?>

Araçların kilometresiyle oynatmayacak öneri

İkinci el araçların kilometresinin düşürülmesi için noterlerde gerçekleştirilen alım satım işlemlerinde,sözleşmeye kilometre bilgilerinin beyana dayalı yazılması önerildi.

Gündem - 9 yıl önce

Bursa Oto Galericileri Odasının, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına başvurusu üzerine önerinin, konunun tarafları olan İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Noterler Birliği tarafından ele alınacağı öğrenildi.

Bursa Oto Galericileri Odası Başkanı Hakan Yanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ikinci el araçların alım ve satım işlemlerinde yıllardır kilometre sorununun yaşandığına dikkati çekti.

Aracın kilometresiyle oynanmasının nitelikli dolandırıcılığa girdiğini vurgulayan Yanık, Türk Ceza Kanunu nda nitelikli dolandırıcılığın cezasının 3 ile 5 yıl arasında değiştiğini aktardı.

Yanık, ikinci el araçların kilometreleriyle oynama veya düşürme olayının had safhaya çıktığına işaret ederek, "Bunun artık bir çözümü olması lazımdı. Noter alım satımlarında kilometrenin beyana dayalı olarak yazılmasıyla bu işin çözüleceği kanaatine vardık." dedi.

Oda olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığına başvuruda bulunduklarını anlatan Yanık, "Kilometreden dolayı mağdur olan galericilerin ve vatandaşların bu mağduriyetinin giderilmesi için bundan sonra noter satışlarında beyana dayalı aracın kilometresinin yazılmasını talep ettik. Nedeni de şuydu; eğer kilometre düşürülmüşse hangi ruhsat sahibinde düşürüldüğü noter satışlarından ortaya çıktığı zaman hem maddi ve manevi tazminatlar hem de cezai yaptırımlarda muhatap daha rahat bulunacak." diye konuştu.

Ortak çalışma yapılacak

Yanık, girişimleri sonucunda bir süre önce Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliğinden cevap geldiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Odamıza gönderilen yazıda talebimizin çok doğru olduğu kanaatine vardıklarını belirttiler. İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Noterler Birliği toplantı yaparak bundan sonra kilometrelerin beyana dayalı satış sözleşmelerine yazılması yönünde bir çalışma yapacaklar. Çalışmanın en kısa zamanda hayata geçirileceği bununla ilgili de noterlere bilgi verileceği tarafımıza bildirildi. Bundan sonra noterlerde araç satışlarında kilometrelerin yazılması da beyana dayalı olarak zorunlu hale getirilecek. Bu uygulama inşallah en kısa zamanda devreye girer ve kilometre düşürme olayları da bu şekilde ortadan kalkar. Düşürenlerin de kim olduğu rahatça tespit edilip Türk Ceza Kanunundaki karşılığını görürler. Ayrıca düşürenin kim olduğu açık ve net olduğundan dolayı maddi ve manevi tazminat taleplerinde, ayıplı malın geri iade edilmesi için açılan davalarda muhatap belli olacak."

"Bu olayın düzeltilmesi için mücadele veren galericiler"

Hakan Yanık, aynı aracın 300 bin kilometredeki fiyatının 20 bin, 100 bin kilometredeki fiyatının ise 23 bin lira olabileceğini, bu farkın bazı araç ve modellerde 5 bin liraya kadar çıkabildiğini aktardı.

İnternet üzerinden satışlarda yanlış beyan ve kilometreyle oynama durumlarının daha fazla olduğunu belirten Yanık, şunları kaydetti:

"Önceden galericiler yapıyor diye suçlanırken şu anda mağdur olan, kilometrelerin doğru olup olmadığının tespitiyle mücadele eden galericiler oldu. Çünkü bizim yerimiz ve mekanımız belli. Biz kilometreyi düşürsek de üç gün sonra vatandaş bize gelip itiraz edebiliyor. Biz bu aracı geri alıp ayıbımızı temizlemek zorunda kalıyoruz. Biz artık bunlara meyil vermemek için mücadele ediyoruz. Galerici esnafının bu konuda ciddi anlamda mağdur olduğunu resmi olarak Ankara ya bildirdik. Bu konuda odamıza da çok şikayetler geliyor. Mağdur olan ve bu olayın düzeltilmesi için mücadele veren yıllarca suçlanan galericiler."

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Filistin'den BMGK'ya 'Kudüs' talebi

2016-08-21 18:27 - Dünya

Sınırda büyük patlama

2016-08-24 15:22 - Genel

FETÖ dosyası Ankara’ya gönderildi

2016-08-18 21:22 - Genel

Hint güreşçiye 4 yıl ceza

2016-08-19 19:08 - Spor

Petrol ülkesinde çöpten de elektrik üretiliyor

2016-08-20 18:52 - Dünya

Yeni transfer bugün 18:00'da İstanbul'da!

2016-08-18 19:22 - Spor

CEO Club Perakende Gündemi 2016

2016-08-18 20:16 - Genel

52 maden işletmesine 1,5 milyon liralık ceza

2016-08-23 13:02 - Ekonomi

'PYD Türkmen bölgelerinde devletleştirilmek isteniyor'

2016-08-18 21:57 - Dünya

Kadir Topbaş, hakkındaki iddialara yanıt verdi

2016-08-18 22:22 - Gündem

İlgili Haberler

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

01:05 - Gündem

Gazze Görev Gücü'ne gönüllü katılmak isteyenlerden CİMER'e başvuru

21:12 - Gündem

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Acar'dan Bursa'daki su sorununa ilişkin açıklama

20:02 - Gündem

Uluslararası Sıfır Atık Forumu katılımcılarından Türkiye'nin sıfır atık çabalarına övgü

19:42 - Gündem

Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik soruşturmada gözaltına alınan 6 şüpheliden 3'ü tutuklan

18:17 - Gündem

Günün Manşetleri

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

01:05 - Gündem

Trump'tan Putin ve Zelenskiy'e "artık anlaşma yapmanın zamanı geldi" çağrısı

01:03 - Dünya

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğüne Abdulkadir Çay atandı

00:27 - Medya

Trump, Çin ile iki taraf için de iyi bir anlaşma yapılabileceğini düşündüğünü söyledi

22:58 - Dünya

Kassam Tugayları, bugün bulunan bir İsrailli esirin cesedini teslim edeceğini duyurdu

22:38 - Dünya