?>

Almanya’da uzmanlar, hükümetten UCM kararlarına uymayı ve İsrail’e desteği durdurmayı istiyor

Almanya’da uzmanlar, Alman hükümetinin Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında çıkardığı tutuklama emri kararını uygulamasını ve İsrail’e desteği durdurmasını istedi.

Dünya - 7 ay önce

Berlin

Başkent Berlin’de Erlangen-Nürnberg Friedrich-Alexander Üniversitesinden Prof. Dr. Christine Binzel, Barenboim-Said Akademisinden Prof. Michael Barenboim, London King’s Collegeden Prof. Hanna Kienzler ve Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezinden (ECCHR) Avukat Wolfgang Kaleck "UCM’nin tutuklama emirleri ve Almanya’nın rolü"ne ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Binzel, Almanya’nın, Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi'ne ve Roma Statüsü'ne taraf bir ülke olarak, tarihsel, yasal, etik ve siyasi açıdan bu anlaşmalara uyması gerektiğini belirtti.

Almanya’nın 14 aydan beri anlaşmalarda yer alan yükümlülükleri yerine getirmediğini ifade eden Binzel, "Almanya sadece izlemekle kalmıyor, Alman hükümeti bugün hala siyasi, mali, askeri ve yasal olarak İsrail’i destekliyor. Almanya, ABD'den sonra (İsrail'in) en büyük ikinci silah tedarikçisidir. Araştırmalar Alman silahlarının Gazze'de kullanıldığını gösteriyor." dedi.

Binzel, Alman hükümetinin İsrail hükümet üyelerinin ve diğer yetkililerin soykırımcı ifadelerini, uzmanların uyarılarını görmezden geldiğine işaret ederek, "Şimdi, çıkarılan tutuklama kararları Alman hükümetinin gerçeklerle yüzleşmesi̇ ve uluslararası kurumları zayıflatmak ve Almanya’yı dünya çapında daha da yalnızlaştırmak yerine, adalet ve uluslararası hukuktan yana kararlı bir şekilde tavır koyması için yapılan son uyandırma çağrısıdır." ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Binzel, Almanya’nın ivedilikle Filistinlilerin hayatının İsrail tarafından yok edilmesini durdurmak için tedbirler almasını isteyerek, Alman hükümetinin İsrail'e silah sağlamayı durdurması ve tüm ekonomik, siyasi ve diplomatik ilişkileri gözden geçirmesi çağrısında bulundu.

"Netanyahu'un Alman topraklarına ayak bastığında tutuklanmasını bekliyoruz"

Barenboim-Said Akademisinden Prof. Michael Barenboim de Almanya’nın Filistin halkının yok edilmesini desteklemekten vazgeçmesi ve Filistinlilerin öldürülmesi, sakat bırakılması ve yaşamlarının yok edilmesine son verilmesi için İsrail'e baskı yapmasını isteyerek, "Gazze, Batı Şeria ve Lübnan'da işlenen ve neredeyse tüm dünyada canlı olarak yayınlanan sayısız katliam nedeniyle Almanya'nın İsrail'i desteklemeyi durdurmasını gerektiriyor." değerlendirmesi yaptı.

Alman hükümetinin Netanyahu ve Gallant hakkındaki "tutuklama emirlerini inceleyeceği" yönündeki ifadenin ne anlama geldiğine ilişkin soruya da Barenboim, "Bu incelemeyle ilgili bir durum değil. Hepimiz Alman hükümetinin Binyamin Netanyahu ya da Yoav Gallant'ın Alman topraklarına ayak bastıklarında tutuklanacaklarını söyleme anını bekliyoruz. Bunu yapmak istemediğini anlıyorum. Aynı zamanda bunu yapmak zorunda kalacaklar." diye konuştu.

Almanya suç ortağıdır

Prof. Hanna Kienzler, Almanya’nın İsrail devletinin Gazze Şeridi'nde Netanyahu ve Gallant liderliğinde emrini verdiği ve İsrail ordusu tarafından yürütülen imha savaşının ciddi bir suç ortağı olduğunu söyledi.

