?>

Altının ons fiyatı Trump ve Çin etkisiyle yeni rekor arayışına devam ediyor

ABD’de yeniden başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump'ın neden olduğu belirsizliklerin yanı sıra merkez bankalarının alımları altının ons fiyatını yeniden 2 bin 755 doların üzerine çıkararak, rekor seviyeye yaklaştırdı.

Ekonomi - 7 ay önce

Berlin

Güvenli liman varlıklardan olan altın jeopolitik risklerin yanında hem artan belirsizlik hem de dünya genelinde faiz oranlarının ekonomide durgunluk endişesiyle düşeceğine ilişkin değerlendirmelerle yükseliş eğilimine devam ediyor.

Yeni yılın ilk gününe 2 bin 620 dolardan başlayan altının onsu yıl başından bu yana yaklaşık 125 dolar değer kazanırken, değerli metal Ekim 2024’teki 2 bin 790 dolarlık rekor seviyesine yaklaşıyor.

Altının ons fiyatı sabah saatlerinde 2 bin 758 dolara yükseldikten sonra TSİ 12.20'de önceki kapanışın yüzde 0,36 üzerinde 2 bin 754 dolar seviyesinde bulunuyor.

Altının bu performansında merkez bankalarının altın alımları ve merkez bankalarının sıkı para politikasından dönüşünün devam edeceğine ilişkin değerlendirmeler de etkili oluyor.

Trump, 20 Ocak'ta göreve başladıktan sonra diğer ülkelerden gelen mallara yönelik ithalat tarifeleri tehdidini sürdürdü.

Bu tehditler Kanada, Meksika, Çin'i hedef alırken, Trump Avrupa Birliği’nin ABD’ye karşı ticaret fazlasını da eleştirdi.

Analistler, Orta Doğu ve Ukrayna'daki jeopolitik gelişmelere ek olarak, yeni Trump yönetiminin politikalarının da altın fiyatı üzerinde büyük bir etkiye sahip olacağına işaret ederek, Trump’ın yemin töreninde alınan çok sayıda siyasi kararın ABD'de enflasyonu ve ulusal borcu daha da artıracağına dair endişeler olduğunu kaydetti.

Hindistan ve Çin'deki özel yatırımcıların da başka yatırım fırsatlarının olmaması nedeniyle büyük miktarlarda altın satın aldığını aktaran analistler, Hindistan'ın altın üzerindeki ithalat vergilerini düşürmesinin altına olan talebin artmasına yol açtığını belirtti.

Bazı analistlere göre ABD'nin finansal istikrarına duyulan güvenin azalmasıyla birçok yatırımcı tahvilden ziyade altına yatırım yapmayı tercih ediyor.

Bu arada, Çin Merkez Bankası, Kasım 2024’ten beri yaklaşık 15 ton altın satın alırken, bu alımlar da altının ons fiyatını yukarı yönlü destekliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Adıyamanlı otobüs firması yolcularına çiğ köfte yoğurup ikram etti

2025-01-16 16:07 - Çevre-Hayat

Beşiktaş Belediye Başkanı Akpolat'ın savcılıktaki ifadesine ulaşıldı

2025-01-17 02:13 - Gündem

AB, X platformuna yönelik soruşturmasını genişletti

2025-01-17 18:07 - Medya

Kasımpaşa Kulübünde sportif direktörlük görevine Mustafa Aztopal getirildi

2025-01-21 15:33 - Spor

Astım hastalığını hafifletmek için başladığı muaythaide 15 madalya kazandı

2025-01-21 12:42 - Spor

Azerbaycan’ın bağımsızlık yolundaki direnişinin kahramanlık zirvesi: Kanlı Ocak

2025-01-20 11:52 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Azerbaycan ve Ermenistan sınır belirleme komisyonları 11'inci toplantısını yaptı

2025-01-16 19:13 - Dünya

Dicle Üniversitesi hastaneleri bölgenin sağlık üssü olarak hizmet veriyor

2025-01-21 12:38 - Sağlık

İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi'den Batı Şeria'ya yönelik saldırıları artıracakları sinyali

2025-01-20 16:53 - Dünya

Devlet desteğiyle kurduğu tesisle 21 ülkeye elma ihraç ediyor

2025-01-22 12:48 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ticaret Bakanı Bolat: Enflasyonla mücadele politikasında artık çoğu gitti, azı kaldı

22:57 - Ekonomi

Bu hafta yatırım araçlarının performansı

20:48 - Ekonomi

Türkiye Varlık Fonunun eurobond ihracına rekor talep

17:18 - Ekonomi

ABD'de tarım dışı istihdam ağustosta beklentilerin altında kaldı

16:42 - Ekonomi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: Soma Termik Santrali yeniden çalışmaya başlayacak

16:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Venezuela Devlet Başkanı Maduro: Venezuela saldırıya uğrarsa silahlı mücadele aşamasına geçer

03:23 - Dünya

Mağrib Sumud Filosu, sporseverleri ve taraftarları, Gazze'ye destek pankartları hazırlamaya çağırdı

03:03 - Dünya

CHP 21 Eylül'de olağanüstü kurultaya gidiyor

01:27 - Siyaset

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Naci İnci yeniden atandı

01:22 - Gündem

Rektör atamaları Resmi Gazete'de

01:02 - Gündem