Almanya Dışişleri Bakanı Wadephul: Rusya’nın her gün bizi test ettiğini biliyoruz

Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, Rusya’nın deniz, hava ve siber alanda her gün Avrupa’yı test ettiğini bildiklerini söyledi.

Dünya - 6 ay önce

Berlin
Wadephul, Letonya’nın başkenti Riga'da mevkidaşı Baiba Braze ile düzenlediği basın toplantısında, Baltık Denizi bölgesinin uzun zamandır ortak güvenliğin merkezi olduğunu ifade etti.
????
"Burada olanlar tüm Avrupa'yı ilgilendiriyor." diyen Wadephul, bu bölgede kararlı ve dirençli davranılması durumunda tüm Avrupa’nın güvende olacağını belirtti.
Alman Bakan, Avrupa Birliği (AB) ve NATO'daki ülkelerin aynı öncelikleri paylaştığını dile getirerek, "Çünkü Rusya’nın her gün bizi test ettiğini biliyoruz. Denizde, havada ve siber alanda." dedi.
Hibrit tehditler ile kritik altyapıya zarar vermenin toplumları tedirgin etmek ve birlikteliği zayıflatmak için kullanılan bir stratejinin parçası olduğunu savunan Wadephul, buna altyapıyı daha fazla koruyarak ve Rusya'ya daha fazla baskı uygulayarak ortak bir tepki gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

20. yaptırım paketi üzerinde çalışılıyor

Alman Bakan, bu nedenle özellikle Rusya’nın enerji gelirlerini ve gölge filosunu hedef alacak 20. yaptırım paketi üzerinde yoğun şekilde çalıştıklarını kaydetti.
Ukrayna’ya desteğin devam etmesini isteyen Wadephul, "Rusya, Avrupa'daki barış ve özgürlük için en büyük tehdit olmaya devam ediyor." diye konuştu.
Avrupa’da herkesin ve Ukrayna’nın savaşın sona ermesini ve ciddi müzakerelerin yapılmasını istediğini belirten Wadephul, "Ancak Rusya'nın davranışları başka bir dil konuşuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa da masada olmalı

Almanya Dışişleri Bakanı Wadephul, ABD'nin arabuluculuğunda Rusya ile Ukrayna arasında yeniden doğrudan görüşmeler yapılmasının önemli olduğunu aktararak, "Kıtamızın güvenlik düzeni hakkında karar alınacaksa, Avrupa da masada yerini almalıdır." görüşünü paylaştı.
Ukrayna konusunda Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) yapılan müzakerelere işaret eden Wadephul, Rusya’nın toprak meselesine ilişkin tutumunu koruduğunu, bu konuda esneklik olmadığı durumda müzakerelerin uzun süre devam edeceğinden endişe duyduğunu dile getirdi.

Rusya'nın gölge filosu

Rusya’nın gölge filosuna yönelik yaptırımlar konusunda daha nelerin yapılması gerektiğine ilişkin soruya cevap veren Wadephul, bu filodaki gemilerin sadece Rusya’ya gelir sağladıkları için değil, aynı zamanda teknik olarak iyi durumda olmaması ve mürettebatın yeterli eğitimi olmamasından dolayı Baltık Denizi'ne kıyısı olan ülkeler için tehdit oluşturduğunu anlattı.
Alman Bakan, büyük bir petrol gemisinin Baltık Denizi kıyısına oturduğu düşünüldüğünde bunun hem Letonya hem de Alman kıyılarını kirleteceğini belirterek, "Ekolojik bir felaket tehdidi söz konusu. Ayrıca tüm turizm sektörü için de ciddi ekonomik etkileri olur. Bu yüzden, bu gölge filoyla mücadelede çok daha etkili olmalıyız." şeklinde konuştu.
Rusya’nın kısa vadede NATO bölgesine saldırmayı ciddi olarak düşünmemesinin iyi bir nedeni olduğunu ifade eden Wadephul, "Çünkü güçlüyüz." dedi.
Wadephul, dikkatli olmaya devam edilmesi ve savunma çabalarının güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Genç doktor kardeşler aynı hastanede hastaların hizmetinde

2026-01-21 12:23 - Çevre-Hayat

Doğum Sonrası Vajinal Rahatsızlıklar Nelerdir?

2026-01-21 11:28 - İnsan-Hayat

Beşiktaş, Tammy Abraham'ın satın alma opsiyonunu kullandı

2026-01-26 16:28 - Spor

Soğuk hava ve kar, hayatı olumsuz etkiliyor

2026-01-21 15:06 - Çevre-Hayat

Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu için çığ uyarısı

2026-01-23 16:28 - Gündem

BAE'den Yemen'in Reyyan Havalimanındaki hapishane ve silahlarla ilgisi olduğu iddialarına

2026-01-20 11:47 - Dünya

Antalya'da yağış hayatı olumsuz etkiliyor

2026-01-24 10:52 - Gündem

Bakan Fidan, yarın Türkiye'yi ziyaret edecek Nijerya Dışişleri Bakanı Tuggar ile görüşecek

2026-01-25 13:13 - Siyaset

Libya'nın başkenti Trablus'ta arazide gömülü savaş kalıntısı patlamamış füze ve bomba bulu

2026-01-26 14:27 - Dünya

Eczanelerde bulunmayan ilaçlar için geri bildirim hattı devrede

2026-01-24 13:37 - Sağlık

İlgili Haberler

Avrupa'yı bu yaz kavuran sıcak hava dalgalarının daha yoğun ve sık görüleceği tahmin ediliyor

11:22 - Dünya

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgınında can kaybı 2 bini aştı

11:12 - Dünya

Güney Kore, ABD, Japonya ve 37 ülkeden, füze fırlatılmaları konusunda önceden bildirim çağrısı

11:03 - Dünya

Belçika'da ülke geneli sıcak hava alarmı verildi

10:32 - Dünya

İsrail ordusu Beytüllahim'de Filistinlilere ait üç katlı binayı yıktı

10:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Küresel havacılık ekosisteminin ekonomiye katkısı 4,1 trilyon dolara ulaştı

11:33 - Ekonomi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı: Türkiye söz konusu olduğunda 86 milyonun tamamı bizim hedef

11:28 - Gündem

Avrupa'yı bu yaz kavuran sıcak hava dalgalarının daha yoğun ve sık görüleceği tahmin ediliyor

11:22 - Dünya

Denizüstü rüzgar enerjisi Türkiye'nin yenilenebilir enerji görünümünü yeniden şekillendirebilir

11:18 - Ekonomi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgınında can kaybı 2 bini aştı

11:12 - Dünya