?>

Arpa ve buğdayda hasadı aceleye getirmek ülke ekonomisine kaybettiriyor

Tüm Biçerdöverciler ve Hasat Makinecileri Federasyonu Başkanı Ahmet Saltık, "Türkiye genelinde hasatta yüzde 7 civarında dane kaybı yaşanıyor. Nakliye kayıpları da en az bu miktarda oluyor." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Eskişehir

Tüm Biçerdöverciler ve Hasat Makinecileri Federasyonu (TÜBİFED) Başkanı Ahmet Saltık, arpa ve buğday üretiminde hem çiftçinin daha az maliyetle hasat yaptırmak istemesi hem de biçerdöver işletmecilerinin birim zamanda daha fazla dekar alanı biçmeye çalışması nedeniyle yüzde 7'ye varan rekolte kayıpları yaşandığı uyarısında bulundu.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde teknikerlik de yapan Saltık, AA muhabirine, hasat sezonunun millete ve devlete hayırlı olmasını diledi.

Türkiye'de hasadın her yıl mayıs ayının ortalarında Adana'da hububatla başladığını, nohut, ayçiçeği ve mısırla aralık ayına kadar devam ettiğini belirten Saltık, şunları söyledi:

"Hasat sırasında üründe kayıplar meydana geliyor. Çiftçiler, biçerdöverciler hasat döneminde pazarlık yaparken fiyatla beraber kayıp oranını düşük olması konusunda ısrarcı olsunlar. Çiftçi tarlasını ucuza biçtirmek için biçerdövercilerle fiyatta pazarlık yapıyor. Böylece biçerdöver sahibi kendisini kurtarmak için hızlı çalışmaya başlıyor, birim zamanda daha fazla dekar biçmeye çalışıyor. Bu da biçerdöverin içine aldığı ürünü işlemek için yeterince zaman harcamamasına neden oluyor. Makineye aşırı yükleme yapılıyor ve ürünü işlemiyor. Bu yüzden dane kayıpları artıyor. Türkiye genelinde hasatta yüzde 7 civarında dane kaybı yaşanıyor. Nakliye kayıpları da en az bu miktarda oluyor. Türkiye'de biçerdöverlerce hasat edilen ürün miktarı 45 milyon tondur. Yaklaşık 5 milyon ton kayıp yaşanıyor."

"Çiftçiler de biçerdöverleri kontrol etme konusunda eğitim almalı"

Saltık, ülke genelinde 20 binin üzerinde biçerdöverin bulunduğu bilgisini verdi.

Türkiye'de genelde babadan oğula geçen biçerdöver operatörlüğünde meslek mensuplarının yetenekli olduğunu dile getiren Saltık, acele yapılan hasattan kaynaklanan dane kayıplarına karşı bazı tedbirler alındığını aktardı.

Şiddetli yağış, dolu gibi etkenlerin de kayıplara yol açtığını vurgulayan Saltık, "Kayıpların önüne geçmek için eğitimler düzenleniyor. Ziraat mühendisleri ve biçerdöver operatörleri eğitimler alıyor. Çiftçilerin de biçerdöverleri kontrol etme konusunda eğitim alması gerekiyor." diye konuştu.

Saltık, rekolte kaybının çiftçiye ve bu işten geçimini sağlayan herkese, dolayısıyla ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini sözlerine ekledi.

Günyüzü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Seydanur Sevim Kavunluk ise İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde biçerdöver kontrolü eğitimi aldığını bildirdi.

Kendilerine teorik eğitimin ardından uygulamalı eğitim verildiğini aktaran Kavunluk, "Hasat döneminde biçerdöver kaynaklı büyük bir israfımız var. Bu konuda eğitim alıyoruz." dedi.

14 yıllık biçerdöver operatörü Mehmet Ali Kanar da buğday hasadındaki kaybın İstanbul'un yıllık ekmek ihtiyacını karşılayacak seviyede olduğunu belirterek, hasat döneminde hububatın her bir danesinin kıymetini bilerek ürünü biçtiklerini ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Güncel 1xBet İncelemesi ve Kullanım Rehberi 2024

2024-06-12 17:02 - İnsan&Hayat

Rıfat Boynukalın İstanbul'da son yolculuğuna uğurlandı

2024-06-16 20:47 - Gündem

Başkentte kurban pazar yerleri ve kesimhanelerde ilk gün yoğunluğu yaşanıyor

2024-06-16 15:03 - Gündem

Küresel petrol talebinin 2029'da düşmeye başlayacağı tahmin ediliyor

2024-06-12 15:38 - Ekonomi

Rıza Kayaalp "olimpiyat serüveni"ni altın madalyayla sonlandırmak istiyor

2024-06-17 12:08 - Spor

EURO 2024'te E Grubu ilk maçları tamamlandı

2024-06-17 21:38 - Spor

Şampiyonanın genç yıldızları ve yıldız adayları

2024-06-13 11:43 - Spor

Obruğa "kanal tedavisi"

2024-06-13 13:38 - Gündem

Ankara'da çeşitli suçlardan aranan 1024 kişi yakalandı

2024-06-14 12:28 - Asayiş

Muğla'nın Milas ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı

2024-06-14 18:08 - Asayiş

İlgili Haberler

Gazze'de ateşkesin ardından Süveyş Kanalı'nın gelirleri artış gösterdi

22:31 - Ekonomi

Bakan Bayraktar, Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi Başkanı ile görüştü

19:08 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı, tavuk ihracatını durdurma kararı aldı

19:08 - Ekonomi

Bakan Kacır, Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi Başkanı Ren Hongbin ile bir araya geldi

18:05 - Ekonomi

Sivas'tan dünyanın birçok ülkesine bal ihraç ediliyor

16:10 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İran'da Reform Cephesi Başkanı Azer Mansuri gözaltına alındı

01:08 - Dünya

Portekiz'de muhalefetteki Sosyalist Parti'nin adayı Antonio Jose Seguro cumhurbaşkanı seçi

00:36 - Dünya

Portekiz'de sandık çıkış anketine göre sosyalist Antonio Jose Seguro cumhurbaşkanı seçildi

23:39 - Dünya

Balıkesir'de yolcu treninin lokomotifi, düşen kaya parçası nedeniyle raydan çıktı

23:19 - Gündem

Beşiktaş, sahasında 2 puan kaybetti

23:00 - Spor