?>

AP Milletvekili İlhan Küçük Kuzey Makedonya'nın AB'ye katılım sürecini değerlendirdi

AP Milletvekili ve Kuzey Makedonya Raportörü İlhan Küçük, Bulgaristan ile Kuzey Makedonya arasında 17 Temmuz'da imzalanan ikili protokolün, AB'nin Kuzey Makedonya ile katılım müzakereleri çerçevesinin dışında ele alınmasını doğru bulmadığını söyledi

Dünya - 3 yıl önce

Sofya

Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili ve Kuzey Makedonya Raportörü İlhan Küçük, Kuzey Makedonya'nın AB'ye katılım sürecini ve bu süreçte Bulgaristan ile ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Teodora Gençovska ile Kuzey Makedonyalı mevkidaşı Buyar Osmani'nin 17 Temmuz'da, Kuzey Makedonya'nın AB ile başlamak üzere olduğu katılım görüşmelerinin bir aşaması olarak gösterilen ikili protokol imzaladıklarını anımsatan Küçük, bu protokolde Bulgaristan'ın milli menfaatinin savunulmuş olduğuna işaret etti.

Küçük, "Protokol, her şeyden önce hem Bulgaristan hem de Kuzey Makedonya'nın diplomasileri için bir başarı sayılır. Bu 'uzun muhabbette' galibiyet veya mağlubiyet aramak yanlıştır. Geçmişte iki ülke zaten ilişkilerinin en düşük noktasına inmişti." ifadesini kullandı.

17 Temmuz'da imzalanan protokolün, AB'nin Kuzey Makedonya ile katılım müzakereleri çerçevesinin dışında ele alınmasını doğru bulmadığını vurgulayan Küçük, iki ülkenin geçmişi, nefret dili, tarih dersi kitaplarının içeriği, Kuzey Makedonya'daki söylemlerin değiştirilmesi gibi konuların, AB ile katılım müzakereleri çerçevesi içinde gözetim altında olacaklarını kaydetti.

Küçük, Kuzey Makedonya'da yaşayan Bulgarların ülke anayasasına "devleti oluşturan unsur" olarak geçmesi meselesinin çözümü konusunda Kuzey Makedonya'da görüş birliğine varılmasının beklendiğini, bu konuya iyimserlikle yaklaşılması gerektiğini belirterek, Kuzey Makedonya'nın geçmişte, komşusu Yunanistan ile de büyük siyasi çatışmalar yaşadığını ancak şu anda ikili ilişkilerinin çok iyi olduğunu söyledi.

İlhan Küçük, Bulgaristan'ın da sağduyulu bir yaklaşım sergileyip makul siyaset alanına geri dönerek Batı Balkan ülkeleri konusunda sorumlu davranmasının zamanının geldiğini söyledi.

Küçük, "Artık biz, Batı Balkan ülkelerinin AB'ye katılımından yana olduğumuzu konuşmaktan öte, bu konuda somut adımlar atmak zorundayız." diyerek, Batı Balkanların AB'ye entegrasyonu konusunda Avusturya, Almanya ve Slovenya gibi ülkelerinin attıkları pozitif adımları örnek gösterdi.

Kuzey Makedonya parlamentosu ve hükümeti, Fransa'nın ülkenin AB ile üyelik müzakerelerine başlamasına olanak sağlayacak önerisini onaylamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Bulgaristan ile Kuzey Makedonya arasındaki sorunların AB müzakeresi çerçevesinde çözülmesini içeren öneri sunmuş, Fransa'nın önerisi, tüm AB üye ülkelerince onaylanmasının ardından Avrupa önerisine dönüşmüştü.

Öneri, Bulgaristan'ın Kuzey Makedonya'nın AB üyeliğine ilişkin 2 yıldır süren vetosunun kaldırılmasını öngörüyor.

Bulgaristan ile Kuzey Makedonya arasında da 17 Temmuz'da Kuzey Makedonya'nın AB ile başlamak üzere olduğu katılım görüşmelerinin bir aşaması olarak gösterilen ikili protokol imzalanmıştı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Datça'daki yangında evinden tedbiren tahliye edilen vatandaş yaşadıklarını anlattı

2022-07-14 14:07 - Çevre-Hayat

Ürdün'deki 'meditasyon mağarası' ziyaretçilerine bambaşka duygular yaşatıyor

2022-07-14 14:08 - Çevre-Hayat

Kovid-19 son 30 yılda çocuk aşılamalarındaki en büyük gerilemeye neden oldu

2022-07-15 01:28 - Sağlık

Marmara Denizi'nde yarın rüzgar fırtına şeklinde esecek

2022-07-17 21:04 - Gündem

AK Parti'den 15 Temmuz mesajları

2022-07-15 14:40 - Siyaset

Irkçılıkla mücadeleye adanmış bir ömür: Nelson Mandela

2022-07-18 11:29 - Dünya

15 Temmuz şehidi polis Fatih Dalgıç kabri başında anıldı

2022-07-15 12:06 - Gündem

"Hudut kartalları" Gürcistan ve Ermenistan sınırında nöbette

2022-07-12 12:21 - Gündem

Kadın Milli Voleybol Takımı, Milletler Ligi'ni 4'üncü tamamladı

2022-07-17 17:07 - Spor

Yunan Savunma Bakanı, ABD Savunma Bakanı Austin’den F-35 savaş uçağı istedi

2022-07-18 23:44 - Dünya

İlgili Haberler

BM, Batı Şeria’da, İsrail'in evlerini enkaza çevirdiği 1000’den fazla Filistinlinin yerinden edildiğini açıkladı

23:47 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Tayland ve Kamboçya'nın ateşkesi kabul ettiğini duyurdu

22:48 - Dünya

Suriye’nin Dera ilinde bir düğünde meydana gelen patlamada 33 kişi yaralandı

22:38 - Dünya

BM, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde "acil ve koşulsuz ateşkes" çağrısı yaptı

22:13 - Dünya

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, ülkesinin Suriye ile sınırların belirlenmesine hazır olduğunu belirtti

21:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Merkez Bankası kredi kartı azami faiz oranlarında indirim yaptı

06:13 - Ekonomi

Aydın'da lokanta sahibi fenalaşan müşterisini kalp masajıyla hayata döndürdü

02:12 - Gündem

Sanatçı Gül Tut'un ölümüyle ilgili gözaltına alınan kızına tutuklama talebi

02:08 - Gündem

Ticaret Bakanı Bolat, ABD Ticaret Bakanı Lutnick ve ABD Ticaret Temsilcisi Greer ile görüştü

00:38 - Ekonomi

Eskişehir'de tır ile servis minibüsünün çarpışması sonucu 9 kişi yaralandı

23:57 - Gündem