?>

Anne adaylarına 'Kovid-19 aşısı olun ve koruyucu tedbirlere devam edin' çağrısı

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Jale Bengü Çelik, "Gebe hastalarda Kovid-19, gerekli ilaçlar verilmesine rağmen çok ağır seyrediyor. O yüzden hastalarımızda kayıplar yaşayabiliyoruz" dedi.

Sağlık - 4 yıl önce

Konya

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Jale Bengü Çelik, gebe hastalarda yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) gerekli ilaçlar verilmesine rağmen çok ağır seyrettiğini ve kayıplar yaşayabildiklerini belirterek, hamilelere tedbirlere uymaları çağrısı yaptı.

Prof. Dr. Çelik, Konya'da Kovid-19 vakalarındaki artışa bağlı olarak SÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde de doluluk oranının arttığını söyledi.

Türkiye'de ocak ayından itibaren Kovid-19'a yönelik aşı çalışmalarının başladığını hatırlatan Çelik, "Geçmişten bu zamana kadar aşılı, aşısız hastalarımızın dokümanını çıkarıyoruz. Bize gelen hastaların birçoğu aşısız. Özellikle gebe hastamız çok fazla.

Yoğun bakım servisimizde 4, serviste de 5 gebe hasta var. Gebeler aşılanamadıkları için bu artış. Kendilerini korumaları konusunda eksikleri olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Çelik, hastalar gebeliklerinin son dönemindeyse ailenin de onayıyla bebeğin doğurtulduğunu ve anneye Kovid-19 tedavisi uygulandığını anlattı.

Doğum yakın değilse, gebeliğin ilk aylarındaysa anneye bebeği etkilemeyecek ilaçları verdiklerini anlatan Çelik, "Gebe olan hastalarda Kovid-19, gerekli ilaçlar verilmesine rağmen çok ağır seyrediyor. O yüzden gebe hastalarımızda kayıplar yaşayabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Çelik, çocuk ve gebe hastaların kendilerini çok etkilediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kaybettiğimiz gebe hastalarımız oldu. Önce geride kalan bebek ve aile aklımıza geliyor. Empati yapıyoruz.

Ekip için çok travmatik oluyor. Vefatlarından sonra aile de perişan oluyor ama en çok bebeğini görememesine üzülüyoruz.

Gebe hastalarımızın bilinci açıksa, makineye bağlı değil, solunumu biraz daha rahatsa hiç değilse bebeğinin resmini görmesine izin veriyoruz ama anneyi kaybettiğimiz zaman resmen yıkım yaşıyoruz. Aile zaten bizden çok daha kötü oluyor."

"Aşı çok önemli"

Aşısız hastaların durumunun çok hızlı kötüleştiğine dikkati çeken Çelik, "Aşısız hastalar daha uzun süre yoğun bakımda kalıyor, ölüm oranları çok yüksek. Hayatını kaybetmese bile çok uzun süre yoğun bakımda kalmaya bağlı psikolojik travma yaşıyorlar ve sonraki hayatlarında asla eskisi gibi olamıyorlar. Bu yüzden aşı çok önemli. Yakınlarının yaşadıklarını duyunca aşı olmaya ikna oluyorlar." diye konuştu.

Çelik, "Aşı olsak da koruma tedbirlerine devam etmemiz gerekiyor. Gebelerimize topluluğa gidecekleri zamanlarda mutlaka koruyucu tedbirlere devam etmelerini öneriyorum. Çocuk hastalarımız da gelmeye başladı. Onlarda da benzer rehavet var." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Sağlık Bakanı Koca, dördüncü dozun yabancı ülkelere seyahat edeceklere yönelik olduğunu açıkladı

2021-08-16 17:06 - Sağlık

Adıyaman'ın tescilli 'geven' balında yüksek rekolte beklentisi üreticiyi sevindirdi

2021-08-22 15:56 - Ekonomi

Avustralya’da salgının başından bu yana en yüksek günlük Kovid-19 vakası kaydedildi

2021-08-19 10:51 - Dünya

Yeni Zelanda’daki Kovid-19 yasakları uzatıldı

2021-08-20 12:21 - Dünya

Aşı yaptırmayan Kovid-19 hastaları pişmanlıklarını anlattı

2021-08-19 15:31 - Sağlık

Yukatel Kayserispor ve Adana Demirspor sezonun ilk puanını aldılar

2021-08-21 02:02 - Spor

Galatasaray'da sakatlanan kaptan Arda Turan'ın durumu belli oldu

2021-08-20 19:40 - Spor

İslam İşbirliği Teşkilatından, Afganistan'daki taraflara kapsamlı diyalog çağrısı

2021-08-22 23:02 - Dünya

Japonya'da Paralimpik 2020 öncesi Kovid-19 vaka oranlarının 'gerçeği' yansıtmadığı id

2021-08-20 11:51 - Dünya

İsrail güçleri Filistinli ailenin evine baskın düzenlenmesine tepki gösteren gruba ses bombası attı

2021-08-22 10:17 - Dünya

İlgili Haberler

Kalbi 6 kez duran genç hasta 6 gün sonra "ikinci hayatı"na uyandı

13:22 - Sağlık

Japon balıkları hastanedeki çocukların kaygılarının giderilmesine yardımcı oluyor

13:07 - Sağlık

Bağımlılıklarda "akran çevresi" yüzde 80 oranında etkili

11:38 - Sağlık

Bakan Işıkhan: Nadir hastalıklarla mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız

11:23 - Sağlık

Hamileyken karaciğer nakli yapıldı, hem sağlığına hem bebeğine kavuştu

15:03 - Sağlık

Günün Manşetleri

MultiPOS ile geleneksel POS cihazı ihtiyacı rafa kalktı

11:53 - Ekonomi

Güven kültürü inşa eden şirketlerin çalışan başına gelirleri 8,5 kat daha fazla

11:47 - Ekonomi

ABD'nin S&P 500 endeksinde 11 sektörden 10'u mayıs ayını yeşil kapattı

11:42 - Ekonomi

Trabzon'da selde kaybolan kişinin cansız bedenine ulaşıldı

11:38 - Gündem

İsrail'in Kurban Bayramı'nın 3. gününde Gazze'ye saldırılarında 21 Filistinli hayatın

11:33 - Dünya