?>

Almanya'daki Temas Grubu Toplantısı'nda Ukrayna'ya Leopard tankı verilmesiyle ilgili

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı'nda, bu ülkeye Leopard tankları sağlanmasına odaklanılmadığını belirterek, "Bu konuda yapacağım duyuru yok. Alman Savunma Bakanlığının açıklamasını duydunuz." dedi.

Dünya - 3 yıl önce

Brüksel

Austin, Almanya'da ABD’ye ait Ramstein Hava Üssü'nde düzenlenen ve Ukrayna'ya desteğin ele alınacağı Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı sonrasında basına açıklamalarda bulundu.

"Grubun birlik içinde kalacağından ve ivme kazanmaya devam ederek Ukrayna'yı Rus saldırganlığına karşı uzun vadede destekleyeceğinden eminim." diyen Austin, meselenin sadece Ukrayna'nın değil, Avrupa ve dünyanın güvenliği olduğunu vurguladı.

Austin, grubun verdiği yeni taahhütlerin Ukrayna'nın kendisini savunmasına yardım etme kararlılığını gösterdiğini vurgulayarak, "ABD bu koordineli çabaya liderlik etme kararlılığını sürdürüyor." dedi.

Toplantıda Ukrayna'nın zırhlı hava savunma ihtiyacının ele alındığına değinen Austin, "Ayrıca, bu hibeleri nasıl senkronize edeceğimiz ve onları tamamen operasyonel yeteneklere nasıl dönüştüreceğimiz konusunda da çok çalıştık." diye konuştu.

Austin, Rusya'nın Ukrayna sivil ve kritik altyapısına yönelik saldırısını sürdürdüğüne dikkati çekerek, "Rusya'nın zulmü derinleştikçe bu temas grubunun kararlılığı artıyor." ifadesini kullandı.

ABD Savunma Bakanı, başta Fransa, Almanya ve İngiltere'den hibe edilen hava savunma sistemleri olmak üzere Hollanda, Kanada, İsveç, Danimarka, Estonya, Polonya gibi ülkelerin önemli askeri hibelerinden duyduğu memnuniyeti paylaştı.

Bir gazetecinin Leopard ağır muharebe tankları verilmesi konusuyla ilgili sorusu üzerine Austin, "Sanırım Alman Savunma Bakanının daha önce Leopard tanklarının tedariki konusunda bir karar almadıklarını söylediğini duymuşsunuzdur. Gerçekten odaklandığımız şey, Ukrayna'nın şu anda başarılı olmak için ihtiyaç duyduğu kapasiteye sahip olduğundan emin olmaktır." yanıtını verdi.

Austin, Ukrayna'ya yönelik teklifler içerisinde halihazırda tankların bulunduğunu belirterek, "Örneğin Polonya, tank sunmaya devam ediyor ve tank sağlayacak. Diğer ülkeler de bir çeşit tank kapasitesi sunacak. Bu konuda yapacağım duyuru yok. Alman Savunma Bakanlığının açıklamasını duydunuz." ifadelerini kullandı.

Almanya'nın katkılarıyla ilgili bir soru üzerine de Austin, söz konusu ülkesinin kampanyaya çok katkıda bulunduğunu ancak ABD dahil her ülkenin daha fazlasını yapabileceğini kaydetti.

Almanya'nın Leopard tankları

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı çerçevesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya Leopard tanklarının gönderilmesi konusunda kararın ne zaman verileceği ve nasıl olacağı konusunda bugünden hiç kimsenin bir şey söyleyemeyeceğini belirtmişti.

Leopard tankları, Danimarka, Finlandiya, Yunanistan, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İsveç, İspanya, Çekya, Türkiye ve Macaristan gibi AB ve NATO ülkelerinde bulunuyor. Almanya'da üretilmesi nedeniyle Ukrayna'da kullanılması için Berlin yönetiminin onayı gerekiyor.

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberinde, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un 17 Ocak'ta gerçekleşen telefon görüşmesinde, ABD Başkanı Joe Biden'a ABD'nin Abrams tipi muharebe tanklarını Ukrayna'ya teslim etmesi halinde bu ülkeye Leopard tankı verebileceklerini ifade ettiği ileri sürülmüş ancak Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit iddiayı reddetmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Houston Başkonsolosluğunun yeni hizmet binasının açılışını yaptı

2023-01-20 03:24 - Dünya

Microsoft'un binlerce kişiyi işten çıkarmaya hazırlandığı bildirildi

2023-01-17 23:55 - Medya

Güvenlik güçleri "geleceğin teknolojilerini" kullanmaya başlıyor

2023-01-17 14:34 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemizi küresel ligin en üst sıralarına çıkarmanın hazırlığını yapıyoruz

2023-01-15 20:28 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Altılı masa 'işte adayımız' diyeceği birini hala bulamadı

2023-01-14 16:57 - Siyaset

Galatasaray Kulübü Başkanı Özbek'ten PFDK kararlarına sert tepki

2023-01-20 20:49 - Spor

Rahşan Ecevit'in vefatının üzerinden 3 yıl geçti

2023-01-16 12:52 - Gündem

Etiyopya'nın kuzeyindeki savaşta 600 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor

2023-01-15 17:29 - Dünya

AB'den Ukrayna'ya üst düzey ziyaret

2023-01-19 10:24 - Dünya

Bakan Nebati: 2023 yılında kişi başına gelirimizin 12 bin doların üzerine çıkacağını öngörüyoruz

2023-01-16 10:34 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ukrayna: Kiev'e düzenlenen hava saldırısında 3 kişi öldü, 29 kişi yaralandı

09:33 - Dünya

Arjantin'de halk, parlamento seçimleri için sandık başına gidecek

08:58 - Dünya

İsrail Savunma Bakanı Katz'dan orduya Gazze'de yıkımı sürdürme talimatı

01:48 - Dünya

Trump, Kanada'ya uygulanan tarifeyi yüzde 10 artıracağını açıkladı

01:37 - Dünya

İsrail, Mısır arama kurtarma ekiplerinin Gazze Şeridi'ne girmesini kabul etti

00:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Ukrayna: Kiev'e düzenlenen hava saldırısında 3 kişi öldü, 29 kişi yaralandı

09:33 - Dünya

Fenerbahçe, Süper Lig'de yarın Gaziantep FK'ye konuk olacak

09:18 - Spor

Arjantin'de halk, parlamento seçimleri için sandık başına gidecek

08:58 - Dünya

Türk Standardları Enstitüsü 91 personel alacak

08:53 - Gündem

İsrail Savunma Bakanı Katz'dan orduya Gazze'de yıkımı sürdürme talimatı

01:48 - Dünya