?>

'Anne kanalıyla geçen hastalıklar dışlanmaya neden oluyor'

Hemofili, tedavisi olan bir hastalık olmasına rağmen, yeterince bilinmemesi nedeniyle hem hasta çocukların hem de hastalıklı geni taşıdıkları düşünülen annelerin toplumdan dışlanma nedenlerinden biri haline geliyor. - Anadolu Ajansı

Sağlık - 8 yıl önce

İSTANBUL - Andaç Hongur

Hemofili, tedavisi olan bir hastalık olmasına rağmen, yeterince bilinmemesi nedeniyle hem hasta çocukların hem de hastalıklı geni taşıdıkları düşünülen annelerin toplumdan dışlanma nedenlerinden biri haline geliyor.

Genetik yolla nesilden nesle aktarılan, genellikle erkek çocuklarda doğuştan itibaren görülen, kanda faktör ismi verilen ve pıhtılaşmayı sağlayan protein yapısındaki maddelerin eksik olduğu, yeterli tedavi edilmediği takdirde sakatlıkla hatta ölümle sonuçlanabilen bir kanama hastalığı olan hemofili, düzenli takibi ve tedaviyi gerektiriyor.

Zamanında ve doğru tanı konulmasının tedavide önem arz ettiği hemofili ile dünyada 650 bini aşkın, Türkiye'de ise 9 bin kişi mücadele ediyor. Hemofili hastalarının yanı sıra aile üyeleriyle en az 100 bin kişinin bu sorundan önemli ölçüde etkilendiği tahmin ediliyor.

Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar, hemofili belirtilerinin erkek çocuklarda görüldüğünü anlatarak, kanamalar kontrol altına alınamazsa hastanın kaybedilme riski, kontrol altına alınsa da tekrarlanması nedeniyle kaslarda, eklemlerde oluşan sorunlar nedeniyle hastanın hayatını sakatlıkla sürdürme riski bulunduğunu söyledi.

"Anne, evladıyla tek başına ilgilenmek zorunda kalıyor"

Prof. Dr. Zülfikar, hastalığın genetik yolla geçtiğine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hemofilik bir erkek evlenirse bütün kız çocukları taşıyıcı oluyor ama hasta olmuyor. Bütün oğlan çocukları da sağlam oluyor ama o kız çocukları evlendiklerinde, çocuklarının yüzde 50’sinin hasta olma ihtimali var. Hastalık genetik olarak geçebildiği gibi hamilelik esnasında annede veya embriyoda (ceninde) mutasyon olması sonucunda, hasta çocuk doğması ihtimali vardır. Bu ihtimalden dolayı toplumdan tamamen kazınma şansı yok.

Hastalık çoğunlukla erkek çocuklarda görülüyor. Erkek çocuklarda hastalık ortaya çıkınca da eve gelin giden kadın dışlanıyor. Hastalıklı gen X kromozomu üzerinde yer aldığı için genellikle kız çocuklarının/annelerin hastalığın taşıyıcısı olduğu düşünülüyor. Dolayısıyla erkek çocuklarda hastalık ortaya çıkınca da eve gelin giden kadın dışlanıyor. Maalesef ülkemizde kadına şiddetin en fazla uygulandığı alanlardan birisi burası. Kadın sanki eve hastalığı getirmiş gibi addediliyor, dışlanıyor, terk ediliyor, yanına yaklaşılmıyor. Toplum olarak bu ailelerdeki dramın farkında değiliz. Şiddeti, sadece erkek şiddeti gibi görüyoruz. Ancak burada başka bir dram var. Anne, evladıyla tek başına ilgilenmek zorunda kalıyor. Hemofiliyi sadece kanayan bir hastalık gibi değil, kanayan bir toplumsal yara olarak düşünmek lazım."

Zülfikar, "Oysa aileden gelen taşıyıcılığın neden olduğu hastalığın yanı sıra, sırf o hamilelik esnasında embriyoda da mutasyon sonucu hemofili gibi oluşabilecek hastalıkların olduğu da unutulmamalıdır." dedi.

"Kadınlar için destek grupları etkili ve önemli"

Dünya Hemofili Federasyonu Psikososyal Komite Başkanı Psikolog Richa Mohan, gelişmiş ülkelerde hastalık multidisipliner bir yaklaşımla takip edilirken, gelişmekte olan ülkelerde bu yaklaşımın da gelişme halinde olduğunu belirterek, Dünya Sağlık Örgütünün hemofili konusunda multidisipliner ve kapsamlı bir bakım anlayışını benimsediğini, federasyon olarak bu yaklaşımı dünyanın farklı yerlerine götürmeye çalıştıklarını anlattı.

Mohan, kadınlar için destek gruplarının etkili ve önemli olduğunu vurgulayarak, sözlerini "Kadınların duygularını birbirleriyle paylaşması onları güçlendiriyor. Kadınlar, yalnız olmadıklarını görüyor ve bu sorunları yaşayan kişiler olarak birbirlerinin sorunlarına çözümler önerebiliyor." diye tamamladı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Köy evini restore eden arkeologlar turizmci oldu

2016-12-17 18:08 - Çevre-Hayat

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

2016-12-21 11:32 - Gündem

'Şehitler üşümesin' diye mezar taşındaki karları temizledi

2016-12-18 23:02 - Çevre-Hayat

Metin2 Serverleri

2016-12-15 13:37 - Teknoloji

TANAP için 800 milyon dolarlık kredi onaylandı

2016-12-21 12:37 - Ekonomi

Musullu sığınmacıların sayısı 118 bine ulaştı

2016-12-17 21:37 - Dünya

Hanife ekranlara geri döndü

2016-12-14 14:17 - Magazin

Bakan Çavuşoğlu: Bir terör örgütüne karşı başka bir terör örgütü tercih edilmez!

2016-12-15 10:27 - Siyaset

Ruhsatsız aile danışma merkezleri mercek altında

2016-12-14 14:32 - Gündem

Saldırgan Altıntaş'ın avukat ev arkadaşının bürosu mühürlendi

2016-12-20 15:07 - Gündem

İlgili Haberler

İngiltere'de doğru önlemlerle Kovid-19'dan yaklaşık 180 bin ölümün önlenmiş olabileceği öne iddia edildi

08:52 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı 81 ilde vatandaşların vücut kitle indeksini ölçecek

20:02 - Sağlık

AID Uluslararası Doktorlar Derneğince mobil sahra hastanesi kurulum tatbikatı yapıldı

14:33 - Sağlık

Eğitim yöntemleri farklı da olsa kadınlarda kanserle ilgili farkındalık artıyor

13:07 - Sağlık

Edirne'nin sağlık neferleri, 2 bin 510 hastaya evinde hizmet veriyor

12:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Soma'daki maden faciasının 11. yılı

11:52 - Gündem

Trabzonspor ile Galatasaray arasındaki Ziraat Türkiye Kupası finalini Cihan Aydın yönetecek

11:47 - Spor

Kıdemli Vatikan muhabirleri, Katolik Kilisesi'nde Papa 14. Leo ile başlayan dönemi değerlendird

11:43 - Dünya

Gaziantep FK'de Selçuk İnan dönemi 428 gün sürdü

11:37 - Spor

Türkiye Kupası'nda 40. kez Türk teknik direktör şampiyon olacak

11:33 - Spor