?>

'Arakan'da yaşananlar bir katliamdır'

ABD'deki Notre Dame Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ömer, "Arakan'da insanlar yerlerinden edilmenin yanı sıra öldürülüyorlar. Arakan'da yaşananlar bir katliamdır" dedi.

Dünya - 8 yıl önce

CAPE TOWN

ABD'deki Notre Dame Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Raşid Ömer, Arakan'da yaşananların, Güney Afrikalıların Apartheid döneminde yaşadıklarına benzediğini belirterek, "Arakan'da insanlar yerlerinden edilmenin yanı sıra öldürülüyorlar. Arakan'da yaşananlar bir katliamdır" dedi.

Güney Afrika'nın yasama başkenti Cape Town’da, Arakanlı Müslümanları hedef alan şiddet olayları protesto edildi.

Müslüman Hukuk Örgütü (MJS) öncülüğünde, Güney Afrika Cumhuriyeti parlamentosu önünde düzenlenen protestoya, toplumun her kesiminden temsilciler ve Güney Afrikalı binlerce vatandaş katıldı.

"Arakan'da yaşananlar bir katliamdır"

Protestoya katılan ABD'deki Notre Dame Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Raşid Ömer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arakan'da yaşanan katliamın Güney Afrika'daki "apartheid" uygulamasından daha katı olduğunu öne sürdü.

Arakanlıların yaşadıklarını, Güney Afrikalıların yaşadığı Apartheid dönemine benzeten Ömer, "Apartheid döneminde bizler her şeye rağmen bu ülkenin vatandaşı idik. Fakat Arakanlılar vatandaşlığa sahip değiller. Apartheid uygulaması bizi yurtlarımızdan etti ama canımıza, ırzımıza kimse kastetmedi. Arakan'da insanlar yerlerinden edilmenin yanı sıra öldürülüyorlar. Arakan'da yaşananlar bir katliamdır." ifadelerini kullandı.

"Arakan'daki Müslümanlardan özür diliyorum"

Japon budist cemaati Uluslararası Soka Gakkul Derneği Temsilcisi Cecil Platjes ise Arakan'da yaşananların insan hakları ihlali olduğunu vurgulayarak, "Bir budist olarak temsil ettiğim cemaat adına Arakan'daki Müslümanlardan özür diliyorum. Biz budistler, Arakanlılara dua ediyoruz ama mevcut durum itibarıyla duadan fazlasına ihtiyacımız var. Bu krizin diyalog ile çözüme kavuşacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Ana muhalefetteki Demokratik Birlik Partisi (DA) milletvekili Shahid Esau da Güney Afrika Devlet Başkan’ı Jocab Zuma’ya ve Dış İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığına çok sayıda mektup yazdıklarını ve Myanmar'da yaşanan katliama karşı somut adımlar atmasını istediklerini söyledi.

Meclisin tatilde olduğunu ve yakın zamanda açılacağını kaydeden Esau, "Meclis açıldığı zaman Arakan’da yaşananları, Güney Afrika parlamentosunun gündemine taşıyacağız." dedi.

Muhabir: Murat Karadağ

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ'cü şirketten Doğan Holding'e uzanan bir kumpas hikâyesi

2017-09-11 13:47 - Medya

Damat düğün günü fuhuş operasyonundan gözaltına alındı

2017-09-14 13:02 - Asayiş

Cem Küçük: Aydın Doğan'ın adamları bozgunculukta sınır tanımıyor

2017-09-11 13:37 - Medya

Pamukkale'de turist yoğunluğu

2017-09-10 19:47 - Kültür Sanat

Bilecik'e sıçrayan orman yangını ilerlemeye başladı

2017-09-13 20:47 - Gündem

Yunan adasında çevre felaketi

2017-09-13 00:45 - Genel

Şehit polis memuru Saka son yolculuğuna uğurlandı

2017-09-10 21:22 - Gündem

Ağustosta en fazla reel getiri borsadan

2017-09-08 15:41 - Ekonomi

Bayat ekmekler hayvanlar için toplanıyor

2017-09-07 19:32 - Gündem

Direksiyon hakimiyeti kaybolan otomobil ağaca çarptı

2017-09-10 23:12 - Asayiş

İlgili Haberler

Fed Başkanı Powell, ABD Adalet Bakanlığından "cezai iddianame" tehdidi aldığını açıkladı

05:27 - Dünya

ABD'li Senatör, göçmen polisinin bir kadını öldürmesinin 'örtbas edilmeye çalışıldığını' öne sürdü

21:53 - Dünya

Terörden arındırılan Halep’in Şeyh Maksud Mahallesi’nde hayat yavaş yavaş normale dönüyor

17:26 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Protestocuların sesini duyuyor, sorunlarını çözmek için tüm çabamızı gösteriyoruz

17:33 - Dünya

İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı: Gösterilerde ölenlerin sayısı 538'e yükseldi

22:12 - Dünya

Günün Manşetleri

Fed Başkanı Powell, ABD Adalet Bakanlığından "cezai iddianame" tehdidi aldığını açıkladı

05:27 - Dünya

İspanya Süper Kupası'nı Real Madrid'i 3-2 yenen Barcelona kazandı

00:23 - Spor

WSJ, ABD'de bir kadını öldüren ICE polislerinin sivil araca ateş açtığı 13 olay tespit etti

22:32 - Medya

Edirne'de kar yağışı başladı

22:31 - Gündem

İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı: Gösterilerde ölenlerin sayısı 538'e yükseldi

22:12 - Dünya