?>

Almanya’nın ABD’ye karşı dış ticaret fazlası 2023'te rekor seviyeye yükseldi

ABD, geçen yıl 63,3 milyar avroluk rekor ile Almanya’nın en çok dış ticaret fazlası verdiği ülke olmaya devam etti.

Ekonomi - 8 ay önce

Berlin

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) verilerine göre, Almanya’dan ABD’ye geçen yıl 157,9 milyar avro değerinde mal ihraç edilirken, bu rakam değer bazında Almanya'nın ihracatının yüzde 9,9'una denk geldi. Bu rakam ayrıca son 20 yılın en yüksek oranı olarak kayıtlara geçti.

ABD’nin art arda dokuzuncu yıl Almanya’nın ihracatının en önemli alıcısı olması dikkati çekti.

Almanya, 2023’te ABD’den 94,7 milyar avro değerinde mal ithal ederken, bu da ülke toplam ithalatının yüzde 6,9'una denk geldi. Bu rakam da 2004’den beri görülen en yüksek oran olarak kayıtlara geçti.

Böylece, 2023'te Almanya’nın en çok dış ticaret fazlası verdiği ülke 63,3 milyar avroluk rekor ile ABD oldu.

Destatis açıklamasında, "Almanya, 2017'den beri başka hiçbir ülkeyle ABD ile olduğu kadar yüksek ihracat fazlası vermedi. Dolayısıyla ABD'ye yapılan ihracatın değeri ile ABD'den yapılan ithalatın değeri arasındaki fark sadece her zamankinden daha yüksek değil, aynı zamanda diğer tüm hedef ülkelerden de daha yüksek bir düzey. Bu durum, 34,7 milyar avroluk ihracat fazlasıyla 2024 yılının ilk yarısında da geçerli.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamaya göre, ilaç sektörü gibi bazı sektörler için ABD pazarı özellikle önemli olurken, geçen yıl Almanya'nın tüm ilaç ihracatının yüzde 23,2’si ABD'ye yapıldı.

Almanya’dan 2023'te ihraç edilen makinelerin yüzde 13'ü ABD'ye ihraç edilirken, motorlu taşıtlar ve motorlu taşıt parçaları için bu oran yüzde 12,6 oldu.

Bu arada, eski ABD Başkanı Donald Trump, sürekli Amerikan ekonomisine zarar verdiği gerekçesiyle Almanya'nın ticaret fazlası elde etmesini eleştirerek, Alman otomobillerine ek gümrük vergisi uygulamakla tehdit etmişti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) da Almanya'nın ABD’ye karşı yüksek ticaret fazlasını dengesizliklere yol açarak küresel ekonomi için bir tehdit oluşturabileceği gerekçesiyle defalarca eleştirdi.

Trump, tekrar başkan seçilirse, sadece Çin gibi rakiplerin mallarına değil, aynı zamanda Avrupa Birliği gibi müttefiklerin ürünlerine de ek gümrük vergileri getirmeyi planlıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Zonguldak'ta denizde hortum oluştu

2024-10-16 12:57 - Gündem

Ankara "eğitim teknolojileri" etkinliğine ev sahipliği yapacak

2024-10-16 13:28 - Ekonomi

Devlet desteğiyle ekilen brokoli belde üreticisine yeni gelir kapısı oldu

2024-10-16 13:22 - Ekonomi

Devlet desteğiyle dijital oyun geliştiren genç girişimci 5 kişiye de istihdam sağladı

2024-10-16 13:38 - Teknoloji

Antalya'ya gelen yabancı turist sayısı 15 milyona ulaştı

2024-10-16 15:02 - Çevre-Hayat

Türkiye, Lübnan'dan 2 binden fazla yabancının hava yoluyla tahliyesine yardımcı oldu

2024-10-16 13:58 - Gündem

Lübnan İsrail'i BMGK'ye şikayet etti

2024-10-16 13:07 - Dünya

İtalya Başbakanı Meloni, Ürdün ve Lübnan'ı ziyaret edecek

2024-10-16 13:32 - Dünya

Rus bankası VTB'nin Başkanı Kostin, Rusya Merkez Bankasının faiz artıracağını öngörüyor

2024-10-16 13:02 - Ekonomi

Genç doktorun en büyük yardımcısı aynı hastanede çalıştığı hemşire annesi

2024-10-16 13:33 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Kapatılan kömür santrallerinin güneş enerjisine dönüştürülmesi kapasiteyi yüzde 15 artırabilir

09:43 - Ekonomi

Elektronik ortamda yayımlanan taşıt ilanlarında "yetki doğrulaması" zorunlu oldu

09:27 - Ekonomi

Ember: Türkiye hibrit güneş enerjisi santralleriyle şebeke kısıtlarını aşabilir

09:23 - Ekonomi

Jeopolitik gerilimlerin gölgesindeki küresel piyasalarda gözler Fed'e çevrildi

09:17 - Ekonomi

TBB "Yeni Girişimcilik Perspektifiyle Finansal Okuryazarlık" eğitimi hazırladı

20:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Avustralya ve AB, güvenlik ve savunma ilişkilerini geliştirecek

10:22 - Dünya

Bakan Kurum, yeniden inşa edilen Azerbaycan Mahallesi ve Ebrar Sitesi'nin görüntülerini paylaştı

10:12 - Siyaset

Almanya: İran rejimi müzakere masasına dönmeye hazırsa daha fazla askeri müdahaleye gerek kalmaz

09:58 - Dünya

Kapatılan kömür santrallerinin güneş enerjisine dönüştürülmesi kapasiteyi yüzde 15 artırabilir

09:43 - Ekonomi

İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışma 6. gününde

09:32 - Dünya