?>

Arkeoloğun topraktan çıkarıp hayata döndürdüğü kedi kazı alanının maskotu oldu

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde, annesi tarafından toprağa gömülen Maydos Kilisetepe Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Gökhan Sazcı tarafından kurtarılan kedi yavrusu, tedavi ettirildikten sonra kazı alanının vazgeçilmez "elemanı" oldu.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Canakkale

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde, bir arkeolog tarafından ölmek üzereyken bulunulup sahiplenilen kedi, kazı alanının maskotu haline geldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ve İÇDAŞ AŞ'nin ana sponsorluğunda, ilçe merkezindeki Maydos Kilisetepe Höyüğü'nde düzenlenen kazının başkanlığını yapan Doç. Dr. Göksel Sazcı, evinin yakınında toprağa gömülü halde bulduğu kedi yavrusunu çıkardı.

Veterinere götürülerek tedavi ettirilen kedinin, kazı evinde iki ay özel sütler ve ilaçlarla bakımı sağlandı. Tedavisinden sonra Sazcı'nın her gün kazı alanına götürdüğü kedi, çalışamaların vazgeçilmez "elemanı" oldu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sazcı, yaptığı açıklamada, 2010 yılında başladıkları kazı çalışamalarında 11. sezona girdiklerini söyledi.

Sazcı, "Mokali" adını verdikleri kedinin hikayesini, şöyle anlattı:

"Evimizin önünde bir köpeğimiz vardı, onun kulübesine bir kedi yavrulamıştı. 3 yavrusu vardı. Komşularımızdan biri, yavrulardan ikisini evine götürmüş. Evde çocuklarına sevdirmiş, oynamışlar sonra tekrar kulübeye bırakmışlar.

Fakat annesi kedilerin üzerine insan kokusu sindiği için belki onların hastalıklı olduğunu düşünüp o iki yavruyu alıp toprağa gömmüş. Böyle bir durum olduğunu bize sitemizin bekçisi söyledi.

Eşimle gittik baktık ki gerçekten gömmüştü. Yavrulardan biri için çok geçti, maalesef ölmüştü ama bu kedinin arka ayakları dışarıda sallanıyordu. Çok şaşırdık, eşimle çekip topraktan kediyi çıkardık. Toprağın içindeydi ancak ölmemişti, neyse ki kedi hayattaydı."

"O bizim için çok önemli bir eser"

Sazcı, veterinere götürüp yaşama döndürdükleri hayvanı, özel kedi sütü ve vitaminlerle iki ay beslediklerini dile getirdi.

Hayata döndürdüğü kediyi her gün kazı alanına götürdüğünü ifade eden Sazcı, kedinin, Maydos Kilisetepe Höyüğü'ndeki görevliler tarafından çok sevildiğini anlattı.

Sazcı, "O bizim için çok önemli bir eser. Bizimle kazıda ekip üyesi olarak görev yapıyor. Kazı ekibiyle oynuyor, sıcaktan etkilenince de gölge alanlara geçiyor. Yorulduğunda ise kazı evine giderek mamasını yedikten sonra çalışmaların yapıldığı odada rahat ettiği bir bölümde dinleniyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok'tan “itibarlı belediye“ açıklaması

2020-08-29 15:50 - Genel

Belçika Grand Prix'sinde pole pozisyonu Hamilton'ın

2020-08-29 20:26 - Spor

Büyük Taarruz'un şanlı başlangıcı: 26 Ağustos

2020-08-26 14:51 - Gündem

Putin, Mihriban Aliyeva'yı doğum günü vesilesiyle kutladı

2020-08-28 07:25 - Özel Haber

Yemen Dışişleri Bakanı: Sokotra'nın meşru hükümetin kontrolüne geçmesini istiyoruz

2020-08-24 21:16 - Dünya

Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bir 'ANKA' daha teslim edildi

2020-08-24 16:14 - Ekonomi

Safkan Arap taylarının satışından 6,6 milyon lira gelir elde edildi

2020-08-26 19:19 - Gündem

Libya'da Hafter'e bağlı paralı milislere askeri destek sürüyor

2020-08-30 10:46 - Dünya

Karadağ'da yarım milyon seçmen yarın sandık başına gidecek

2020-08-29 15:17 - Gündem

Araç kaskolarında normalleşme başladı

2020-08-28 13:08 - Genel

İlgili Haberler

Depremde 6 öğretmen ve 250 öğrencisini kaybeden okulda Öğretmenler Günü buruk karşılanıyor

16:32 - Çevre-Hayat

Görme engelli öğretmen, azmiyle öğrencilerine örnek oluyor

16:02 - Çevre-Hayat

Ali usta 57 yıldır dükkanında yankılanan çekiç sesleri arasında mesleğini yaşatıyor

15:58 - Çevre-Hayat

Kenan İmirzalıoğlu'nun canlandırdığı karakterlerde öğrencilik yıllarının izi var

15:48 - Çevre-Hayat

Müdürü olduğu dağ köyündeki okulda 3 öğrencisinin eğitimi için çaba gösteriyor

15:32 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Bosna Hersek'in Sırp entitesindeki erken başkanlık seçiminde Sinisa Karan zaferini ilan etti

02:47 - Dünya

Aydın'da çocuğun kullandığı hafif ticari aracın lokantaya girmesi güvenlik kamerasında

23:48 - Gündem

İzmir'de çöp depolama alanında çıkan yangına müdahale ediliyor

23:18 - Asayiş

Fenerbahçe konuk olduğu Çaykur Rizespor'u beş golle yendi

22:22 - Spor

TÜRSAB 26. Olağan Genel Kurulu'nda Firuz Bağlıkaya yeniden başkan seçildi

21:49 - Çevre & Seyahat