Almanya'dan Gazze'de soykırım suçu işleyen İsrail'e 167 milyon avroluk yeni silah sat

Alman hükümeti, Gazze'de soykırım suçu işlemekle suçlanan İsrail'e yönelik uyguladığı kısmi silah ihracatı kısıtlamalarını kaldırmasının ardından bu ülkeye yaklaşık 167 milyon avro değerinde askeri teçhizat sevkiyatına onay verdi.

Dünya - 4 ay önce

Alman Haber Ajansının (DPA) haberine göre, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, muhalif Sol Parti'nin (Die Linke) hükümete sunduğu soru önergesine verdiği cevapta, ihracat kısıtlamalarının kaldırıldığı 24 Kasım 2025 ile 27 Mart 2026 tarihleri arasında Alman savunma sanayi üreticilerine İsrail'e toplam 166,95 milyon avro değerinde askeri malzeme tedariki için lisans verildiği belirtildi.
Bakanlık ayrıca, kısıtlamaların yürürlükte olduğu dönemde dahi İsrail'e 10,44 milyon avroluk ihracat lisansı verildiğini ifade etti.
Soru önergesine verilen cevapta dikkati çeken bir diğer nokta ise bölgesel gerilimle ilgili oldu. Berlin yönetiminin, İsrail'in İran'a saldırılarının başladığı 28 Şubat ile 27 Mart 2026 tarihleri arasındaki süreçte 6,6 milyon avroluk silah tedarikine onay verdiği belirtildi.
Başbakan Friedrich Merz, 8 Ağustos 2025'te İsrail'in Gazze'deki operasyonlarını genişletme kararı üzerine, bölgede kullanılabilecek silahların ihracatını askıya almıştı. Ancak bu karar, yaklaşık 3,5 ay sonra 24 Kasım 2025'te yürürlükten kaldırıldı.
Sol Parti Milletvekili Ulrich Thoden, hükümeti, İsrail'e silah göndererek bölgedeki savaşı körüklemekle suçladı. Askeri sanayinin çıkarlarının Orta Doğu'da barışa hizmet etmediğini vurgulayan Thoden, silah ihracatının derhal ve tamamen durdurulması çağrısında bulundu.
Almanya'nın Tel Aviv'e silah ve askeri malzeme satışı 2023'te 327 milyon ve 2024'te 161,1 milyon avro olmuştu. Ülkenin İsrail'e silah ve askeri malzeme satışı 2023'te önceki yıla kıyasla 10 katına çıkmıştı.
Alman hükümeti uzun zamandır İsrail'in "sadık" destekçisi konumunda bulunurken, Alman siyasi liderler bu desteği İsrail'e karşı ülkenin Nazi geçmişi ve Holokost'tan kaynaklanan tarihi sorumluluğuna atıfta bulunarak savunuyor.
Ülkede silah ihracat izinleri, Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Federal Ekonomik İşler ve İhracat Kontrol Dairesinin ortak değerlendirmesiyle karara bağlanıyor. Stratejik ve hassas durumlarda ise nihai karar, Başbakan ve ilgili bakanların yer aldığı Federal Güvenlik Konseyi tarafından alınıyor. Berlin yönetimi, üçüncü ülkeler üzerinden yapılan dolaylı sevkiyatlara ilişkin ise bilgi paylaşmıyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da hastanelerde temizlik veya teknik sorunlar QR kodla bildirilecek

2026-04-09 22:32 - Sağlık

Ağız sağlığına dikkat edilmemesi, kalp kapak hastaları için hayati risk oluşturuyor

2026-04-12 12:13 - Sağlık

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Şehir Hastanesi'ne taşınması haziranda tamamlanacak

2026-04-14 16:37 - Sağlık

Bilkent Şehir Hastanesi'nde "Kalp Sağlığı Haftası" programı düzenlendi

2026-04-15 21:23 - Sağlık

Kocaeli Şehir Hastanesi 3 yılda 7 milyondan fazla poliklinik hizmeti verdi

2026-04-14 12:02 - Sağlık

Hava sıcaklıklarının artmaya başlamasıyla "kenelere karşı dikkat edin" uyarısı

2026-04-10 12:42 - Sağlık

Açıkta satılan gıdalar "doğal" algısıyla risk oluşturabilir uyarısı

2026-04-15 12:42 - Sağlık

Bilim insanlarından "bilinçsiz kan sulandırıcı ilaç kullanmayın" uyarısı

2026-04-12 14:27 - Sağlık

Parkinson'da erken tanı ve fizik tedavi hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyor

2026-04-11 12:28 - Sağlık

Sağlıksız beslenme, madde ve sigara kullanımı gençlerde kalp krizini tetikliyor

2026-04-15 12:17 - Sağlık

İlgili Haberler

İran: Hürmüz Boğazı'nın açılması, ABD'nin tutumunu değiştirmesine ve şartlarımızı kabul et

19:47 - Dünya

Nijerya'da Lassa ateşi nedeniyle ölenlerin sayısı 237'ye yükseldi

19:42 - Dünya

Libya'da Zaviye Petrol Kompleksine İHA'lı saldırı sonucu çıkan yangını söndürme çalışmalar

19:07 - Dünya

İran-Çin Ticaret Odası Başkanı Hariri: "Deniz ablukasının İran'a ekonomik zararı savaştan

18:53 - Dünya

Yunan Kathimerini gazetesi: Mekke Anlaşması Yunanistan'ın bölgesel planlarına zarar veriyor

18:02 - Dünya

Günün Manşetleri

İran: Hürmüz Boğazı'nın açılması, ABD'nin tutumunu değiştirmesine ve şartlarımızı kabul et

19:47 - Dünya

Nijerya'da Lassa ateşi nedeniyle ölenlerin sayısı 237'ye yükseldi

19:42 - Dünya

COP31 Danışma Kurulu, Bakan Kurum başkanlığında toplandı

19:38 - Gündem

Libya'da Zaviye Petrol Kompleksine İHA'lı saldırı sonucu çıkan yangını söndürme çalışmalar

19:07 - Dünya

Bolu'da ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

18:57 - Gündem