?>

Antalya'da fırtına sonrası deniz dibinde oluşan kirlilik görüntülendi

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrenciler, Konyaaltı Sahili açıklarında yaptıkları eğitim ve araştırma dalışında kaydettikleri görüntülerle fırtına sonrası deniz dibinde oluşan plastik ve metal kirliliğini ortaya koydu.

Gündem - 4 yıl önce

Antalya

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, AA muhabirine, kentte 1 aydır zaman zaman yaşanan fırtınalar nedeniyle çay ve derelerden yoğun şekilde plastik ve metal atıkların denize ulaştığını söyledi.

Gökoğlu, yaptıkları dalışta Konyaaltı'nda, kıyıdan yaklaşık 50-60 metrelik uzaklıktan sonra denizin bir anda derinleşerek oluşturduğu platoda çöp yığınları oluştuğunu gördüklerini ve bunu kayda aldıklarını dile getirdi.

"Metal atıklar, ağır metal birikimine neden oluyor"

Fırtınanın getirdiği birçok eşyanın burada biriktiğini anlatan Gökoğlu, "Deniz dibinde plastik ve cam şişelerin yanı sıra inşaat demirleri, şemsiyeler, brandalar, halılar, sandalyeleri gördük. Çamaşır makinesi, bisiklet bile gördük. Manzarayı görünce üzüntü yaşadık. Elimizden geldiği kadar temizleme çalışması yapıyoruz." dedi.

Bu atıkların zamanla denizde çürüdüğü bilgisini veren Gökoğlu, şunları kaydetti:

"Atıkların üzeri zamanla çamurla kaplanıyor. Deniz içinde çürümeye başlayınca gaz çıkışlarına neden oluyor. Bu da canlıların ölümüne sebep oluyor. Metal atıklar ağır metal birikimine neden oluyor. Bu metal aksamlara yapışan istiridye, midyeler suyu filtre ederek besleniyor. Filtre ederken deniz ekosistemine karışan metileni de filtre ettikleri için bünyelerinde ağır metal birikimi oluyor. İstiridye ve midyeyi yiyen balıklar da bunu kendi üzerine alıyor. Tabii bu balıkları da biz yediğimiz için metaller insana aktarılıyor. Fırtına nedeniyle gelen, denizde olmaması gereken malzemeleri yaptığımız dalışlarda topluyoruz ve kıyıya çıkartıyoruz."

"Hayalet ağlar ölümcül bir tuzak gibi"

Gökoğlu, dalış sırasında kayalıklara takılması nedeniyle balıkçılar tarafından geri çekilemeyen ve "hayalet ağ" olarak tabir edilen ağlara da rastladıklarını ifade etti.

Son yıllarda Antalya'da hayalet ağlarını sıklıkla gördüklerine dikkati çeken Gökoğlu, "Kızıldeniz'den gelen istiridyeler kayaların üzerinde çok kalmaya başladı. Bu istiridyeler dişli olduğu için kayaların üzerinde çıkıntılar oluşturdu. Balıkçı da ağını alırken bu çıkıntılara takılması sonucu ağlar parçalanarak deniz dibinde kalmaya başladı. Hayalet ağlar ölümcül bir tuzak gibi. Bu ağlar sürekli canlıları öldürmeye devam ediyor." diye konuştu.

Yüksek lisans öğrencisi Aygün Şenmert ise 10 yıldır dalış yaptığını ve fırtınadan sonra oluşan bu kirliliği ilk kez gördüğünü vurguladı.

Fırtına nedeniyle savrulan şemsiye ve brandaların denize ulaştığını dile getiren Şenmert, kirliliğin canlı ekosistemine zarar verdiğini ifade etti.

Öğrenci Muhammet Taş da denizi ellerinden geldiğince temizlemeye çalıştıklarını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çin geniş kapsamlı kullanım için iki Kovid-19 aşısına daha onay verdi

2021-02-25 22:31 - Dünya

Ukrayna futbolunu ikiye bölen teknik direktör: Mircea Lucescu

2021-02-25 18:15 - Spor

Almanya'da Esed rejiminin eski istihbaratçısı hakkında hapis cezası verildi

2021-02-24 15:36 - Dünya

Kar, buz ve sis bulutu, Yıldız Göleti'ne estetik kattı

2021-02-24 15:41 - Gündem

DEİK Başkanı Olpak: 2020 büyümesi gelecek için pozitif sinyal verdi

2021-03-01 18:23 - Gündem

Hollanda'da Kovid-19 nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması 15 Mart'a kadar uzatıldı

2021-02-24 03:11 - Dünya

Trump ve eşi, Beyaz Saray'dan ayrılmadan önce Kovid-19 aşısı olmuş

2021-03-02 02:26 - Dünya

Gönüllü öğrenciler omuz omuza verip 19 köy okulunu renklendirdi

2021-02-24 14:36 - Çevre-Hayat

CHP 'havza modeli' ile oylarını artırmayı hedefliyor

2021-02-26 14:11 - Siyaset

İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu: Teröre ilişkin fezlekelerde partimizin duruşu bellidir

2021-02-25 17:23 - Gündem

İlgili Haberler

Bakan Yerlikaya, İtalya İçişleri Bakanı Piantedosi ile görüştü

17:58 - Gündem

Bakan Tekin'den "iller arası mazerete bağlı yer değiştirme" sonuçlarına ilişkin açıkl

17:53 - Gündem

Edirne'de çıkan orman yangını söndürüldü

17:22 - Gündem

Edirne'de çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

16:42 - Gündem

Hatay'daki tarihi Uzun Çarşı'da restorasyon çalışmaları sürüyor

15:57 - Gündem

Günün Manşetleri

Bakan Yerlikaya, İtalya İçişleri Bakanı Piantedosi ile görüştü

17:58 - Gündem

Bakan Tekin'den "iller arası mazerete bağlı yer değiştirme" sonuçlarına ilişkin açıkl

17:53 - Gündem

Edirne'de çıkan orman yangını söndürüldü

17:22 - Gündem

Gazzeli babalar, çocuklarının karnını doyurabilmek için ölümü göze alıyor

16:57 - Dünya

Edirne'de çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

16:42 - Gündem