Antalya'da turistlere Yörük lezzetlerini tattırdılar

Antalya'da yabancı turistlerin konuk olduğu otelde keşkekten haşhaş tatlısına kadar 52 çeşit yemek servis edilerek Yörük kültürüne ait tatlar tanıtıldı

Magazin - 1 yıl önce

Antalya
Deniz, güneş ve kum üçlüsünün dışında doğa, tarih, kültür, sağlık, spor ve kongre turizmine hizmet eden Antalya'da turizmi çeşitlendirmek adına gastronomi alanında önemli adımlar atılıyor. Bir yandan ünlü şefler kentte bir araya gelerek çeşitli konuların ele alındığı çalıştaylara imza atarken bir yandan 5 yıldızlı otellerin aşçıları konuk ettikleri turistlere hünerlerini sergiliyor.
Kentte gastronomi turizminin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla Anadolu'ya özgü lezzetleri dünyaya tanıtmaya çalışan Kundu Turizm Merkezi'ndeki otelin lezzet ustaları, Yörük kültürüne ait yemekleri mutfaklarına taşıdı.

Toyga çorbasından gebe böreğine, Yörük testi kebabından elmalı eğeli bamyaya, darı dövmesinden kuzu içindeki dolmalara, pöç yemeğinden ebe çöreğine, keşkekten haşhaş helvasına kadar farklı tatlardaki 52 çeşit yemek, turistlerin beğenisine sunuldu.

Amaç gastronomi turizmine katkı sağlamak...

Otelin mutfak şefi Halil Gökmenoğlu, Türk mutfağının çok zengin olduğunu ve bu değerlerin gün yüzüne çıkmasıyla dünyaya tanıtılabileceğini söyledi.
Daha önce ülke genelinde illere özgü yemekleri mutfağa taşıdıklarını ve üzerlerine ne olduklarını farklı dillerde de yazarak misafirlere tanıttıklarını anlatan Gökmenoğlu, Yörük lezzetlerini de misafirlere tattırdıklarını dile getirdi.

Kente gelen İngiliz, Alman, Fransız ya da farklı uyruktaki misafirlere ülkelerinde bulamayacakları lezzetleri sunmaya çalıştıklarını anlatan Gökmenoğlu, şunları kaydetti:
"Yörük lezzetlerini yani Türklerin tarihten bugüne gelen yemeklerini yabancı misafirlere tattırmak, farklılıkları anlatmak, turizmi çeşitlendirmek ve Türk gastronomisine fayda sağlamak amacıyla böyle bir etkinlik yaptık. Kimisi hala yapılan, kimisi unutulan Yörük lezzetlerini yaptık. Yörüklerde keşkek, oğlak eti ön plana çıkıyor, Toros Dağları'nda mağaralarda yapılan Yörük peynirleri var, bunları buraya taşıdık. Tatlısıyla, tuzlusuyla 52 çeşit yemek çıktı. Ekiple güzel bir çalışma oldu."
Gökmenoğlu, hem yerli hem de yabancı turistlerden olumlu dönüşler aldıklarını belirterek, "İnsanlar, tatilde farklılıkları görmek istiyor, yurt dışından buraya gelen turist, buranın kültürünü yaşamak istiyor. Bu ülkenin kültürü de çok zengin. 41 yıllık şef olarak ülkenin gastronomi kültürünü gelecek nesillere aktarıyoruz." diye konuştu.

"Kırsalın kalkınmasına katkı sağlar"

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş da kırsal kalkınma alanında çalışma yaptığını belirterek, bu tür etkinliklerin ekonomik kalkınmayı da destekleyeceğini söyledi.

Gastronomideki zenginliklerin tanınırlığının artırılmasının kırsal alanda üretimi teşvik edeceğini vurgulayan Özçatalbaş, "Kırsalda yaşayan insanlar için alternatif bir geçim kaynağı oluşturmak adına yöresel yemeklerin yabancılarla buluşturulması olağanüstü bir girişim. Dışarıdan gelen insanlar sadece alıştıkları lezzetleri değil Türk kültürünün derinliğine hitap eden lezzetleri de görebiliyorlar. Bu tür etkinliklerin artırılması, kırsal alandaki sürdürülebilirliğe de katkı sağlayacaktır." diye konuştu.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İçerik oluşturma ipuçları: İçerik pazarlama için en iyi araçlar

2025-02-26 18:06 - İnsan-Hayat

Van'da "doğal yaşam alanı" sahipsiz hayvanlara yuva oldu

2025-02-25 16:03 - Çevre-Hayat

İsrail ordusu, Suriye-Lübnan sınırına hava saldırısı düzenledi

2025-02-23 00:27 - Dünya

Ramazanın ilk iftarı yarın yapılacak, ilk teravih, ilk sahur bu gece

2025-02-28 11:24 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

ABD Adalet Bakanı Bondi, Kennedy suikastıyla ilgili dava dosyalarını inceliyor

2025-02-22 15:48 - Dünya

Almanya'da AfD, ülkenin doğusundaki eyaletlerde birinci parti çıktı

2025-02-24 15:27 - Dünya

Dünyada ilk: ‘1. Uluslararası Boşnak Zirvesi’ bugün İstanbul’da düzenlenecek

2025-02-23 08:18 - Özel Haber

ECB tutanakları, üyelerin enflasyon endişelerinin devam ettiğini ortaya koydu

2025-02-27 18:13 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan doğum gününü kutlayanlara teşekkür paylaşımı

2025-02-27 01:02 - Siyaset

ABD, düzensiz göçmenleri gözaltında tutmak için ülkedeki askeri alanları kullanmayı planlıyor

2025-02-22 14:53 - Dünya

İlgili Haberler

Şarkıcı Sefo TEKNOFEST Mavi Vatan'da konser verdi

21:43 - Magazin

Ufuk Özkan’lı ‘Ahval: Karanlığın Esiri’ için geri sayım -Selçuk Aka, magazin dünyasından yazdı-

09:59 - Magazin

"Dünyanın en yaşlı insanı" Ethel Caterham, İngiltere'de 117 yaşına girdi

19:22 - Magazin

23. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali'nde ABD'li piyanist Craig Sheppard konser verdi

12:57 - Magazin

Belçika Kraliyet Ailesi'ne 26 yaşında yeni 'prens'

12:02 - Magazin

Günün Manşetleri

Filistinli baba "Gazze'de çocukların uçurtmalarının bile İsrail için tehdit" olarak a

16:18 - Dünya

YÖK Başkanı Özvar'dan üniversiteye yerleşen öğrencilere çağrı

16:12 - Gündem

Bursa'da ve İzmir'de çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

16:07 - Gündem

TCMB'nin haftalık repo ihalelerine dönüşü yatırımcının iştahını besledi

16:03 - Ekonomi

Almanya'da aşırı sıcakların ekonomik faturası 36 milyar avroyu aştı

15:57 - Ekonomi