?>

Arap Dışişleri Bakanları'ndan Mescid-i Aksa çağrısı

Olağanüstü toplanan Arap dışişleri bakanları, Mescid-i Aksa ve Kudüs’e yönelik ihlalleri kınayarak, İsrail’den Aksa’yı bir daha kapatmamasını istedi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

KAHİRE

Arap dışişleri bakanlarının, İsrail’in Mescid-i Aksa ve Kudüs’e yönelik ihlallerini kınadığı bildirildi.

İsrail’in Kudüs ve Mescid-i Aksa’daki artan ihlalleri nedeniyle Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelen Arap ülkeleri dışişleri bakanlarının düzenlediği olağanüstü toplantının ardından 16 maddelik bildiri yayımlandı.

İsrail’in Kudüs’e yönelik ihlallerinin kınandığı bildiride, bu ülkeden Aksa’yı bir daha kapatmaması ve mevcut tarihi ve yasal durumuna müdahale etmemesi istendi.

İsrail’in Aksa’ya yönelik uygulamalarının geçersiz olduğu belirtilen bildiride, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne, İsrail’in Kudüs’e yönelik ihlal ve saldırılarının durdurulması çağrısı yapıldı.

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Aksa’nın Dünya Miras Listesi çerçevesinde İslami mekan sayılması yönündeki kararının uygulanması talep edilen bildiride, Aksa’nın korunması için Filistin yönetimi ile halkının almış olduğu tedbirlerin desteklendiği ifade edildi.

ABD’nin, güvenliği yeniden tesis etmek ve gerginliğe son vermek için sarf ettiği çabalarını sürdürmesi istenen bildiride, sorunun kökten çözülmemesi durumunda olayların her an yeniden patlak verebileceği konusunda uyarıda bulunuldu.

Kudüs’ü, gelecekte karşı karşıya kalacağı saldırılardan korumak için Arap ülkeleri arasında iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulanan bildiride, Arap dünyasından, İsrail'in, Kudüs’ün mevcut tarihi ve yasal statüsünü değiştirmeye yönelik planlarını açığa çıkartması talep edildi.

Bildiride, Arap Dışişleri Bakanları Meclisinin, İsrail’in Aksa’ya yönelik ihlallerini ve gelişmeleri takip etmek amacıyla temas halinde kalacağı kaydedildi.

İsrail polisi, 14 Temmuz'da Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüştü. Olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğü açıklanmıştı.

Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in iki kapısını 16 Temmuz'da açmış, ancak kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirmişti.

İsrail Güvenlik Kabinesi'nin aldığı karar üzerine Mescid-i Aksa'nın kapılarındaki dedektörler 25 Temmuz'da kaldırılmıştı.

Muhabir: Hussein Mahmoud Ragab Elkabany,Daniel Gallego

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dünyada okula gidemeyen çocukların yarısı Nijerya'da

2017-07-25 16:32 - Dünya

Edremit'te uluslararası ritim ve sanat kampı başladı

2017-07-26 19:22 - Kültür Sanat

'Ayasofya İçin Pedallayan' bisikletçiler Yalova'da

2017-07-22 23:17 - Spor

Türkiye'nin 'yeni Efes'i gün yüzüne çıkmayı bekliyor

2017-07-27 15:02 - Kültür Sanat

Paulo Henrique yeniden Türkiye'de

2017-07-21 20:02 - Spor

Kilis ilk zeytinyağı ihracatını Katar'a yapacak

2017-07-25 18:17 - Ekonomi

Muş'ta terör örgütüne yardım ve yataklık eden 2 kişi tutuklandı

2017-07-27 15:37 - Gündem

'Farklılıklarımız AB yolundaki avantajımız'

2017-07-23 17:12 - Dünya

Emine Erdoğan: Sezaryen ile doğumu yüzde 15'ler indirmek için seferberlik başlatmalıyız

2017-07-27 17:21 - Sağlık

Türk savunma şirketleri tırmanışta

2017-07-26 14:07 - Ekonomi

İlgili Haberler

BM'ye göre dünyada zorla yerinden edilen kişi sayısı 122 milyonu aştı

01:13 - Dünya

Trump: İran nükleer meselesinin diplomatik yolla çözülmesi konusundaki kararlılığımız sürüyor

01:08 - Dünya

BM, Gazze’de derhal ateşkes sağlanmasını talep eden tasarıyı kabul etti

00:13 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın güneyine çok sayıda hava saldırısı düzenledi

00:02 - Dünya

İsrail polisi, 3 camiden okunan ezanları susturmak için rapor düzenledi

22:47 - Dünya

Günün Manşetleri

BM'ye göre dünyada zorla yerinden edilen kişi sayısı 122 milyonu aştı

01:13 - Dünya

Trump: İran nükleer meselesinin diplomatik yolla çözülmesi konusundaki kararlılığımız sürüyor

01:08 - Dünya

BM, Gazze’de derhal ateşkes sağlanmasını talep eden tasarıyı kabul etti

00:13 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın güneyine çok sayıda hava saldırısı düzenledi

00:02 - Dünya

Trüf mantarı Türkiye ekonomisine geçen yıl 650 milyon lira katkı sağladı

23:23 - Ekonomi