?>

Almanya, İran’a ihracata yönelik kredi ve yatırım garantilerini askıya aldı

Alman hükümeti, İran’da yönetime karşı protestoların ardından ülkedeki "çok ciddi durumu" gerekçe göstererek bu ülkeye yönelik ihracat kredisi ve yatırım garantilerini askıya aldığını bildirdi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Berlin

Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada, İran’daki yetkililerin protestolara yönelik baskılarının ardından bu ülkeyle ticareti geliştirmek için tasarlanan kamu önlemlerinin askıya alındığı belirtildi.

Bakanlığın açıklamasında, İran'a yönelik yatırım garantilerinin askıya alındığı, ihracat kredilerinin de insani muafiyetlerle ocak ayında askıya alınacağı ifade edildi.

Alman-İran enerji diyaloğu ve yönetici yetiştirme programının da askıya alındığı bilgisine yer verilen açıklamada, Almanya'nın ticari tanıtım ajansının İran’daki faaliyetlerinin de asgariye indirildiği kaydedildi.

Bakanlık, Almanya-İran ticaret hacminin 2021'de 1,76 milyar avro ve bu yılın ocak-eylül döneminde 1,49 milyar avro olduğunu bildirdi.

Alman devlet kredileri, Alman şirketlerinin yabancı ülkelere yönelik ihracatlarını garanti altına alırken yatırım garantileri de savaş ve devlet el koymalarına karşı koruma sağlıyor.

İran'daki gösteriler

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), 18 Aralık'ta yayımladığı raporda, gösterilerde emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu 469 protestocunun öldüğünü aktarmıştı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, 29 Kasım'daki konuşmasında, ülkede yaklaşık 2,5 aydır devam eden protestolarda güvenlik güçlerinin de aralarında olduğu 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini söylemişti. İran Güvenlik Konseyi ise 3 Aralık'ta toplam ölü sayısının 200'ü aştığını açıklamıştı.

İranlı yetkililer, yaşamını yitirenlerin güvenlik güçleri tarafından değil, "provokatörler" tarafından öldürüldüğünü savunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tesla hisseleri, Musk'ın Twitter yöneticiliğini bırakmasının istenmesinin ardından yükseldi

2022-12-19 19:02 - Dünya

Çin, iki ABD'li yetkiliye yaptırım kararı aldı

2022-12-23 16:39 - Dünya

Mobilyacıların 2023 ihracat hedefi 10 milyar dolar

2022-12-18 13:28 - Ekonomi

Deneyap Kart Proje Yarışması için başvurular başladı

2022-12-21 10:46 - Teknoloji

Sırplar Kosova'nın kuzeyinde yeni bir barikat kurdu

2022-12-17 18:02 - Dünya

İstanbul'da barajların doluluk oranı azalıyor

2022-12-18 12:32 - Gündem

Kültür ve Turizm Bakanlığı 171 sözleşmeli personel alacak

2022-12-22 01:33 - Gündem

Brent petrolün varil fiyatı 82,53 dolar

2022-12-22 10:03 - Ekonomi

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy temaslarda bulunmak üzere ABD'ye gitti

2022-12-21 09:48 - Dünya

İspanya'da yakalanan uyuşturucu kaçakçısı Atilla Önder cezaevine konuldu

2022-12-23 11:11 - Dünya

İlgili Haberler

Türkiye enerji filosunu daha da genişletmeye hazırlanıyor

14:36 - Ekonomi

Hataylı balıkçı kullanılmayan gemi parçalarını motoryatlara dönüştürüyor

13:13 - Ekonomi

Türkiye'den Romanya'ya 4,7 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-temmuz ihracatı

12:22 - Ekonomi

Antalya'da tropikal meyve bahçelerine kurulan GES enerji maliyetlerini düşürdü

12:18 - Ekonomi

Türkiye ile Avustralya 5 milyar dolarlık ticaret hedefi için temasları sıklaştırıyor

12:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Malatya'da depremde hasar gördüğü için patlayıcıyla yıkılan site yeniden yapıldı

18:57 - Gündem

TCG Anadolu, Çanakkale'den İstanbul'a "Zafer Yolculuğu"nu tamamladı

18:53 - Gündem

Siyasilerden Emine Erdoğan'ın Melania Trump'a gönderdiği Gazze mektubuna ilişkin paylaşım

18:48 - Gündem

Bağcılar'da alt geçitte düşen beton parçaları trafikte tehlike oluşturdu

18:43 - Gündem

Bakanlardan Emine Erdoğan'ın Melania Trump'a gönderdiği Gazze mektubuna ilişkin paylaşım

18:33 - Gündem