?>

'Antep peyniri' sınırları aşıyor

Dünyaca ünlü Gaziantep mutfağında kahvaltıların yanı sıra çeşitli yemek ve tatlılarda da kullanılan "Antep peyniri", kentteki bir süt firması tarafından kalite standartlarında üretilerek Suudi Arabistan'a ihraç edildi.

Ekonomi - 7 yıl önce

GAZİANTEP (AA) - Dünyaca ünlü Gaziantep mutfağında kahvaltıların yanı sıra çeşitli yemek ve tatlılarda da kullanılan "Antep peyniri", kentteki bir süt firması tarafından kalite standartlarında üretilerek Suudi Arabistan'a ihraç edildi.

Irak, Katar ve Rusya ile ihracat konusunda görüşmelerini sürdüren firmanın hedefi, Gaziantepliler dışında pek bilinmeyen bu yöresel ürünü dünyaya tattırmak.

Erikce süt firması yöneticisi Hakan Satıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011'de Şahinbey ilçesindeki çiftliklerinden ulusal firmalara süt tedarikiyle faaliyete başladıklarını söyledi.

Süt satışı yaparken 2015'te bir aile dostlarının kendilerinden çocuğu için temiz ve kaliteli süt talebinde bulunduğunu, bunun üzerine o kişiye çiftlikten her gün süt götürmeye başladığını anlatan Satıl, şöyle devam etti:

"Onlar beğenince etrafındaki aileler de süt istemeye başladı. 5 kiloyla başladığımız bu yolda şu anda günlük 8-10 ton işleyerek devam ediyoruz. 2016'da şirketleştik. Şu anda kapıya kadar çiğ süt ve ev yoğurdu servisi yapıyoruz. Gazianteplilerden çok güzel tepkiler aldık. Tamamen hijyenik ortamda ve veteriner hekim kontrolünde üretilip paketlenmesini çok beğendiler."

Gaziantep'te "Neden ulusal boyutta bir süt firması yok?" sorusunun cevabını vermek için yola çıktıklarını, bu yolda da hızla ilerlediklerini aktaran Satıl, süt ve yoğurt üretiminin ardından son olarak Gaziantep'in tescilli lezzeti "Antep peyniri"ni de yapmaya karar verdiklerini ifade etti.

Satıl, Antep peynirinin geçmişten bu yana sadece belli aylarda az olarak nitelendirilebilecek miktarlarda üretildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Sütün, yoğurdun yanında 'Antep peyniri' de yapalım istedik. Küçük miktarlarda butik olarak üretmeye başladık. Küçük kazanlarda yapıyorduk, tüketicilerimiz çok beğenince işi büyütmeye karar verdik ve tonajlı rakamlara çıktık. Antep'te tüketim güzel, beğenilmeye de başlandı, devam ediyor. Bir Suudi Arabistan vatandaşı dostumuza biz bu peynirden verdik. Orada, sektörden birileri de bizim peyniri tatmış. Allah nasip etti Suudi Arabistan'a Antep peyniri ihracatı yaptık. Bir konteyner yolladık. Orada Antep peyniri biliyorlarmış, sevdiler de. İstanbul'da bazı firmalarla görüştük, büyük bir market zinciriyle görüşmelerimiz sürüyor. Antep peyniri, şirden mayasından yapılan bir ürün yani hayvanın kendi kursağında oluşmuş bir maya ve bu enzimle çalışıyor. Antep peyniri kendi suyunda haşlanır, lezzeti oradan geliyor."

"İstanbul ve Ankara pazarlarını hedefliyoruz"

Satıl, Gaziantep geneline peynir satışı yaptıklarını, günlük 3-3,5 ton sütten peynir yaptıklarını, üretimlerinin bazı dönemlerde 7 tona kadar çıktığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Yurt içinde İstanbul ve Ankara pazarlarını hedefliyoruz. Yurt dışında ise Suudi Arabistan'ın yanı sıra Rusya ve Irak ile görüşmelerimiz sürüyor. Onlar bunu köy tipi peynir olarak yiyorlar. Bizim peyniri de çok beğendiler. Katar'a götürdük, çok iyi karşılandık, çok sevdiler. İnşallah Antep peynirini Antep'in dışına çıkaracağız. Bir Fransız, bir İtalyan gibi gastronomi kentinden, kentin ismiyle anılan bir ürün çıkarmış olacağız."

Antep peynirinin normalde mart-haziran aylarında bulunduğunu, insanların da ona göre yıllık peynirlerini alıp evlerinde sakladıklarını dile getiren Satıl, şu an üretimi yılın tamamına yaydıklarını, istenildiği zaman taze peynirin bulunabileceğini sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Şehit Öz memleketine uğurlandı

2019-06-06 14:12 - Genel

Anastasiadis: “Oyuncularım yorgundu”

2019-05-31 03:07 - Sağlık

'Siyah poşetler plastikler içerisinde en zararlı olanıdır'

2019-06-06 14:37 - Teknoloji

Uzmanlardan LGS değerlendirmesi

2019-06-01 23:18 - Genel

Yunanistan Almanya'dan savaş tazminatı talep etti

2019-06-05 03:12 - Dünya

Mail order yöntemi ile dolandırıcılığa suçüstü

2019-06-06 13:47 - Asayiş

Şehit Uzman Onbaşı Yücel son yolculuğuna uğurlandı

2019-06-04 15:27 - Gündem

Dolar/TL son 1,5 ayın en düşük seviyesinde

2019-06-05 16:06 - Ekonomi

Şampiyonlar Ligi'nin en başarılısı Real Madrid

2019-05-31 14:05 - Spor

Savaş gazisinden satın aldığı protez bacakla kick boks yapıyor

2019-06-03 14:32 - Gündem

İlgili Haberler

AB'den ihracatçılara yeşil ekonomiye geçiş için 7 milyon avro destek

14:38 - Ekonomi

Otomotiv endüstrisi kasımda yaklaşık 3,8 milyar dolarlık ihracat yaptı

14:07 - Ekonomi

Niğde'de ilk fazı tamamlanan tesiste yıllık 7 bin ton likra üretiliyor

13:27 - Ekonomi

İnşaat sektöründe çalışan sayısı üç aydır rekor kırıyor

13:18 - Ekonomi

Türkiye'den yurt dışına sebzede en çok domates, salatalık ve biber tohumu gönderiliyor

12:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrailli vekil Cassif: Mervan Bergusi’nin maruz kaldığı işkencenin durdurulması için her şeyi yapın

14:52 - Dünya

AB'den ihracatçılara yeşil ekonomiye geçiş için 7 milyon avro destek

14:38 - Ekonomi

Ukrayna: Rusya, son bir haftada 1600 İHA, 1200 güdümlü bomba ve 70 füzeyle saldırı düzenledi

14:32 - Dünya

Mısır: Mısır da herhangi bir yabancı ülke de Gazze’yi yönetmeyecek

14:17 - Dünya

Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri: İran’la yapıcı ilişkiler geliştirmek istiyoruz

14:13 - Gündem