'Artık çoklu platformlar yerine ikili anlaşmalar ön plana çıkmakta'

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Dünya ticaretinde artık çoklu platformlar yerine ikili anlaşmalar, serbest ticaret anlaşmaları ön plana çıkmakta." dedi.

Ekonomi - 7 yıl önce

Ankara

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, dünya ticaretinde artık çoklu platformlar yerine ikili anlaşmalar ve serbest ticaret anlaşmalarının ön plana çıkmaya başladığını belirterek, "Biz de Bakanlık olarak, ülke menfaatlerimizi gözeterek, serbest ticaret anlaşmalarımızın sayısını artırmak yönünde çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi.
Ankara Sheraton Otel'deki 11. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalışma yemeğinde konuşan Pekcan, büyükelçilerin dünyanın her köşesinde Türkiye'yi en iyi şekilde temsil ettiklerini ve Ticaret Bakanlığının da en önemli ortakları arasında yer aldıklarını söyledi.
Ticaret müşavirlerinin sayısını artırmaya devam edeceklerini ifade eden Pekcan, ekonomi ve dış politikada bakanlıklar arasındaki iş birliklerinin önümüzdeki yıllarda da süreceğini dile getirdi.
Pekcan, Çin ve Hindistan hariç tutulduğunda küresel ekonominin yüzde 2 civarında büyüyeceğine ilişkin tahminleri hatırlatarak, küresel konjonktürün, ticaret savaşlarının ve korumacılık önlemlerinin dış ticaretin önünde büyük engel oluşturduğunu, Türkiye'nin ihracat pazarları açısından kötü bir dönemden geçildiğini kaydetti.
Bu duruma rağmen Türkiye'nin ihracatta rekorlar kırdığına dikkati çeken Pekcan, "Türkiye'nin büyümesine net ihracatın katkısı ilk çeyrekte 12,2 puan olmuştur. 2018 yılının ilk çeyreğinde bu oran eksi 4,1 seviyesindeydi. İhracatımız, dış finansman ihtiyacımızın 7 ayda 30,9 milyar dolar azalmasına sebep olmuştur." diye konuştu.

"Müteahhitlerimize destek için alternatif çalışmalar yapıyoruz"

Pekcan, gerek dış ticaret gerekse gümrüklerde dijitalleşmeye verdikleri öneme değinerek, Bakanlığın dijital altyapısını baştan sona yenileme yönündeki çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.
Pekcan, iş dünyasının online platformda teminat mektuplarını gönderebildiklerini de belirtti.
Türk Eximbank'ın kaynaklarını iş dünyası ve ihracatçılar için çok daha etkin ve verimli hale getirdiklerini anlatan Pekcan, şu ifadeleri kullandı:
"Müteahhitlerimize destek olmak için de yeni alternatif çalışmalar yapıyoruz. En kısa zamanda devreye girecek. İhracat kaydı ile müteahhitlerimizin teminat mektuplarını bile, ki burada zorluk çektiklerini biliyoruz, Eximbank kanalı ile verebilmeleri için çalışmalarımızı tamamladık."
Pekcan, dış temsilciliklerin daha iyi hizmet verebilmeleri için yapısal bir dönüşüm gerçekleştireceklerini ve bir yazılım programı kuracaklarını bildirdi.

