?>

Anayasa Mahkemesi, Pamukova'daki tren kazasına ilişkin başvuruda hak ihlali kararı verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2004'te Sakarya'nın Pamukova ilçesinde yaşanan tren kazasına ilişkin bireysel başvuruda, yaşam hakkının maddi ve usul yönünden ihlal edildiğine ve başvuruculara 90 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Gündem - 3 yıl önce

Ankara

Haydarpaşa-Ankara seferini yapan yolcu treninin 2004'te Sakarya'nın Pamukova ilçesinde raydan çıkması sonucu 38 kişi yaşamını yitirdi, 80'den fazla kişi yaralandı.

Kazanın ardından trenin birinci ve ikinci makinisti ile tren şefi hakkında açılan davada önce mahkumiyete hükmedildi. Yargıtayın verdiği iki kez bozma kararı sonrası ise 2019'da zamanaşımı nedeniyle dava düştü. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları yetkilileri hakkında başlatılan soruşturmaya izin verilmedi.

Bu şekilde 15 yılı aşkın süren yargılama sürecinin ardından kazada hayatını kaybedenlerden bir kişinin yakınları, yaşam hakkının ihlal edildiğini ileri sürerek Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptı.

Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 17'nci maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının maddi ve usul boyutu yönünden ihlal edildiğine, başvuruculara 90 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Yüksek Mahkeme ayrıca, karar örneklerinin bilgi amaçlı yargılamayı yapan yerel mahkeme ve Adalet Bakanlığına gönderilmesini kararlaştırdı.

Kararın gerekçesi

AYM'nin bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan kararında şu ifadeler yer aldı:

"Anayasa Mahkemesi somut başvuruya konu tren kazasında yetkili makamların demir yolu taşımacılığı gibi tehlikeli bir faaliyet nedeniyle yaşam ve fiziksel bütünlüğe karşı oluşan riskleri bertaraf etmek için kendilerine düşen pozitif yükümlülük kapsamında gerekli ve yeterli önlemleri aldıklarının söylenemeyeceği kanaatine varmıştır. Açıklanan gerekçelerle yaşam hakkının maddi boyutunun ihlal edildiğine karar verilmiştir."

AYM, yaşam hakkının usul boyutunun da ihlal edildiğine karar verdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Muğla'da 4,8 büyüklüğünde deprem

2022-10-02 14:40 - Gündem

Kamudaki 50 bin geçici işçinin gözü kadro müjdesinde

2022-10-05 11:29 - Gündem

14 ildeki 99 taşınmaz özelleştirme kapsamına alındı

2022-10-05 10:20 - Ekonomi

Muğla'da çıkan orman yangını söndürüldü

2022-10-05 17:06 - Asayiş

İran'daki depremde 528 kişi yaralandı

2022-10-05 15:10 - Dünya

Derbide gözler kalecilerde

2022-10-01 12:07 - Spor

Enflasyon rakamları açıklandı

2022-10-03 10:28 - Ekonomi

Antalya Körfezi'nde fırtına uyarısı

2022-10-02 12:55 - Asayiş

İran'daki depremde 1127 kişi yaralandı

2022-10-06 07:45 - Dünya

En iyi Çerkes ölü Çerkestir! -Ülkü Menşure Solak yazdı-

2022-09-30 21:12 - En Son Yazılar

İlgili Haberler

Jandarma Genel Komutanlığına subay ve astsubay adayı 548 öğrenci alınacak

02:18 - Gündem

Bolu'nun Göynük ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı

23:38 - Gündem

Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Hukuk Konferansı 2025 sona erdi

21:08 - Gündem

Bolu'nun Göynük ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

18:27 - Gündem

Pençe-Kilit Harekat bölgesinde metan gazına maruz kalan 5 asker şehit oldu

18:22 - Gündem

Günün Manşetleri

İran'ın İsrail karşısındaki yenilgisi neden bir devrimi tetiklemedi? -Ömür Çelikdönmez yazdı-

05:51 - En Son Yazılar

Trump, Elon Musk'ın, üçüncü bir parti kurma fikrini 'can sıkıcı' bulduğunu söyledi

04:37 - Dünya

Jandarma Genel Komutanlığına subay ve astsubay adayı 548 öğrenci alınacak

02:18 - Gündem

İsrail ordusu, Yemen'de farklı noktalara hava saldırıları düzenledi

01:07 - Dünya

Hazine 1 tahvil ve 1 hazine bonosu ihalesi düzenleyecek

00:58 - Ekonomi