?>

Antep fıstığı lisanslı deposuna kavuşacak

Gaziantep'te Türkiye'deki ilk lisanslı Antep fıstığı deposu olacak tesisin kurulmasına ilişkin çalışmalarda sona gelindi.

Ekonomi - 8 yıl önce

GAZİANTEP - Zuhal Kocalar

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli tarım ürünlerinden Antep fıstığının değerinin artırılması için çalışmalar yürüten Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), 80 bin metrekarelik araziye ilk etapta 10 bin ton kapasiteli lisanslı depo kurmak için yürüttüğü çalışmalarda sona geldi.

Yeri, projesi ve finansmanı hazır olan Türkiye'deki ilk lisanslı Antep fıstığı deposu olacak tesisin temelinin gelecek aylarda atılması ve 2019 yılı içinde hizmete girmesi planlanıyor.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antep fıstığının Gaziantep ve aynı zamanda bölge için çok önemli bir ürün olduğunu belirterek sektörün gelişmesinin önemli olduğunu söyledi.

Göreve geldiklerinde Antep fıstığındaki duruma ilişkin kapsamlı bir analiz yaptıklarını ve buna göre adımlar attıklarını anlatan Tiryakioğlu, "Gelecek yıllarda rekoltemiz 500 bin tona kadar çıkacak ve bizim hiçbir altyapımız buna hazır değildi. Geçen sene fıstıkta rekolde 150 bin tondu, bu yıl kuraklık nedeniyle biraz düştü ama gelecek yıl 250-300 bin ton ürün bekliyoruz. Antep fıstığında yeni yetişen ağaçlar devreye girdikçe artık var yılı yok yılı ortadan kalkıyor. Rekoltede öyle keskin düşüşler yaşanmayacak." dedi.

Tiryakioğlu, yaptıkları girişimlerle Antep fıstığının TSE'sini ve lisanslı depoculuk tebliğini çıkardıklarını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Lisanslı depo kurmak için karayollarının eski arazisini aldık. Gaziantep-Nizip yolunda 80 bin metrekalik alanı olan bu yere lisanslı depomuzu yapacağız. İpekyolu Kalkınma Ajansından 14 milyon liralık hibe kredi aldık. Tüm süreçler bitti, planları imardan geçti. Şu an askıda. Paramız hazır gelecek aylarda inşallah temelini atacağız. 2 milyon avroluk TÜBİTAK'tan AB hibe projesi de aldık. Sanayicinin gelişmesi için lisanslı deponun yanına bir Antep fıstığı Ar-Ge tesisi kuracağız. 'Fıstığı nasıl işleyebiliriz, nihayi ürüne nasıl dönüştürebiliriz' diye çalışacağız. Elde ettiğimiz sonuçları da sanayicilerimizle paylaşacağız, onların kendisini geliştirmesini sağlayacağız. "

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Şahinkaya' dağcıları cezbediyor

2017-10-16 18:13 - Genel

"Fıtık ağrıları kişiyi depresyona sürükleyebiliyor"

2017-10-20 12:15 - Sağlık

Stadyumda tribün yandı

2017-10-20 23:57 - Asayiş

İtirafçı olan tutuklu FETÖ sanığı tahliye edildi

2017-10-17 00:37 - Gündem

Nadal, Şanghay'da finalde

2017-10-14 17:56 - Spor

Karın ağrısı şikayetiyle gitti, rahminden 5 kilo ur çıktı

2017-10-15 02:37 - Asayiş

PKK’nın sözde bölge sorumlusu etkisiz hale getirildi

2017-10-16 22:57 - Asayiş

Tarihi yarımadanın 'evcil tilkisi'

2017-10-15 15:28 - Genel

Batman’da göçük altında kalan işçi yaralandı

2017-10-14 18:22 - Asayiş

Pendik'te lise öğrencisini silahla öldüren kişi tutuklandı

2017-10-14 18:27 - Gündem

İlgili Haberler

Piyasalardaki ateşkes iyimserliğiyle "korku endeksi"nde düşüşler yüzde 9'u buldu

17:38 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell, faiz indirimleri konusundaki "bekle-gör" yaklaşımını sürdürdü

16:53 - Ekonomi

Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı nisanda arttı

16:48 - Ekonomi

ABD'nin cari açığı yılın ilk çeyreğinde yüzde 44,3 arttı

16:33 - Ekonomi

Türkiye'de yılın ikinci yarısında 3 lityum-iyon batarya fabrikasının faaliyete geçmesi bekleniy

16:29 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Piyasalardaki ateşkes iyimserliğiyle "korku endeksi"nde düşüşler yüzde 9'u buldu

17:38 - Ekonomi

Zonguldak'ta doğal gazdan kaynaklanan patlamada biri ağır 7 kişi yaralandı

17:36 - Gündem

"Yenidoğan Çetesi" davasını açan savcının ölümle tehdit edilmesine ilişkin 13 sanığa dava

17:32 - Gündem

Zelenskiy: Rusya NATO topraklarında yeni askeri operasyonlar planlıyor

17:28 - Dünya

NATO Genel Sekreteri Rutte, Trump'ı İran konusundaki "kararlı eylemi" için tebrik ett

17:22 - Dünya