Alzheimer'ın etkilerini azaltacağı düşünülen aşının ilk deney sonuçları açıklandı

Japon bilim insanları, Alzheimer hastalığının etkilerini azaltmak için geliştirdikleri aşının ilk deney sonuçlarını paylaştı.

Sağlık - 3 yıl önce

Ankara
Amerika Kalp Derneği'nin 2023 Temel Kalp Damar Bilimleri Konferansı'na Tokyo'daki Juntendo Üniversitesinden katılan araştırmacılar, Alzheimer hastalığının seyrini değiştirebileceği düşünülen aşıya ilişkin çalışmalarını sundu.
Araştırmacılar, Alzheimer ile ilişkilendirilen yaşlanma belirtisi glikoproteinleri (SAGP) taşıyan hücreleri yok ettiğini ifade ettikleri aşının etkilerini, fareler üzerinde deneyler yaparak gözlemledi.
Bu kapsamda, farelerin beyin fizyolojisini değiştirerek Alzheimer hastası insan beyni ile benzer koşullar sağlayan bilim insanları, kontrol grubunda değişiklik yapmazken deney grubundaki farelere ikinci ve dördüncü aylarda SAGP aşısı yaptı.
Alzheimer'ın ileri evrelerindeki hastaların endişe belirtileri göstermediğini ve dikkatlerini toplayamadığını hatırlatan araştırmacılar, altıncı ayda yapılan labirent deneylerinde aşılı farelerin sağlıklı farelerdeki gibi tedirgin ve dikkatli davrandıklarını belirtti.

Aşıyla davranışsal bozuklukların onarılması umuluyor

Araştırma yazarlarından Dr. Chieh-Lun Hsiao, geliştirdikleri aşının Alzheimer sürecinde beyinde oluşan iltihapları azaltmanın yanı sıra farelerin davranışlarında iyileşme göstermeleriyle diğer Alzheimer çalışmalarından ayrıldığını vurguladı.
Alzheimer hastalığında mikroglia hücrelerinde SAGP proteinin artış gösterdiğini kaydeden Chieh-Lun Hsiao, gelecek aşı çalışmalarında aktivasyon halindeki mikrogia hücrelerini yok ederek beyindeki iltihabı kontrol altına almayı ve nihayetinde hastalığın sebep olduğu davranışsal bozulmaları onarmayı umduklarını söyledi.
Henüz herhangi bir bilimsel dergide yayımlanmayan araştırmanın detayları Amerika Kalp Derneği'nin internet sitesinden paylaşıldı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hatay'da depremlerin ağır hasara neden olduğu binaların yıkımı devam ediyor

2023-07-26 16:13 - Gündem

Fenerbahçe, Miha Zajc ile 3 yıllık anlaşmaya vardı

2023-07-31 10:42 - Spor

Bodrum'da sokak hayvanlarına yönelik çipleme ve aşılama çalışması yapıldı

2023-07-27 14:13 - Çevre-Hayat

IDEF'23'te MİLGEM 6-7-8 gemileri için sözleşmeler imzalandı

2023-07-27 17:37 - Teknoloji

ABD'de aşırı sıcakların ülke geneline yayılması bekleniyor

2023-07-24 16:48 - Dünya

Türkiye, Azerbaycan'ın Su-25 uçaklarını modernize edecek

2023-07-26 12:37 - Gündem

Milli İHA'lar MİLSAR radarı ile izleyecek

2023-07-27 21:09 - Teknoloji

Türkiye ve Kazakistan mühendisleri geleceğin teknolojilerini çalışacak

2023-07-27 21:18 - Teknoloji

ABD, Rusya'nın Ukrayna'da işlediği 'savaş suçlarının kanıtları'nı UCM'ye gönderdi

2023-07-27 21:53 - Dünya

Netanyahu, yargı düzenlemesinde uzlaşı için muhalefetle diyalog kuracaklarını söyledi

2023-07-24 22:57 - Dünya

İlgili Haberler

Yaşlılarda enfeksiyonlara karşı en etkili koruma "aşı"

18:42 - Sağlık

Baş dönmesi şikayetiyle gittiği hastanede "dünyada 68'inci vaka" olarak literatüre geçti

12:37 - Sağlık

Mobil sigara bırakma poliklinik araçları Eskişehir'de 2 ayda yaklaşık 600 kişiye ulaştı

12:12 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından hiperbarik oksijen tedavisiyle ilgili açıklama

17:37 - Sağlık

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde uzaktan hasta değerlendirme dönemi başladı

12:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Organ bağışında 143 bin 887 kişi dijital vasiyet oluşturdu

00:03 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Gündem