?>

Anayasa Mahkemesinden 'sendikal hak' kararı

Yüksek Mahkeme, sendika toplantılarına katılmalarının ardından iş sözleşmeleri feshedilen iki çalışana yönelik uygulamayı sendikal hakkın ihlali olarak değerlendirdi.

Genel - 8 yıl önce

ANKARA (AA) - Anayasa Mahkemesi, sendika toplantılarına katılmaları üzerine iş sözleşmeleri feshedilen iki çalışana yönelik uygulamayı sendikal hakkın ihlali olarak değerlendirdi.

Yüksek Mahkemenin, Anıl Pınar ve Ömer Bilge'nin bireysel başvurusuna ilişkin kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, bir sendikanın çalıştıkları şirketteki örgütlenme çalışmaları sırasında aktif görev alan, mesai saatleri dışında sendika toplantılarına katılan başvurucuların, performans düşüklüğü gerekçe gösterilerek iş akitleri feshedildi.

Performans değil, sendikal çalışmaları nedeniyle işten çıkarıldıklarını savunan başvurucuların tazminat taleplerini içeren dilekçelerin ardından 1. Manisa İş Mahkemesinde dava açıldı. Mahkeme, tanık beyanları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulunca düzenlenen ve işçilere sendikal baskı uygulandığı görüşünü taşıyan raporunun ardından, başvurucuların sendikaya üye olmasının engellenmesi için işten çıkarıldıkları sonucuna ulaştı.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi ise bu yöndeki kararı bozarak, başvuruculara bir yıllık brüt ücretleri tutarında tazminat ödenmesine yönelik hükmü de ortadan kaldırdı. Daire, iş sözleşmesinin feshinin haklı sebebe dayanmadığı yolunda mahkemenin ulaştığı kanaati yerinde bulsa da başvuranların iş sözleşmelerinin sendikal faaliyet nedeniyle feshedildiğinin yeterli ve inandırıcı delillerle ispatlanmadığı görüşünü açıkladı. Kararın ardından iki işçi Anayasa Mahkemesinde bireysel başvuruda bulundu.

Yüksek Mahkeme, başvuruya ilişkin yapılan değerlendirmede, mahkemenin delil ve olguların değerlendirmesi sonucu elde ettiği ve detaylı olarak gerekçelendirilen kanaate dayanan hükmünün daire tarafından gerekçesiz şekilde bozulduğunu belirtti.

Sendika hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna karar veren Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Anayasa Mahkemesi, kararın bir örneğini yeniden yargılama yapılmak üzere Yargıtay 22. Hukuk Dairesine gönderilmesine ve başvurucuların tazminat taleplerinin reddine oybirliğiyle karar verdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Zimbabve ordusu 'darbe' iddialarını yalanladı

2017-11-15 11:02 - Dünya

Şifrelerin alınması rutin bir uygulamaymış

2017-11-11 01:33 - Gündem

Fenerbahçe Doğuş'un konuğu Olympiakos

2017-11-14 17:20 - Spor

Vodafone Türkiye'nin 2017-2018 ilk yarıyıl sonuçları

2017-11-14 16:17 - Genel

'Türkiye'de 3 bin İngiliz firması var'

2017-11-12 01:22 - Ekonomi

Katar, Kuveyt'te askeri ataşelik açtı

2017-11-09 01:32 - Dünya

Sürüleri için 4 gündür zorlu yolculuk yapıyorlar

2017-11-09 17:32 - Çevre-Hayat

Anayasa Mahkemesinden 'sendikal hak' kararı

2017-11-15 16:52 - Genel

Kardeşini kurşun yağmuruna tutarak öldürdü

2017-11-11 22:02 - Asayiş

Sağlık Bakanı Demircan, Adana Şehir Hastanesinde incelemelerde bulundu

2017-11-12 02:02 - Siyaset

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

Yeni hükümetin güven oyu alamadığı Kosova'da erken genel seçime gidilmesi bekleniyor

18:37 - Dünya

Sapanca Gölü'nde oluşan kabarcıklar su altından ve havadan görüntülendi

18:33 - Gündem

UAEA Yönetim Kurulu'nda 51 ülkeden ortak Gazze açıklaması

18:23 - Dünya

AB yapay zeka kurallarını ertelemeyi planlıyor

18:17 - Dünya

Beşiktaş'tan Rafa Silva'nın sağlık durumu hakkında bilgilendirme

17:33 - Spor