?>

Antalya'dan Japonya'ya teknoloji ihracatı

Antalya merkezli Desird Tasarım Ar-Ge firması Japonya'ya çok kabinli manyetik alanda çalışan lineer motor asansör sistemi ihraç edecek.

Teknoloji - 4 yıl önce

Antalya

Desird Tasarım Ar-Ge Yönetim Kurulu Başkanı Ender Kazan, dünyada ilk kez üretilen ve kavisli rotalarda gidebilen manyetik asansör sistemini teknoloji ülkesi Japonya'ya ihraç edeceklerini bildirdi.

Yönetim Kurulu Başkanı Kazan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Antalya merkezli olarak faaliyetlerine devam eden firmalarının yerli teknoloji üretimi konusunda önemli projeler gerçekleştirdiğini belirtti.

Kazan, 2008 yılında kurulan ve kısa zamanda Türkiye'nin önemli teknoloji geliştiren firmalarından biri haline gelen Desird Tasarım Ar-Ge, ana konusunun elektrik-elektronik Ar-Ge olduğunu belirtti.

"Çalışmaları 14 yılda tamamlandı"

Asansör elektroniğine yönelik kapı kontrol elektroniği üreten ve bu alanda adet olarak Avrupa'nın en büyük üreticilerinden biri olduklarını ifade eden Kazan, 14 yıldır geliştirme çalışmalarını sürdürdükleri ve dünyada ilk olan çok kabinli manyetik alanda çalışan lineer motor asansör sistemi ilk ürünlerinin Japonya'ya ihracatına hazırlandıklarını söyledi.

Kazan, manyetik levitasyon yöntemiyle çalışan asansör sistemini, geleceğin asansör modeli olarak nitelendirerek 2021 yılında Japon Demir Yolları tarafından "En iyi Yeni Mobilite Teknolojisi" ödülüne layık görüldüklerini aktardı.

"Çok kabinli ve kavisli rotalarda çalışabiliyor"

Geleneksel asansör sistemlerinden çok farklı ve yeni bir teknoloji ürettiklerini ifade eden Kazan, şöyle konuştu:

"Geleneksel asansör sistemlerinde asansörler bina içinde halat sistemine ihtiyaç duydukları için sadece bir kabin, düz bir hatta çalışabiliyor. Manyetik alanda çalışan lineer motorlu asansörlerde, halat olmadığı için aynı asansör boşluğunda çok sayıda kabin çalışabiliyor. Manyetik sistem sayesinde kavisli rotalarda da çalışabilen asansör sistemi farklı şekillerde bina tasarımlarına imkan veriyor. Toplam asansöre harcanan alanı yarı yarıya azaltıyor ve çok daha az enerji tüketiyor. Gökdelen gibi yapılarda 100'ü bulan asansör boşluğu sayısını yarı yarıya düşürüyoruz. Bu konuda hem yerli hem de yabancı üniversitelerle iş birliği yapıyoruz. "

Manyetik levitasyon yöntemiyle çalışan asansör sistemini, yurt dışına ilk başta sadece Japonya'ya ihraç edeceklerini vurgulayan Kazan, projenin motor dışındaki aksamları ve ana sertifikasyonu Japonya'daki iş ortakları ile tamamladıklarını belirtti.

Kazan, "İlk etapta Japonya pazarında kullanılmasını, ardından da diğer pazarlara açılmasını planlıyoruz. Proje, 5 yıllık projeksiyonda 3 milyar doları bulan bir satış hedefine sahip. Bu giderek de büyüyecek. Bu ürünün üretimi için de Antalya Serbest Bölgede yeni bir fabrika yatırımı yapıyoruz. Tüm dünyaya yayılacak bu ürünleri Türkiye'de üreteceğiz. Çok uluslu hale gelerek, daha da teknolojik ve güçlü halde pazar bulabilme fırsatı için çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

ABD petrol ve gaz piyasası için yüksek teknoloji ürünler

Kazan, elektrik-elektronik alanında kapsamlı bir şekilde müşterilerine çözüm sunduklarını dile getirerek Japonya'ya ihracata yönelik ürettiği asansör teknolojisine benzer bir çalışmayı da ABD'ye yönelik kaya gazı için yürüttüklerini söyledi.

ABD kaya gazının çıkarılması için kullanılan yer altı haberleşme kartlarını ürettiklerini dile getiren Kazan, "Ürünlerimiz 60'tan fazla ülkeye ihraç edilip, dolaylı olarak 90'dan fazla ülkede kullanılıyor. 2021 yılında ihracat değeri kilo başına 500 doları aşan değerlere ulaştık. Bazı özel ürünlerimiz için bu rakam 5 bin doları aşabiliyor. Ortaya koyduğumuz sürdürülebilir başarının, bu alana yatırım yapmak isteyen firmalara da örnek olmasını diliyoruz. Türkiye ekonomisi için katma değeri yüksek ürün geliştiren firma sayısının artmasını arzuluyoruz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

19 yıl arayla kardeşini ve oğlunu şehit veren Pakize Kunduracı'nın hüzünlü bayramı

2022-05-03 16:41 - Çevre-Hayat

İztuzu sahiline caretta carettalar yumurta bırakmaya başladı

2022-05-07 12:12 - Çevre-Hayat

VakıfBank'tan 1 milyar dolarlık yeni sendikasyon kredisi

2022-05-09 13:06 - Ekonomi

Malezya'da Ramazan Bayramı Kovid-19 salgınının ardından festival havasında kutlanıyor

2022-05-03 13:05 - İslam-Hayat - Cemaziyelevvel 1447

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan Anneler Günü mesajı

2022-05-08 10:03 - Gündem

Çay Barajı tam doluluğa ulaştı

2022-05-05 15:17 - Gündem

Her 10 şirketten 9’u uzaktan çalışmaya sıcak bakıyor

2022-05-06 12:06 - Ekonomi

Marmaris'te kaçak iskeleler yıkılıyor

2022-05-09 15:10 - Asayiş

Yabancı uyruklu ilkokul öğrencilerinin hentbol tutkusu

2022-05-04 12:05 - Spor

Dünya şampiyonu milli atlet Ayça Fidanoğlu olimpiyat hedefi için koşuyor

2022-05-09 12:44 - Spor

İlgili Haberler

ABD'li çip üreticisi Nvidia'nın geliri yüzde 62 arttı

01:28 - Teknoloji

AR-GE İnovasyon Zirvesi ve Fuarı, 7. kez kapılarını açacak

15:28 - Teknoloji

Hollanda hükümeti Nexperia'daki "devlet müdahalesini" askıya aldı

13:38 - Teknoloji

Adıyaman'ın köy okullarındaki öğrenciler bilimi "Kaşif 02" ile keşfediyor

11:42 - Teknoloji

Kutup Bölgeleri Koordinasyon Kurulu ilk toplantısını yaptı

09:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Esvatini, ABD'den sınır dışı edilen göçmenlerin kabulü için 5,1 milyon dolar aldı

05:27 - Dünya

ABD'den Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'a çip ihracatına onay

03:12 - Dünya

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda soruları cevapladı

01:37 - Siyaset

Fatih'te ölen Böcek ailesinin otelde kilitli kaldıkları ortaya çıktı

00:23 - Gündem

İsrail, Suriye'nin güneyine baskın düzenleyerek 3 kişiyi alıkoyduğunu duyurdu

00:03 - Dünya