ABD ve Latin Amerika ile ticari ilişkiler

ABD ile Türkiye arasında 100 milyar dolar seviyesine yükseltilen dış ticaret hacmi hedefini hatırlatan Pekcan, bu amaçla ortak çalışma grupları oluşturulduğunu dile getirdi.
Pekcan, dün ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile telefon görüşmesi yaptıklarını anlatarak, şunları kaydetti:
"100 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için eylülde, sektör temsilcilerinin de bir araya geleceği, Türkiye'de geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştireceğiz. Burada da büyükelçilerimize çok iş düşüyor. Ayrıca Latin Amerika'ya da çok önem veriyoruz.
Özellikle Avrupa Birliğinin (AB) Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) ile serbest ticaret anlaşması imzalamış olması bizim için de önemli. Serbest ticaret anlaşması görüşmelerimizi hızlandırıyoruz. MERCOSUR ile özellikle de Meksika ile ticaret hacmimizin artmasına önem veriyoruz.
Buralarda özellikle Türk Ticaret Merkezlerini yaygınlaştırılmak için çalışmalar yürütüyoruz."
AB'nin, Türkiye'nin en büyük dış pazarı olduğunu ifade eden Pekcan, Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesinde iş dünyasının çabalarının önemine dikkati çekti.
Pekcan, Rusya ile de 2018'de 25,7 milyar dolar ticaret hacmine ulaşıldığını belirterek, Rusya'nın en fazla ticaret açığı verilen ülke konumuna geldiğini, özellikle sebze meyve ticaretindeki karantina önlemlerinin öne çıktığını söyledi.
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Temyiz Organı'nın yıl sonu itibarıyla çalışamaz hale gelebileceğine işaret eden Pekcan, şu ifadeleri kullandı:
"Artık çoklu platformlar yerine ikili anlaşmalar, serbest ticaret anlaşmaları ön plana çıkmakta. Biz de Bakanlık olarak, ülke menfaatlerimizi gözeterek, serbest ticaret anlaşmalarımızın sayısını artırmak yönünde çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Bir taraftan da DTÖ nezdinde davalarımız devam ediyor. Bunları çok profesyonel bir ekip takip ediyor. Fas'a karşı sıcak haddelenmiş sac, ABD'ye karşı çelik boruda, bu sene içerisinde, DTÖ'de iki dava kazandık ama ilaçta tekelleşmeyi anlaşma ile çözmek istiyoruz.
Anlaşma ile çözemesek de DTÖ'de en iyi şekilde temsil ederek savunacağız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rus muhalif zehirlenme ihtimalinin incelenmesini istedi

2019-08-01 23:57 - Dünya

Muhtardan 10 bin kuran kursu öğrencisine 'dondurma'

2019-08-02 15:02 - Çevre-Hayat

'Tütün ürünlerindeki fiyat ayarlamalarının enflasyonuna etkisi olacak'

2019-08-06 18:17 - Ekonomi

Çocuk katili YPG/PKK'ya temmuzda ağır darbe

2019-08-02 14:27 - Gündem

Netanyahu’dan Johnson’a 'İran’a karşı sert tavır' çağrısı

2019-08-04 10:27 - Dünya

Çavuşoğlu Yeni Malatyaspor kalecisine yapılan ırkçı saldırıyı kınadı

2019-08-02 18:37 - Gündem

Hollanda'da 'burka arkadaşlığı' eylemi

2019-08-04 16:17 - Dünya

FETÖ'nün 'izdivaç imamına' 12 yıl hapis

2019-08-06 19:52 - Gündem

CİMER'den kamu spotu

2019-08-06 00:47 - Gündem

Emre Sakçı'dan olimpiyat kotası

2019-08-03 16:17 - Spor

İlgili Haberler

Türkiye'nin elektrik üretimi haziranda yüzde 6,51 arttı

14:58 - Ekonomi

Yeni sektörler en çok vergi veren kurumlar listesine iz bırakmaya başladı

14:03 - Ekonomi

Bakan Kacır: Türkiye, Çin'den sonra ürün ve pazar çeşitliliği açısından en önde gelen ihracatçı

13:38 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin ticaretindeki 25 yıllık dönüşümü paylaştı

13:27 - Ekonomi

Yurt dışından geçici getirilen araçlara ilişkin esaslar düzenlendi

13:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Zaharova, Türkiye'den gelen barış girişimlerini dikkatle değerlendirdiklerini belirtti

15:22 - Dünya

Türkiye'nin elektrik üretimi haziranda yüzde 6,51 arttı

14:58 - Ekonomi

Dijital obezitede "veri kalorisi" zihni tehdit ediyor

14:53 - Gündem

Ormanların korunmasına ve yönetimine 6 ayda yaklaşık 16,5 milyar lira harcandı

14:47 - Gündem

Emine Erdoğan'dan AK Parti'nin kuruluşunun 25. yıl dönümüne ilişkin paylaşım

14:43 - Gündem