?>

Amsterdam Üniversitesi, Filistin eylemleri nedeniyle kampüslerini kapattı

Hollanda'daki bazı üniversitelerde Filistin'e destek eylemleri sürerken Amsterdam Üniversitesi (UvA) kampüslerini 2 günlüğüne kapattığını açıkladı.

Dünya - 1 yıl önce

Amsterdam

Amsterdam Üniversitesinden yapılan açıklamada, öğrenci ve çalışanların güvenliğinin garanti edilememesi sebebiyle, 14 Mayıs Salı ve 15 Mayıs Çarşamba günleri UvA'ya ait kampüslerdeki tüm binaların kapatıldığı belirtildi.

Açıklamada, "13 Mayıs Pazartesi günü barışçıl başlayan gösterinin daha sonra yerleşme ve şiddet eylemlerine dönmesi nedeniyle UvA yönetiminin bu kararı almak zorunda olduğu ve kampüslerde eğitime 2 gün ara verildiği" aktarıldı.

Üniversite yönetimi, bundan sonraki süreçte, aktivistler yerine sadece kendi çalışanları ve öğrencileriyle müzakere süreci yürüteceğini vurguladı.

Öte yandan Leiden Üniversitesinin Lahey'deki Wijnhaven kampüsü ve Utrecht Üniversitesindeki eylemler yapılan konuşmaların ardından sona erdi.

Maastricht, Groningen ve Radboud üniversitelerindeki eylemler devam ediyor

UvA'daki olayların aksine Maastricht, Groningen ve Radboud üniversitelerindeki eylemlere polis müdahalesi gerçekleşmedi.

Geceyi kampüslerde kurdukları çadırlarda geçiren öğrenciler, üniversite yönetimlerinin İsrailli kurumlarla işbirliğini sona erdirene kadar kampüsten ayrılmayı düşünmediklerini iletti.

Groningen ile Maastricht Üniversitesi yönetimleri, eylemcilerin çevreye zarar vermemesi şartıyla pazartesi gecesini kampüste geçirmelerine izin verirken, eylemin uzaması ihtimalinde durumun günlük olarak yeniden değerlendirileceğini ifade etti.

Radboud Üniversitesi yönetiminin kampüsün boşaltılması talebini reddeden eylemcilere yönelik polis müdahalesi görülmezken, öğrenciler geceyi kampüste kurdukları yaklaşık 30 çadırda geçirdi.

Hollanda'daki üniversitelerde başlayan eylemler

Aralarında öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin de olduğu Filistin destekçisi grup, 6 Mayıs Pazartesi günü Amsterdam Üniversitesinin Roeterseiland kampüsünde Gazze ile dayanışmalarını göstermek amacıyla kamp kurmuş ve gece yarısından sonra polis sert şekilde müdahale ederek 125 kişiyi gözaltına almıştı.

Göstericiler, 7 Mayıs'ta yeniden Roeterseiland kampüsünde toplanıp yürüyüşe geçerek, üniversiteye ait şehir merkezindeki Binnengasthuis binasında kamp kurmaya başlamıştı.

Polis, 8 Mayıs Çarşamba günü göstericilere müdahale ederek 36 Filistin destekçisini gözaltına almıştı.

Utrecht Üniversitesi Kütüphanesinin avlusunu işgal eden göstericiler, 7 Mayıs'ta binanın girişine barikat kurarak Filistin'i destekleyen pankartlar asmıştı.

Polis, alanı terk etmemeleri üzerine gece yarısına doğru göstericilere müdahale ederek 50 kişiyi gözaltına almıştı.

Filistin destekçisi göstericiler, 8 Mayıs'ta yeniden Utrecht Üniversitesinde toplanmış ve polisin müdahalesinin ardından 40 gösterici üniversiteden uzaklaştırılarak başka bir noktada salıverilmişti.

Hollanda'daki akademisyenler, eylemcilere yönelik polisin sert müdahalesini ve İsrailli kurumlarla işbirliğini protesto etmek için birçok üniversitede eş zamanlı olarak 13 Mayıs Pazartesi kampüslerde toplandı.

UvA, Utrecht, Leiden gibi üniversitelerdeki eylemler sonlandırılırken, Maastricht, Groningen ve Radboud Üniversitesindeki yerleşme eylemleri sürüyor.

Hollanda'daki öğrenciler, ülkedeki üniversitelerden İsrail ile bağlantılı kurumlarla çalışmamasını, İsrailli kurumların ya da çalışanlarının içerisinde yer aldığı işbirliklerini sonlandırmasını ve bunu şeffaf bir şekilde yapmasını talep ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'daki merkez ampute edilen kuşlara yuva oldu

2024-05-13 14:28 - Çevre-Hayat

Kütahyalı Gürsel Usta 56 yıldır ocağın başında demir dövüyor

2024-05-12 12:22 - Çevre-Hayat

Moody's İsrail'in kredi notunu teyit etti, görünümünü "negatif" olarak tuttu

2024-05-11 00:39 - Ekonomi

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 144'e yükseldi

2024-05-13 08:28 - Dünya

Toyota zayıf yen ve artan hibrit satışlarıyla rekor net kar açıkladı

2024-05-08 15:07 - Ekonomi

Arjantinli sanatçı Filistin'e destek eyleminde AA fotoğrafını kullandı

2024-05-11 13:47 - Çevre-Hayat

İsrail ordusunun baskın yaptığı Şifa Hastanesinde bulunan üçüncü toplu mezardan 49 ceset çıkarıldı

2024-05-08 15:13 - Dünya

3. Uluslararası Helal Turizm Kongresi akademik sunumlarla devam ediyor

2024-05-11 18:37 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Tokat'ta bir öğrenci yarışma ödülünü Gazze'deki çocuklara bağışladı

2024-05-07 18:07 - Çevre-Hayat

Biden'dan "üniversite kampüslerinde antisemitizme yer yok" mesajı

2024-05-08 00:07 - Dünya

İlgili Haberler

Rusya, BMGK'de Gazze konusunda adım atılamamasından ABD'yi sorumlu tuttu

01:52 - Dünya

Rusya'da Hazar Denizi bölgesinde 6 büyüklüğünde deprem

00:42 - Dünya

Trump, Gazze'de yakın zamanda "kesin bir sonuç" beklemediğini söyledi

22:33 - Dünya

Macron, Netanyahu'ya “Gazze'nin işgalinin İsrail'e asla zafer getirmeyeceğini“ ifade etti

22:23 - Dünya

Zelenskiy'den Rusya zirvesi için Türkiye ile görüşme mesajı

21:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Süleymaniye’deki Lahur Operasyonu ve Türkiye - İran - Bağdat - Erbil dinamikleri -Ömür Çelikdönmez yazdı-

02:39 - En Son Yazılar

Rusya, BMGK'de Gazze konusunda adım atılamamasından ABD'yi sorumlu tuttu

01:52 - Dünya

Rusya'da Hazar Denizi bölgesinde 6 büyüklüğünde deprem

00:42 - Dünya

Bodo/Glimt ve Pafos, Şampiyonlar Ligi'nde ilk kez mücadele edecek

00:27 - Spor

NYT: ABD'de, diplomatları korumakla sorumlu güvenlik servisi üyeleri Washington'da devriye geziyor

00:02 - Medya