?>

Almanya'da ve Trakya'da gördüğü kanolayı memleketinde ekti

Kayseri'nin Bünyan ilçesinde 132 dönüm araziye ekim yapan Hakkı Paksoy, "Havza bazlı ekime müsaade olursa biz de teşvikten yararlanırız. Olumlu neticeleri bekliyoruz." dedi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Kayseri

Kayseri'nin Bünyan ilçesinde çiftçilik yapan 71 yaşındaki Hakkı Paksoy, bir gezi için gittiği Almanya'da gördüğü kanolayı, kendisine ve bölgedeki çiftçilere alternatif ürün olması amacıyla 132 dönüm araziye ekti.

Paksoy, ilk kez Almanya'da gördüğü kanola bitkisini arkadaşlarını ziyarete gittiği Trakya bölgesinde de görünce harekete geçti. Kanola tohumunu Trakya'dan temin eden Paksoy, yıllarca farklı ürünler yetiştirip çiftçilik yaptığı ata topraklarında bu ürünü denedi. Sarı çiçekleriyle bölgede dikkati çeken bitkiyi yöreye tanıtmak isteyen Paksoy, yeterli verim alması halinde diğer çiftçilere de bunu ekmeleri için öneride bulunacak.

"Kanola buraya uyum sağladı"

Paksoy, AA muhabirine, tarım alanında sürekli araştırma içerisinde olduğunu anlattı.

Kanolanın bir yağ bitkisi olduğunu aktaran Paksoy, "Geçen sene bunun tonu harman zamanı yaklaşık 6 bin liraydı, daha sonra 9 bin liraya kadar çıktı. Bu yıl fiyatın ne kadar olacağını henüz kimse bilmiyor. İnşallah bugünlerde taban fiyatı oluşur. O kadar masraflı bir bitki de değil. Güzden yeşertip ilacını atınca iş tamam. Havza bazlı ekime müsaade olursa biz de teşvikten yararlanırız. Olumlu neticeleri bekliyoruz. İlk kez ektiğimiz için dekara 300 kilogram verirse razıyım. Kanola buraya uyum sağladı." diye konuştu.

Kanolanın bölgede alternatif ürün olduğunu aktaran Paksoy, şunları söyledi:

"Ağustos sonu, eylülde ekimi başlar. Daha sonra sulanıp yeşertilmesi lazım. Ardından içindeki yabancı otlar için ilaç atmak gerekiyor. Baharda sulama yapılırsa daha iyi olur. Kanola yağı, ayçiçeği yağından daha kaliteli. İcabında biyodizel de olabiliyor. Çiftçilerimize de önerilerimizi söyleriz, onlar da bu ekimi yapabilir."

"Pazar sıkıntısı yok"

Pazar sıkıntısı yaşamayacaklarına dikkati çeken Paksoy, "Yağ fabrikaları bunu istiyor. Müşterisi zaten hazır. Geçen sene 9 bin liraya kadar gitti ama bu yıl daha fazla olacak. Pazar sıkıntısı yok. 132 dönümlük araziye ektiğim kanolanın Kayseri'de alternatif ürün olacağını öngörüyorum. Bu arazimizin de havza bazlı ürünler kategorisine geçmesini istiyorum, bu da çok önemli." dedi.

"Biz teşvik edeceğiz"

Bünyan Belediye Başkanı Özkan Altun ise ilçenin tarım ve hayvancılık alanında ileri noktada olduğunu dile getirdi. Çiftçilerin kendilerini güncellediğini, bunu önemsediklerini vurgulayan Altun, şöyle konuştu:

"Teknolojiye ayak uyduran çiftçimiz ekim alanlarını ve çeşitliliğini de artırıyor. Kanola, çiftçilerimiz için yeni bir gelir kaynağı yeni bir gelir kapısı olabilir. Bugün Trakya bölgesinde olan bir ürünü İç Anadolu'nun ortasında Bünyan'da yetiştirebilmek güzel bir şey. Nadasa bırakılabilen araziye ekilebiliyormuş ki biliyorsunuz İç Anadolu'da iki yılda bir verim alınıyor sulanmayan topraklarda, bunun için aspir gibi kanola da alternatif bir üründür. Biz teşvik edeceğiz. Bunu il ve ilçe tarım müdürlükleriyle büyükşehir belediyesiyle görüşüp önereceğiz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rus Spetsforma şirketi, Türkiye ile işbirliğini artırıyor -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2022-05-14 21:52 - Özel Haber

Begüm Polat, SMA Çocukları Derneği’nin yüzü oldu

2022-05-19 06:50 - Magazin

‘DİRİLİŞ’in yatırımcısı Ali Oruç, ‘Klass’ bir ödül aldı

2022-05-19 06:37 - Magazin

Uzmanlara göre Türk dünyası meta evrenini inşa etmekte geç kalmamalı

2022-05-14 23:21 - Teknoloji

Hakkari'de mayısta kayak yarışması yapıldı

2022-05-17 17:28 - Çevre-Hayat

Murat Dağı'nda karların erimesinin ardından ters laleler açmaya başladı

2022-05-18 15:45 - Çevre-Hayat

Libya Ortak Komitesi, seçimlere zemin hazırlayan anayasal temelin 140 maddesi üzerinde anlaştı

2022-05-20 23:35 - Dünya

Balıkesir merkezli FETÖ operasyonunda 29 zanlı gözaltına alındı

2022-05-17 10:35 - Gündem

Artvin'in doğal güzellikleri havadan görüntülendi

2022-05-19 11:13 - Çevre-Hayat

Ümraniye'nin Süper Lig hayali gerçekleşti

2022-05-16 14:32 - Spor

İlgili Haberler

FAO'dan Türkiye'deki arazi tahribatını engellemeye yönelik projelere 8,1 milyon dolarlık k

11:47 - Ekonomi

İmalat sektöründe çalışan sayısı son 5 yılda yüzde 26 arttı

11:33 - Ekonomi

Emtia piyasalarında tarife ve arz-talep endişeleri fiyatlandı

11:22 - Ekonomi

Çin'de tüketici fiyatlarındaki artış deflasyon endişelerini hafifletti

11:12 - Ekonomi

e-Tebligat uygulamasıyla bugüne kadar 51 milyar lira tasarruf sağlandı

11:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Fatih'te gıda zehirlenmesi şüphesiyle ölen anne ve 2 çocuğunun hayalleri yarım kaldı

11:57 - Gündem

İletişim Başkanı Duran, Sezai Karakoç'u vefat yıl dönümünde andı

11:52 - Gündem

FAO'dan Türkiye'deki arazi tahribatını engellemeye yönelik projelere 8,1 milyon dolarlık k

11:47 - Ekonomi

Karabağ'da tarihin sessiz tanığı İmaret Kompleksi yeniden hayat buldu

11:43 - Dünya

Fatih'te gıda zehirlenmesi şüphesiyle ölen anne ve 2 çocuğunun kaldığı otel mühürlendi

11:37 - Gündem