?>

Antarktika'daki bitkilerin yakın zamanda yaşamaya başladığı belirlendi

3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde 8 farklı lokasyondan elde edilen ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde koruma altına alınan 2 bitki türünün, genom büyüklüklerinden yola çıkılarak kıtada yakın bir tarihte yaşamaya başladığı tespit edildi.

Teknoloji - 5 yıl önce

Niğde

Türkiye'nin 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında, 8 farklı lokasyonda örneklenen ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde koruma altına alınan 2 bitki türü üzerinde yapılan çalışmada, bu bitki türlerinin yakın bir zamanda kıtada yaşadığı belirlendi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinesinde geçen yıl gerçekleşen 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibinde yer alan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Serçe, Antarktika'da yetişebilen "Antarktik saç çimi" ve "Antarktik inci çayı"nı 8 farklı lokasyondan örnekleyerek üniversitede koruma altına aldıklarını belirtti.

Getirilen 2 bitki türünün çeşitli özelliklerini araştırdıklarını anlatan Serçe, "Çalışmamızda bunların genom büyüklüklerini belirledik. Bir canlının hücresinde barındırdığı DNA'nın tamamına genom diyoruz.

İki türde de her lokasyondan örneklediğimiz bitkilerin genom büyüklüklerini belirledik. Belirlediğimiz genom büyüklüklerini her tür için de lokasyonlar arasında karşılaştırdık. İstatistiksel olarak bir farklılık olmadığını gördük." ifadelerini kullandı.

Serçe, örnekledikleri bitki türlerinin sadece Antarktika'da yaşadığını, yakın akrabalarının ise farklı ülkelerde görülebildiğini aktardı.

Bu türler arasındaki genom büyüklüğü çeşitliliğinin istatistiksel olarak önemli olmadığını tespit ettiklerine değinen Serçe, şu bilgileri verdi:

"Her iki türün de kıtaya yakın bir geçmişte taşındığını belirledik. Takvim yılı olarak şu kadar yıl diyemeyiz ama evrimsel süreç olarak yakın bir geçmişte diyoruz. Bunu şöyle değerlendirebiliriz, mesela bu türlerin Güney Amerika'da bulunan bireyleri arasında çok daha fazla çeşitlilik var.

Onlar çok uzun zamandır orada duruyor. Bunların küçük bir kısmı, Antarktika'da koloni oluşturmuş, o koloni içinde bulunan genetik çeşitlilik de genom büyüklükleriyle belirlendiği zaman daha sınırlı kalıyor.

Bu bitki türlerinin Antarktika'da yakın bir geçmişte yaşamaya başladıklarını gösteriyor. Zannedildiği gibi bu bitkiler, milyonlarca yıldan beri Antarktika'da yaşamamışlar, çok yakın bir geçmişte oraya gitmişler."

Prof. Dr. Serçe, bitki türleri üzerinde yaptıkları çalışmaları ve sonuçlarının ne anlama geldiğini derleyerek bilimsel makale hazırladıklarını, bunun da Polar Biology dergisinde yayımlandığını kaydetti.

Bu çalışmaların bir övünç kaynağı olduğunu vurgulayan Serçe, oralardaki bilimsel etkinlikleri artırarak bilimsel yayına katkı sunmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İsveç'te Kovid-19'a karşı sürü bağışıklığı stratejisinin işe yaramadığı öne sürüldü

2020-07-12 19:22 - Dünya

Osmaniye'de 108 yaşındaki Emine ninenin 'yaşama sırrı' doğal beslenme

2020-07-12 15:32 - Çevre-Hayat

Milli futbolcu Çağlar Söyüncü sezonu kapattı

2020-07-14 21:32 - Spor

BiTaksi ve Fiat arasında iş birliği

2020-07-09 19:00 - Genel

'Pamukkale'nin kardeşi' Altınkale 2 ay sonra misafirlerini ağırlayacak

2020-07-14 20:57 - Gündem

İsrail güçlerinden İİT’nin Filistin Temsilcisi’nin konutuna baskın düzenleme girişimi

2020-07-08 19:37 - Dünya

Suikast timinin 'tek firarisi' aranıyor

2020-07-13 15:26 - Gündem

Büyükşehirden uzaklaşmak isteyen çift 'doğaya dönüş' için Bilecik'i seçti

2020-07-08 17:37 - Çevre-Hayat

TFF'den Futsal Ligi kararı

2020-07-13 18:42 - Spor

Şanlıurfa'da incir üretimi 'ilekleme' yöntemiyle artırılacak

2020-07-09 14:57 - Ekonomi

İlgili Haberler

Sydney’de 76. Uluslararası Uzay Kongresi başladı

20:43 - Teknoloji

TUA Başkanı Kıraç, Uluslararası Uzay Federasyonu başkan yardımcılığı görevine seçildi

18:03 - Teknoloji

Teknoloji dünyasının devleri Bakü'de InMerge İnovasyon Zirvesi'nde bir araya geldi

17:28 - Teknoloji

Makine çevirisi hız ve erişimi artırsa da doğru ve bağlamsal çeviri için insan dokunuşu vazgeçilmez

12:17 - Teknoloji

Karada, havada, denizde yerli askeri motor dönemi

11:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye ve Macaristan parlamenterleri arasındaki dostluk maçını izledi

20:48 - Siyaset

Rapor: Avrupa'nın çevre durumu iyi değil

20:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

4. Uluslararası Sigorta Zirvesi'nde sigortacılığın dijital geleceği konuşuldu

20:23 - Ekonomi

Trump, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu Beyaz Saray'da kabul etti

20:08 - Dünya

Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı

19:52 - Gündem