Başkanı Bukele'nin çetelerle gizli anlaşmalar yaptığı iddiası

00:37 - Dünya

Japonya, ABD'nin gümrük tarifelerini gözden geçirmesini istiyor

00:32 - Dünya

İstanbul'da Gazze'ye destek yürüyüşü düzenlendi

00:02 - Gündem

Almanya'da '3. Avrupa Hafızlık Yarışması' düzenlendi

22:53 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Merih Demiral'ın formasını giydiği Al Ahli, Asya Şampiyonlar Ligi'ni kazandı

22:22 - Spor