"Dolayısıyla Almanya bu soykırımın uzun vadeli sonuçlarının sorumluluğunu paylaşıyor." diyen Kienzler, Gazze’nin tamamen yok olduğunu, hastanelerin, ibadethanelerin, sağlık sisteminin, eğitim kurumlarının yıkıldığını, bu savaşın psikolojik sonuçlarının da 3 kuşak boyunca etkisini sürdüreceğini kaydetti.

Almanya, ABD ve İngiltere Gazze'nin yeniden imarı için tazminat ödemeli

Kienzler, bu yıkımın oradaki insanların geleceğini tehlikeye attığını ve ciddi ekonomik sonuçlar doğurduğunu, bu suçların ve uzun vadeli sonuçlarının hesap verebilirliğini sağlamak için uluslararası hukuk kapsamındaki suçları soruşturan uluslararası mahkemeler aracılığıyla İsrail hakkında kovuşturma sağlanması gerektiğini ifade etti.

Ayrıca Gazze'de altyapının yeniden inşası için tazminat taleplerinin de dile getirilmesi gerektiğini vurgulayan Kienzler, "Sadece şimdiki soykırım için değil, daha önceki savaşlarda ve ablukadan da zarar gören alt yapı için de. Almanya'nın bu uluslararası hukuk ihlallerinde suç ortağı rolünden dolayı tazminat ödemelerine katılmalı." dedi.

Kienzler, Almanya’nın yanı sıra İsrail’i destekleyen ABD ve İngiltere’nin de bu tazminat ödemelerine katılması gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FIFA En İyiler Ödülleri'nin finalistleri açıklandı

2024-11-29 13:18 - Spor

Ticaret Bakanı Bolat: Bu yılın 10 ayında da 652 kooperatifin kuruluşunu tamamladık

2024-11-28 14:03 - Ekonomi

Ürtiker Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

2024-11-25 11:01 - İnsan&Hayat

Üçlü Danışma Kurulu yarın toplanacak

2024-11-26 10:58 - Ekonomi

NATO komutanı Amiral Vandier'e göre, Avrupa silahlanma yarışını kazanmak için kurallarını esnet

2024-11-26 15:12 - Dünya

İsrail ordusundan, Lübnan'ın güneyindeki Sur'da geniş bir alan için saldırı tehdidi

2024-11-25 16:57 - Dünya

BM Medeniyetler İttifakı 10'uncu Küresel Forumu'nda ayrımcılıkla mücadele mesajı

2024-11-27 20:57 - Gündem

Trump'ın son tehditleri, küresel ticaret geriliminin tırmanacağına dair endişeleri artırdı

2024-11-26 14:32 - Ekonomi

Bizim Dünyamız Vakfının "2024 Yılı İklim Liderleri Ödülleri" sahiplerini buldu

2024-11-25 15:38 - Çevre-Hayat

'Kalkan-31' operasyonlarında 1298 düzensiz göçmen yakalandı

2024-11-25 08:42 - Asayiş

İlgili Haberler

BAE: Umman Körfezi'nde iki petrol tankeri çarpıştı, 24 kişi tahliye edildi

13:43 - Dünya

Norveç'ten "İsrail'in İran'a saldırıları uluslararası hukuka aykırı" vurgus

13:18 - Dünya

ABD Başkanı Trump, "barış görüşmeleri" için İran'la temasa geçmediğini belirtti

12:57 - Dünya

OECD: Kuraklığın insani ve ekonomik maliyeti keskin şekilde artıyor

12:52 - Dünya

Rusya: Ukrayna'ya ait 198 İHA'yı, Moskova dahil, bölgelerimiz üzerinde vurduk

11:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Malatya'da yanlarından geçen tırın patlayan lastiği 2 kişiyi yaraladı

13:53 - Gündem

İçişleri Bakanlığı'nda uyuşturucuyla mücadele konulu güvenlik toplantısı

13:47 - Gündem

BAE: Umman Körfezi'nde iki petrol tankeri çarpıştı, 24 kişi tahliye edildi

13:43 - Dünya

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel mezarı başında anıldı

13:38 - Gündem

Hakkari'de ekipler, Zap Suyu'nu botla geçerek mezradaki elektrik arızasını giderdi

13:32 - Gündem