?>

Arakanlı Müslümanlara topraklarına dönüş engeli

Myanmar yönetimi, uyguladığı şiddet sonucu canlarını kurtarmak için Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların topraklarına geri alınmayacağının işaretini verdi.

Genel - 8 yıl önce

ANKARA (AA) - Myanmar yönetimi, ordu ve Budist çetelerin saldırıları sonucu Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların topraklarına dönüşü için resmi kayıtlarının bulunması şartı koydu. Ancak "vatandaş" kabul edilmeyen Arakanlı Müslümanların çoğunun kaydı bulunmuyor.

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin ofisinden yapılan açıklamada, Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların, Nisan 1992'de Bangladeş ve Myanmar arasında yapılan anlaşmada öngörüldüğü gibi resmi kayıtların bulunması durumunda Myanmar'a geri alınacağı bildirildi.

Açıklamada bahsedilen 1992 tarihli anlaşmada, geçerli Myanmar kimlik kartı olan Arakanlı Müslümanların ülkeye geri kabul edileceği belirtiliyor, ancak Myanmar'da 1982'de çıkarılan bir yasayla vatandaşlık hakları ellerinden alınan Arakanlı Müslümanların büyük çoğunluğunun kimlik kartı bulunmuyor.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, Myanmar hükümeti her ne kadar Arakanlı Müslümanları geri alacağını açıklamış olsa da gerekli şartlar yerine getirelemeyeceğinden hemen hepsinin Bangladeş'te kalması öngörülüyor.

Myanmar ordusunun "silahlı militanlarla mücadele" gerekçesiyle Budist çetelerle birlikte Arakan'da sivillere düzenlediği saldırılarda 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Bölgeye giriş çıkışlara izin verilmemesi nedeniyle ölenlerin sayısı ise tam olarak tespit edilemiyor.

Son saldırılarda 200'den fazla köy, ordu ve Budist çeteler tarafından yok edildi.

Myanmar'da 1970'lerden bu yana sistematik saldırılarla etnik temizliğe maruz kalan yaklaşık 2 milyon Arakanlı Müslüman'ın yüzde 84'ü çevre ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

Muhabir: Dildar Baykan

Haftanın Öne Çıkanları

Sakarya’da 4 kişiyi öldüresiye dövdüler

2017-09-26 22:12 - Asayiş

Katalonya'daki referandum girişimine müdahale

2017-10-01 14:38 - Genel

Yemen’de kolera salgını

2017-09-29 02:47 - Dünya

'Onu değil anasını öldürecektim'

2017-09-27 16:37 - Asayiş

Ekonomi Bakanı Zeybekci soruları yanıtladı

2017-09-27 19:07 - Ekonomi

Türkiye ile Kuveyt arasında mutabakat zaptı

2017-09-28 04:07 - Siyaset

Halkbank altın toplama günleri başladı

2017-09-29 17:48 - Genel

Bali Adası'ndan 100 bin kişi tahliye edildi

2017-09-28 14:02 - Dünya

Bebek arabasında uyuşturucu ticareti

2017-09-28 14:47 - Asayiş

Dorse tabelaya çarptı, kadın kıl payı kurtuldu

2017-09-28 16:22 - Asayiş

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Günün Manşetleri

Kuraklıkla mücadele eden İran'da 8 baraj kuruma tehlikesiyle karşı karşıya

17:32 - Dünya

Brüksel'de sanatçılar, İsrail'in Gazze'de öldürdüğü çocukların isimlerini okudu

17:28 - Gündem

Şap hastalığı nedeniyle kapatılan hayvan pazarlarının açılmasına devam ediliyor

17:22 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, AK Parti'li kadın belediye başkanlarını kabul

17:17 - Gündem

THY'nin Misrata seferleri 10 yıl sonra yeniden başlatıldı

17:12 - Ekonomi