?>

Arap ülkelerinin büyük çoğunluğu Ramazan ayına yarın giriyor

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Filistin, Irak, Suriye, Mısır, Libya, Kuveyt, Bahreyn, Yemen ve Sudan Ramazan ayının yarın (Cumartesi) başlayacağını duyurdu

İslam-Hayat - Rebiülahir 1447 - 4 yıl önce

İstanbul

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi tarafından yapılan açıklamada, Ramazan ayı hilalinin görüldüğü, cumartesi gününün ülkede Ramazan ayının ilk günü olacağı belirtildi.

Katar Vakıflar ve İslam İşleri Bakanlığı ile BAE Soruşturma Komitesi tarafından yapılan iki ayrı resmi açıklamaya göre de hilalin görüldüğü ve Ramazan ayının cumartesi günü (yarın) başlayacağı duyuruldu.

Filistin, Suriye Mısır, Libya, Kuveyt, Bahreyn, Yemen ve Sudan da Ramazanın cumartesi günü başlayacağını açıkladı.

Ürdün Başmüftüsü Şeyh Abdulkerim el-Hasavine de televizyonda yaptığı açıklamada hilalin görülmemesi nedeniyle ülkede Ramazan ayının ilk gününün pazar olacağını kaydetti.

Umman resmi ajansı ONA'da yer alan habere göre ise, hilalin görülmemesi nedeniyle ülkede Ramazan ayına pazar günü girileceği belirtildi.

Irak'ta Sünniler yarın, Şiiler pazar günü oruç tutmaya başlayacak

Irak Sünni Vakfı'ndan yapılan yazılı açıklamada, hilalin görüldüğü ve Ramazan ayının cumartesi (yarın) başlayacağı ifade edildi.

Irak'ta Şiilerin en büyük dini mercisi Ali es-Sistani'nin ofisinden yapılan açıklamada ise pazar gününün Ramazanın ilk günü olacağı belirtildi.

Irak'ta uzun yıllardır Sünniler ile Şiiler Ramazan ayına farklı günlerde başlıyor.

Farklılık nereden kaynaklanıyor?

İslam hukukunda, esas alınan ay takvimi, başlangıcı ve bitişi ayın hareketlerine göre belirlenen aylardan oluşuyor.

Ramazan ayı da ay takvimine göre her yıl değiştiğinden, oruca başlayabilmek için öncelikle Ramazan ayının başladığını tespit etmek gerekiyor.

İslam fıkhında yeni ayın tespiti için iki görüş bulunuyor. Ay başlarının belirlenmesinde çıplak gözle görülme yöntemini tercih edenler ile bilimsel ölçüm ve hesaplamaları esas alan fıkıh otoriteleri, zaman zaman tarihlendirme konusunda farklılaşıyor.

İslam ülkelerinin bazılarının hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesini veya görülebilirliğini değil kendi ülkelerinde görülebilirliğini esas alması nedeniyle Ramazan ayının başlangıcında farklılıklar yaşanabiliyor.

Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı da Ramazan ayının başlangıcı ve bayramların tespitinde, İslam alimlerinin büyük çoğunluğunca benimsenmiş hilalin yerel görülmesini değil dünyanın herhangi bir yerinden görülmesini (ihtilaf-ı metali) esas alıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Genç ve yıldız milli eskrimciler, Dünya Şampiyonası'nda mücadele edecek

2022-03-31 10:45 - Spor

AB'den Arakanlı mültecilere "insani yardım"

2022-03-29 16:47 - Dünya

Rusya'nın doğal gazı 'rubleyle satış' dönemi başladı

2022-03-31 20:29 - Ekonomi

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Avusturyalılara seslendi

2022-03-27 22:00 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Özbekistan ziyaretiyle stratejik ilişkiler en üst seviyeye çıkacak

2022-03-28 12:46 - Siyaset

Almanya'da Kovid-19 önlemlerinin çoğu kaldırılıyor

2022-04-01 15:15 - Dünya

Amasya'da süt kuzuları anneleriyle buluştu

2022-04-01 11:07 - Çevre-Hayat

Zorunlu kış lastiği uygulaması sona erdi

2022-04-01 11:23 - Gündem

ABD'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 980 bin 627'ye çıktı

2022-04-01 17:05 - Dünya

Şehit yakınları ve gazilerin artırılan aylıkları hesaplarına yatırıldı

2022-04-01 17:10 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh Sabri: Hayatımda hiç bu kadar uzun süre Aksa’dan uzak kalmadım

22:47 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Diyarbakır'da görevli imamlar tarihi camilerde turistlere 4 dilde hizmet sunuyor

14:23 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Van'da çocuklar camilerde düzenlenen etkinlikle eğlenceli vakit geçirdi

13:27 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Rize'de 'Yılın Ahisi' seçilen terzi, 62 yıldır mesleğini sürdürüyor

12:42 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Yozgat'ta 75 yaşındaki gönüllü, tarihi caminin temizliğini yapıyor

12:58 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Günün Manşetleri

Kuraklık bu yıl birçok ürünü etkiledi

11:57 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan'da

11:53 - Gündem

Yunanistan’a dönen Küresel Sumud Filosu aktivistleri, Gazze’ye desteğe devam edeceklerini söyledi

11:47 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'nde düzenlediği son saldırılarında 3 Filistinli hayatını kaybetti

11:43 - Dünya

Kayserispor'da teknik direktör Gisdol'un görevine son verildi

11:37 - Spor