?>

Almanya'daki seçimlerin galibi Merz, SPD ile koalisyon kurmak için görüşmeleri yoğunlaştıracak

Almanya'da Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nin (CSU) başbakan adayı CDU Genel Başkanı Merz, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile koalisyon hükümetinin kurulması için görüşmelerin yoğunlaştırılacağını bildirdi.

Dünya - 2 ay önce

Berlin

CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, CSU Genel Başkanı Markus Söder ile Federal Meclis’te düzenlediği basın toplantısında hükümeti kurma çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Almanya'da CDU/CSU partileri yüzde 28,6 ile genel seçimi önde tamamladıAlmanya'da 19 Türk kökenli aday milletvekili seçildiAlmanya seçimleri Avrupa'yı ve küresel siyaseti nasıl etkileyecekAlmanya'da BSW Partisi seçim sonuçlarına itiraz etmeyi planlıyorAlmanya'da Yeşiller Partisinin başbakan adayı Habeck, parti yönetiminde görev almayacağını belirttiAlmanya'da AfD, ülkenin doğusundaki eyaletlerde birinci parti çıktıAlmanya seçimleri: Siyasi dengeler değişiyor mu?

Ülkede gelecek dönemde yeni bir hükümetin kurulacağını belirten Merz, mecliste CDU/CSU ve SPD'nin başbakanı seçecek milletvekili sayısına sahip olduğuna işaret etti.

"Görüşmeler başladı." diyen Merz, görüşmelerin içeriğine ilişkin henüz çok erken olduğu için bir şey söylemeyeceğini kaydetti.

Merz, "Önümüzdeki günlerde bunu (görüşmeleri) yoğunlaştıracağımızı bekliyorum." ifadesini kullandı.

Görüşmelerin hızlı bir şekilde ilerlemesini isteyen Merz, "Konular aciliyet arz ediyor, ertelenemezler. Bu nedenle görüşmelere hızla başlamamızın önemli olduğuna inanıyorum." dedi.

Merz, ele alınması gereken konulardan birinin dış politika ve güvenlik politikası olduğunu vurgulayarak, "Dünyadaki durum her geçen gün dramatik bir şekilde değişiyor. Hareket kabiliyeti olan bir Alman hükümetine ihtiyacımız var." dedi.

Kurulacak hükümette başbakanlık görevini üstleneceği beklenen Merz, diğer konuların da göç ve ekonomi olduğunu ifade etti.

Hareket kabiliyetine sahip bir hükümet için SPD ile bir koalisyon protokolünün yapılması gerektiğini belirten Merz, "Ben hala Sosyal Demokratlarla iyi bir koalisyon protokolü yapabileceğimizi ve bunu makul bir süre içerisinde gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Öte yandan basın toplantısı öncesinde SPD’nin başbakan adayı olan Başbakan Olaf Scholz ile görüşen Merz, dün de SPD Eş Başkanı Lars Klingbeil ile konuşmuştu.

CDU lideri Merz, dün, nisan ortasına denk gelen Paskalya Yortusu'na kadar hükümeti kurmayı hedeflediğini ifade etmişti.

Almanya'da 23 Şubat'ta yapılan genel seçimlerin galibi CDU olmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Safranbolu'da tarihi konak yandı

2025-02-23 12:01 - Asayiş

Trabzonspor'un 2025 Yükselişi

2025-02-24 17:43 - İnsan&Hayat

AB: Zelenskiy, demokratik yollarla seçilmiş bir liderdir

2025-02-20 18:33 - Dünya

Elon Musk'tan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e 'seçim' çağrısı

2025-02-19 23:32 - Dünya

Mario Lemina: Bu farkı koruyarak şampiyonluk yolunda ilerlemek istiyoruz

2025-02-25 01:22 - Spor

Vincic, Süper Lig'de maç yöneten 136'ncı yabancı hakem olacak

2025-02-22 13:48 - Spor

NBA'de Alperen Şengün'ün "double-double"ı Rockets'ın galibiyetine yetmedi

2025-02-23 11:51 - Spor

UEFA Avrupa Ligi'nde son 16 turuna çıkan 4 takım belli oldu

2025-02-21 00:17 - Spor

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda İskoç ekibi Rangers ile eşleşti

2025-02-21 15:47 - Spor

NBA'de Timberwolves, 25 sayı geriden gelerek Thunder'ı uzatmada mağlup etti

2025-02-25 12:23 - Spor

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, Çin'le gümrük tarifeleri konusunda anlaşacaklarını düşünüyor

21:48 - Dünya

ABD'deki şiddetli fırtınalar nedeniyle yaklaşık 500 bin kişi elektriksiz kaldı

20:27 - Dünya

UAD duruşmalarında Kuveyt, İsrail'in Filistinlileri kasıtlı olarak aç bıraktığını vurguladı

20:22 - Dünya

ABD'de, Filistin'e destek verdiği için gözaltına alınan Mahdawi salıverildi

19:12 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'nın kuzeyine başlattığı saldırılar 100 gündür devam ediyor

18:33 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, Çin'le gümrük tarifeleri konusunda anlaşacaklarını düşünüyor

21:48 - Dünya

Ticaret Bakanı Bolat: Libya'nın kalkınmasına ülke olarak büyük katkılar yaptık

21:37 - Ekonomi

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Çankaya Köşkü'nde toplandı

20:32 - Siyaset

ABD'deki şiddetli fırtınalar nedeniyle yaklaşık 500 bin kişi elektriksiz kaldı

20:27 - Dünya

UAD duruşmalarında Kuveyt, İsrail'in Filistinlileri kasıtlı olarak aç bıraktığını vurguladı

20:22 - Dünya