Almanya ekonomisi 2. çeyrekte azalan yatırımlarla yüzde 0,1 küçüldü

Almanya ekonomisi, yılın 2. çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla azalan yatırımlar nedeniyle yüzde 0,1 küçüldü.

Dünya - 2 yıl önce

Berlin
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Alman ekonomisine ilişkin yılın 2. çeyreğini kapsayan nihai büyüme verilerini açıkladı.
Buna göre, Almanya'da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH), yılın 2. çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 geriledi. Böylece Destatis, 30 Temmuz'da öncü verilerle açıkladığı yüzde 0,1 küçülmeyi teyit etti.
Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise 3'üncü ekonomisi olan Almanya ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,4 küçülürken, yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 genişlemişti.
Destatis Başkanı Ruth Brand, "Bir önceki çeyrekteki hafif artışın ardından Alman ekonomisi bahar aylarında yeniden yavaşladı." ifadesini kullandı.
- Ekipman yatırımları yüzde 4,1 düştü
Ülkenin GSYH'si mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak geçen yılın 2. çeyreğine göre ise büyüme göstermedi.
Çeyreklik bazda ele alındığında, GSYH'ye özellikle makine, cihaz ve taşıtlar olmak üzere ekipman yatırımlarından olumsuz katkı geldi. 2. çeyrekte ekipman yatırımları bir önceki çeyreğe göre yüzde 4,1 düşerken, kamu harcamaları yüzde 1 arttı.
İnşaat yatırımlarında yüzde 2, mal ve hizmet ihracatında yüzde 0,2 düşüş gözlemlendi.
Aynı dönemde hane halkı tüketim harcamaları yüzde 0,1 arttı.
- Alman ekonomisi yeniden resesyona girme riskiyle karşı karşıya
Büyümekte zorlanan Alman ekonomisinin ikinci çeyrekte İspanya ve Fransa gibi diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha zayıf bir gelişme göstermesi dikkati çekti.
Avro Bölgesi'nin ikinci büyük ekonomisi Fransa'da ekonomik büyüme yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,3 ile beklentileri aşarken, İspanya ekonomisi de bu dönemde yüzde 0,8 büyüme göstermişti.
Bu arada, Almanya Merkez Bankası, Alman ekonomisinin içinde bulunulan üçüncü çeyrekte çok az büyümesini bekliyor.
Almanya'nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü ise üçüncü çeyrekte GSYH'de daha fazla düşüşün bile mümkün olduğunu değerlendiriyor.
Eğer Alman ekonomisi üçüncü çeyrekte küçülürse, teknik resesyona girmiş olacak.
Teknik resesyon, "üst üste iki çeyrek GSYH'de küçülme yaşanması" olarak ifade edilirken, Almanya, 10 yıllık iyi bir ekonomik büyümeden sonra salgının ilk yılı olan 2020'de, 2009'dan beri ilk kez resesyon yaşamıştı.
Alman hükümeti, ekonomide bu yıl yüzde 0,3 büyüme bekliyor.
- Ekonomi durgunluk içinde sıkışmış durumda
ING Küresel Makro Araştırma Başkanı ve Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Zayıf hane halkı tüketimi ve inşaat sektöründeki düşüş, Alman ekonomisini ikinci çeyrekte yeniden daralmaya sürükledi. Ekonomide görünüm çok parlak olmasa da umutları yitirmek için henüz çok erken." ifadesini kullandı.
İlk çeyrekte Alman GSYH büyümesinin olumlu bir sürpriz olması ve ekonomide güven göstergelerinin iyileşmesi, son birkaç yılın karamsarlığının geride kaldığı ve Almanya'nın "Avrupa'nın hasta adamı" olup olmadığı tartışmalarının bir kenara bırakılabileceği umudunu doğurduğunu ifaden Brzeski, "Ancak gerçek şu ki ilk çeyrekteki GSYH büyümesi ılıman kış havası ve dördüncü çeyrek GSYH'sinin aşağı yönlü revize edilmesinden kaynaklandı. Dolayısıyla sürdürülebilir ve sağlıklı bir büyüme hikayesi olarak nitelendirebileceğimiz bir durum söz konusu değildi." değerlendirmesinde bulundu.
Brzeski, yılın ikinci yarısında Alman ekonomisinde tüketici odaklı bir toparlanma umutlarının bugün tüketici güveninin düşmesiyle bir darbe daha aldığına işaret ederek, "Gerçek şu ki Alman ekonomisi şu anda konjonktürel rüzgarların ve yapısal değişikliklerin ortasında olmanın ne demek olduğunu zor yoldan öğreniyor. Ekonomi durgunluk içinde sıkışmış durumda." yorumunu yaptı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sosyal medyada 'yürüyen adam' olarak bilinen kişi evinde ölü bulundu

2024-08-21 00:53 - Asayiş

İran: İsrail'e cevabımız karadan da olabilir

2024-08-21 11:57 - Dünya

İran Dışişleri Bakanı Erakçi, Suudi Arabistan ve Azerbaycan dışişleri bakanları ile görüştü

2024-08-25 20:47 - Dünya

İstanbul'da 30 Ağustos'ta toplu ulaşım ücretsiz olacak

2024-08-26 12:22 - Ekonomi

Gazze'deki Deyr el-Belah Belediyesi: İsrail, iki günde 250 bin Filistinliyi zorla yerinden etti

2024-08-26 16:53 - Dünya

Dışişleri Bakanlığı, Pakistan'da düzenlenen terör saldırısını kınadı

2024-08-26 18:58 - Gündem

İsrail basınına göre, İsrail'in Güney cephesindeki ‘stratejik ikilemi’ hala devam ediyor

2024-08-26 22:57 - Dünya

Fransa, Telegram'ın kurucusu Durov'u 'otoritelere bilgi vermemekle' suçluyor

2024-08-27 00:57 - Medya

Su kurullarının görev ve çalışma esasları belirlendi

2024-08-22 09:38 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Büyük Taarruz ve Zafer Haftası etkinliklerine katıldı

2024-08-25 19:37 - Siyaset

İlgili Haberler

İran ordusu: Füze ve İHA kapasitemizin yüzde 75'ten fazlası henüz kullanılmadı

21:08 - Dünya

İsrail Savunma Bakanı, Lübnan, Suriye ve Gazze’de işgal ettikleri bölgelerden çekilmeyeceklerini söy

20:37 - Dünya

ABD Kongresi için yarışan Müslüman adaylardan Ilhan Omar, Minnesota'daki ön seçimleri kazandı

19:42 - Dünya

Irak Başbakanı Zeydi: "Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Ey

19:03 - Dünya

Fransa'da 40 binden fazla kişi içme suyu kesintileriyle karşı karşıya

18:57 - Dünya

Günün Manşetleri

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Acar: Hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığı, 25 yıllık bir hikayeyle bu

21:18 - Gündem

İran ordusu: Füze ve İHA kapasitemizin yüzde 75'ten fazlası henüz kullanılmadı

21:08 - Dünya

ABD Başkanı Trump'a Truth Social paylaşımlarına erişim hizmeti satışı nedeniyle dava açıldı

21:03 - Ekonomi

Adana'da sahipsiz kediyi öldüren köpeği ağızlıksız gezdiren kadına para cezası uygulandı

20:58 - Gündem

Giresun'da debisi yükselen derede akıntıya kapılan ailenin üyelerinden 2'si ölü bulundu

20:53 - Gündem