?>

Arazide zifte yapışan keçi 'Karaca'nın çobanı doğaya bırakılan atıklardan şikayetçi

Bursa'da arazide otlarken zifte yapışan ve memeleri zarar gördüğü için yavrusunu emziremeyen anne keçi "Karaca"nın çobanı, hayvanı gözyaşları içinde ziftten arındırmaya çalıştı.

Gündem - 3 yıl önce

Bursa

Osmangazi ilçesi Demirtaş Mahallesi'nde keçi besiciliği yapan 74 yaşındaki Sefer Kaşık, hayvanlarını otlatmak için geçen pazartesi Avdancık Mahallesi'ndeki ormanlık alana gitti.

"Karaca" adını verdikleri 3 yaşındaki keçinin yol kenarına dökülen zifte yapıştığını, hareket edemediğini gören Kaşık'ın yardım istemesinin ardından bölgeye gelen itfaiye ekibi, hayvanı kurtardı.

Bursa'da zifte yapışan keçiyi itfaiye ekibi kurtardı

Sürünün yaklaşık 10 yıldır çobanlığını yapan Salih Toygar, kucakladığı hayvanı ağıla getirdi. Zifte bulanan hayvanı arındırmak ve yaşatmak için yoğun çaba harcayan Toygar, memeleri zarar gördüğü için yavrusunu emziremeyen Karaca'yı gözyaşları içinde temizledi.

"Memeleri gitti hayvanın, çürümeye başladı"

Toygar, AA muhabirine, normalde keçilere kendisinin çobanlık yaptığını ancak yeni doğan oğlaklarla ilgilendiğinden hayvanları Sefer Kaşık'ın otlatmaya götürdüğünü söyledi.

Karaca'nın zifte yapıştığını öğrenince hemen yanına gittiğini belirten Toygar, bacaklarının kilitlendiğini, kıpırdayamadığını gördüğünü, sadece nefes alıp verebildiğini anlattı.

Zifti temizlemek için gece geç saatlere kadar uğraştığını, gezinebilmesi için bacaklarını açıp keçiyi ayağa kaldırdığını dile getiren Toygar, "Yavrusu yanına geldi. Akşam emziremedi, sabah da emziremedi. Memeleri gitti hayvanın, çürümeye başladı. Sabahtan beri 3 sefer sağdım hayvanı. Memeleri şişti, devamlı süt yapıyor. Bu zavallıyı yaşatmaya çalışıyorum." diye konuştu.

Sürüdeki hayvanlarla çocuklarından çok vakit geçirdiğini aktaran Toygar, 160 civarında keçi, 120 oğlağın olduğunu, hepsine isim verdiklerini ifade etti.

"Hayvanın gözlerinden yaş akıyor"

İsmiyle seslendiği hayvanın, hemen yanına geldiğini anlatan Toygar, "Karaca şimdi başını geriye attı. Hayvanın gözlerinden yaş akıyor. İnan ki moralim çok bozuk. Bunun gibi ne hayvanlar kaybediyoruz." ifadesini kullandı.

"Doğayı bu şekilde katletmenin ne anlamı var"

Salih Toygar, balık tutmaya gelenlerin olduğu barajın da bulunduğu bölgede hayvanları otlattıklarını dile getirerek, cam kırığı, olta parçası gibi atıkların sürülerdeki hayvanlara çok zarar verdiğine dikkati çekti.

Herkesin çevre konusunda hassasiyet göstermesi gerektiğini söyleyen Toygar, şunları kaydetti:

"Toplum olarak ihmal çok yapıyoruz. Her taraf cam kırığı, dağlarda adım atamıyoruz. Yağmur yağdığı zaman tırnakları yumuşuyor ve camlar ayaklarına batıyor. Cam ayaklarının içinde kalıyor, hayvan yürüyemiyor. 4 topal hayvanımız var. Tamam, bu (zift olayı) bir kez oldu. Önlemini alırız bir dahaki sefere, yapmayız bu hataları ama camın önüne geçemiyoruz. Sadece hayvanlar için değil doğa için de çok tehlikeli. Camlar öyle ısınıyor ki ormanların içinde hemen yanacak. O kadar tehlikeli.

Hafta sonları balık tutmaya geliyorlar, her taraf olta. Su çekildiği zaman kırılan oltalar dışarıda kalıyor. Oltalar yüzünden geçen sene 6-7 hayvanımızı kaybettik. Ayağına batıyor ve hayvanı kurtaramıyoruz. Bir hayvan plastik atık yemiş, bağırsakları tıkanmış. Ne yaptıysak kurtaramıyoruz hayvanı. Günden güne zayıflıyor. Doğayı bu şekilde katletmenin ne anlamı var, bilmiyorum. Eğitim önemli de insan olmak lazım."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milli halterci Dilara Uçan'dan 2 bronz madalya

2022-05-07 21:46 - Spor

En çok kazandıran sektör teknoloji, en zenginler ise teknoloji şirket sahipleri

2022-05-04 14:58 - Ekonomi

CSO'da ritim sesleri yankılanacak

2022-05-05 11:29 - Kültür Sanat

Gaziantep'te beraberlik

2022-05-06 22:38 - Spor

Chelsea Kulübü, Boehly liderliğindeki konsorsiyuma satıldı

2022-05-07 20:56 - Spor

Hububat sektöründen 4 ayda 3,6 milyar dolarlık ihracat

2022-05-09 16:29 - Ekonomi

ABD, 2025'e kadar farklı ülkelerden 50 milyon girişimci kadını ekonomiye kazandırmayı hedefliyo

2022-05-11 10:59 - Dünya

Japonya'da çocuk nüfusu 41 yıldır azalıyor

2022-05-05 08:24 - Dünya

SunExpress talebe yanıt vermek için filosuna 8 uçak daha ekleyecek

2022-05-10 16:36 - Ekonomi

Edirne Keşan'da Hıdırellez ateşi yakıldı

2022-05-05 16:22 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Milli Savunma Bakanı Güler, Dışişleri Bakanı Fidan ile görüştü

20:17 - Gündem

8 il için "sarı" kodlu meteorolojik uyarı

19:12 - Gündem

Hafta sonu itibarıyla sıcaklıklar kademeli olarak düşecek

18:32 - Gündem

İstanbul Valiliğinden karavan park yerlerinin belirlenmesiyle ilgili karar

15:28 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Terörsüz Türkiye" mektubu İzmir'deki şehit ailesine ul

15:13 - Gündem

Günün Manşetleri

Milli Savunma Bakanı Güler, Dışişleri Bakanı Fidan ile görüştü

20:17 - Gündem

Zelenskiy, Ukrayna'ya binlerce yabancı asker konuşlandırılabileceğini söyledi

20:13 - Dünya

AB'den Google'a 2,95 milyar avro reklam cezası

19:47 - Medya

8 il için "sarı" kodlu meteorolojik uyarı

19:12 - Gündem

İsrail ordusuyla işbirliği yapan Amazon Web Services, Bosna Hersek'te protesto edildi

18:57 - Dünya