?>

Almanya küresel çip üretiminde kilit tedarikçi konumunda

Almanya’nın küresel yarı iletken (çip) üretiminde en önemli 9 ülke arasında yer aldığı bildirildi.

Teknoloji - 6 ay önce

Berlin

Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ile Avrupa Ekonomik ve Mali Politika Araştırma Ağı (EconPol) tarafından küresel yarı iletken üretimine ilişkin, "Küresel Yarı İletken Değer Zincirindeki Karmaşıklıklar ve Bağımlılıklar" başlıklı araştırmanın sonuçları Münih Güvenlik Konferansı’nda (MSC25) sunuldu.

Araştırmaya göre, Güney Kore, Tayvan, Singapur, Malezya ve Çin dünya çapında ticareti yapılan çiplerin yüzde 50'sinden fazlasını üretiyor.

Almanya, Japonya, ABD ve Hollanda ise çip üretimi için gerekli ekipmanın büyük bir kısmına katkıda bulunuyor. Böylece, Almanya, küresel yarı iletken üretiminde en önemli 9 ülke arasında yer alıyor.

Küresel yarı iletken değer zinciri coğrafi olarak oldukça parçalı bir yapıya sahip olsa da, Güney Kore, Tayvan ve Çin nihai çiplerin başlıca ihracatçıları olarak öne çıkarken, ABD, Japonya, Almanya ve Hollanda ise çiple ilgili ekipmanların net ihracatçıları olarak dikkati çekiyor. Bu küresel parçalanma, çok taraflı bağımlılıklara yol açıyor.

Çin ve Tayvan, özellikle her tür entegre devre için ana ihracatçılar olarak öne çıkarken, ABD, Almanya ve Japonya güç yarı iletkenleri, optik çipler ve sensör teknolojilerinde önemli bir rol oynuyor. Güney Kore ise bellek çiplerinde pazar lideri konumunda bulunuyor.

Araştırmaya göre, farklı yerlerde kullanılan ve üretiminin farklı gereksinimleri karşılaması gereken yaklaşık 75 farklı yarı iletken türü bulunuyor. Bu yüksek düzeydeki üretim karmaşıklığı yarı iletken üretiminin birkaç ülkede yoğunlaştırıyor ve bu da ciddi ekonomik ve güvenlik politikası sonuçları olan tedarik darboğazı riski oluşturuyor.

Ifo Uluslararası Ekonomi Merkezi Direktörü Lisandra Flach, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmesinde, “Sadece nihai çip ticaretine değil, aynı zamanda üretim ekipmanı ve ham maddelere de bakıldığında, Almanya ithal ettiğinden daha fazlasını ihraç ediyor. Bu da küresel yarı iletken üretimindeki bağımlılıkları tek taraflı değil karşılıklı hale getiriyor.” ifadelerini kullandı.

Araştırmacı Dorothee Hillrichs de gelecekte tüm çiplerin yalnızca Avrupa'da üretilmesinin de “pek gerçekçi” olmadığını belirterek, “Çin-Tayvan hakimiyetine ticaret kısıtlamaları veya ihracat kontrolleri ile karşılık vermek de verimli değildir. Bunun yerine hükümetler, geliştirme ve üretimden montaj, test ve paketlemeye kadar üretim sürecinin her aşamasında inovasyonu teşvik eden farklılaştırılmış politika yaklaşımlarını dikkate almalıdır.” ifadesini kullandı.

Ifo araştırmasına göre, 2022'de küresel yarı iletken ticareti 1,2 trilyon dolara ulaşırken, aynı dönemde küresel petrol ve gaz ihracatı 3,3 trilyon dolar seviyesindeydi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kardan yolu kapanan köyde rahatsızlanan 80 yaşındaki kadın hastaneye ulaştırıldı

2025-02-09 14:57 - Çevre-Hayat

"Panel" soruşturması fezlekesinde "suçun kamuya karşı işlendiği" vurgusu

2025-02-12 11:44 - Gündem

Amir Hadziahmetovic, Beşiktaş'a döndü

2025-02-09 18:53 - Spor

Yeşilbaş ördekler Çoruh Nehri'ni mesken tuttu

2025-02-14 12:18 - Çevre-Hayat

İsrail savaş uçakları, ateşkesten sonra ilk kez Beyrut semalarından ses hızını aşarak geçti

2025-02-12 22:07 - Dünya

Suriye'nin Lazkiye ilinde hedef, toplumsal barış ve kalkınma

2025-02-13 13:48 - Dünya

TCMB Başkanı Karahan, Denizli'de iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi

2025-02-11 19:42 - Ekonomi

2 milletlerarası anlaşma Resmi Gazete'de

2025-02-10 08:22 - Gündem

Van'da AFAD ekiplerinin çığda arama kurtarma eğitimleri devam ediyor

2025-02-09 16:12 - Çevre-Hayat

2025 Futgolf sezonu başladı

2025-02-08 17:07 - Spor

İlgili Haberler

Kamu Siber Güvenlik Derneğinin "Uygulamalı Sızma Testi Eğitimi" tamamlandı

17:38 - Teknoloji

BAYKAR, Anadolu'daki ilk üretim üssünü Samsun'da kuracak

15:38 - Teknoloji

'5G Konumlandırma Yarışması' TEKNOFEST'te ilk kez gerçekleştirilecek

15:22 - Teknoloji

DENEYAP atölyesi yaz tatilinde de eğitimlerine devam ediyor

10:53 - Teknoloji

Bayraktar AKINCI, ALPAGUT ve EREN mühimmatlarıyla başarılı atışlar gerçekleştirdi

14:43 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Küba ve Bolivya'dan Venezuela lideri Maduro'ya destek

06:27 - Dünya

Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan ortak deklarasyona dünyadan tepkiler

02:38 - Dünya

İspanya'da Kurtuba Cami-Katedrali'nde çıkan yangın söndürüldü

02:22 - Dünya

AB, Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan ortak deklarasyondan memnun

02:03 - Dünya

Azerbaycan ve Ermenistan, barış anlaşmasını parafladı

01:57 - Dünya