?>

Antik çağda kullanılan kilden seramik yapımını öğrendiler

Çanakkale'de bir grup öğrenci, Parion Antik Kenti'ndeki kazılara katılıp, hazırladıkları kille antik dönemde kullanılan seramik ürünlerin benzerlerini hazırladı. - Anadolu Ajansı

Kültür Sanat - 8 yıl önce

ÇANAKKALE

Çanakkale'de yaşları 9 ile 13 arasında değişen bir grup öğrenci, Parion Antik Kenti'nde antik çağda kullanılan kilden, 2 bin 700 yıl önceki seramik eşyaların benzerlerini üretti.

Biga ilçesi Kemer köyü yakınında yer alan Helenistik dönemin önemli antik liman kenti Parion'da, sponsor şirket tarafından hazırlanan "İÇDAŞ Antik Dönem Seramik ve Çocuk" adlı sosyal sorumluluk projesi kapsamında gelen 20 öğrenciye antik kent ve kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan kap kacak ve çömlek gibi eserler hakkında bilgi verildi.

Yaşları 9 ile 13 arasında değişen öğrenciler, arkeologlar eşliğinde 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip bölgeden kil topladı. Toplanan kil, kazı evinde elekten geçirdikten sonra suyla karıştırıp çamur haline getirildi.

Ardından Kazı Heyeti Başkanı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Keleş ile Odeion bölümüne gidildi, burada hazırlanan çömlekçi çarkında çamura şekil verildi.

Çark başına oturan öğrenciler, hazırladıkları çamurla, antik kentten çıkan eserlerin benzerlerini yaptı. Üretilen eşyalar, kazı evindeki fırında pişirme yöntemiyle kullanıma hazır hale getirildi. Heyet üyeleri, öğrencilerin hazırlayıp fırında pişirdikleri ürünleri daha sonra kendilerine hediye etti.

"Gençlerde kültürü koruma noktasında bilinç oluşacak"

"Son 5 yıldır sponsorumuz İÇDAŞ ile Küçük Arkeologlar Projesi'ni yürütüyoruz." diyen Keleş, "Bundaki amaç, genç nesillere bu topraklardaki geçmiş kültürleri tanıtmak ve farkındalık yaratmak. Bunda da 5 yıldır bir başarı sağladık. Gençlerimizi buraya getirip seramiğin nasıl yapıldığını anlatıyoruz. Özellikle bu bölgede, Anadolu'da yapılan arkeolojik kazıların amaçlarından biri de genç nesillere bunları öğretmek. Bunu yapabilirsek, bundan sonraki nesillerimizde, Anadolu ve bölgedeki kültürün ya da kültürlerin farkına vararak bunları koruma noktasında bilinç oluşacak." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Burak Akay

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonsporlu futbolcular, düğünde bir araya geldi

2017-08-16 03:12 - Çevre-Hayat

Dev asteroid Dünya'yı teğet geçecek

2017-08-18 17:02 - Teknoloji

Dursun Özbek'ten eleştirilere tepki

2017-08-17 01:27 - Spor

Bahçeli'den 17 Ağustos mesajı

2017-08-17 23:37 - Gündem

Hasta beziyle uyuşturucu sevkiyatı

2017-08-21 18:02 - Gündem

'Uluslararası hukuk Filistin'den yana'

2017-08-17 04:37 - Dünya

Sur'un 'altın' kızları

2017-08-20 16:58 - Spor

Mersin'in 'engelsiz' plajlarına ilgi

2017-08-19 19:52 - Gündem

Çim Konserleri, Cem Adrian ile başladı

2017-08-18 14:02 - Magazin

Hasat için biçerdöverini gölde 'yüzdürdü'

2017-08-21 14:37 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Fransa'da soygunun yaşandığı Louvre Müzesi kapılarını ziyaretçilere yeniden açtı

10:53 - Kültür Sanat

MEB'in düzenlediği 'Zamanı Durduranlar Fotoğraf Yarışması'na başvurular başladı

21:54 - Kültür Sanat

Yüzüğünü tamir ederken keşfettiği yeteneğiyle doğal taşlara 'değer' katıyor

11:43 - Kültür Sanat

Fransa'da Louvre Müzesi'nden tarihi mücevherler çalındı

14:32 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Moskova'da konser verdi

07:55 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Alanyaspor "ligden düşme" korkusu yaşamak istemiyor

13:28 - Spor

DSİ'nin araç parkına 50 iş makinesi daha katıldı

13:22 - Ekonomi

AB, elektrikte vergilerin düşürülmesini istiyor

13:18 - Ekonomi

MEB'in "2. Maarif Kongresi" Ankara'da düzenlenecek

13:14 - Gündem

Samsun'da Yeşilay desteğiyle "Bağımsızlık Köyü Projesi" hayata geçirilecek

13:07 - Gündem