Almanya Başbakanı Merz: NATO Zirvesi’nde bir Ankara ruhu oluşmasını umuyor

Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in 7-8 Temmuz’da Ankara’da düzenlenecek NATO Zirvesi’nde "bir Ankara ruhu oluşmasını umduğu" bildirildi.

Dünya - 1 ay önce

Alman hükümet çevrelerine göre Ankara'da düzenlenecek 36. NATO ve Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Lahey'de geçen yıl yapılan NATO zirvesinin ardından ilk ara değerlendirme için bir fırsat olacak.
Zirveyle ilgili bilgi veren hükümet kaynaklarından bir yetkili, son 12 ayda Avrupalı müttefiklerin savunma harcamalarını 100 milyar avrodan fazla arttırdığını belirterek, sadece Almanya’nın savunma harcamalarını yaklaşık 25 milyar avro arttırarak 124 milyar avroya çıkardığına işaret etti.
Yetkili böylelikle Almanya’nın savunma harcamalarını 2022’ye kıyasla iki katına yükselttiğini kaydetti.
Almanya’nın savunma harcamalarını 2029’da Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 5'ine çıkarmayı planladığı bilgisini paylaşan yetkili, bunun ülkesinin bunu Lahey’deki zirvede kararlaştırılan tarihten önce gerçekleştirileceği anlamına geldiğini aktardı.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in son haftalarda Ankara’daki NATO Zirvesi'ne ilişkin E5 ülkelerinin liderleriyle ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile bir araya geldiğini, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump ile görüştüğünü anımsatan yetkili, Şansölye Merz’in zirvede "Ankara ruhunun oluşmasını umduğunu" ve "bunun için çalıştığını" ifade etti.
Yetkili, zirveden Avrupalıların kendi güvenlikleri için hem mali açıdan hem de savunma sanayisindeki işbirliği yoluyla daha fazla sorumluluk üstlendiklerine dair bir sinyal çıkması gerektiğinin altını çizdi.
"Biz Avrupalılar daha büyük sorumluluklar üstleniyoruz." diyen yetkili, Avrupalı savunma bakanlarının savunma işbirliği konusunda ortak bir bildiri üzerinde çalıştığını söyledi.
Zirvede Ukrayna konusunun önemli bir rol alacağına değinen yetkili, burada Ukrayna’ya sağlanacak desteğin ele alınacağı, siyasi açıdan da Ankara'da Ukrayna konusunda transatlantik uyumun daha da artırılmasının hedeflendiğini belirtti.
Yetkili, Ankara’da İran konusunun da ele alınacağına dikkati çekerek, Almanya Başbakanı’nın ve müttefiklerin ABD ile İran arasında varılan mutabakatı memnuniyetle karşıladığını hatırlattı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Durand Hattı’nda yeni düğüm: Asya’nın kronik krizinde Türkiye’nin dengeli diplomasi sınavı -Mehmet Yıldırım yazdı-

2026-06-30 07:36 - En Son Yazılar

Sağlık Bakanlığından son 2 yıldaki uygulamalara ilişkin açıklama

2026-07-05 21:02 - Sağlık

Belçika'da bir apartmanda çıkan yangında en az 6 kişi hayatını kaybetti

2026-07-01 16:17 - Dünya

Türk balerin Nilay Tahiroğlu, Bolşoy Sahnesi'nde 'özel diploma'yla ödüllendirildi

2026-07-05 18:37 - Magazin

New York'taki Empire State binasının tepesine tırmanan çift, sevgi mesajı içeren pankart açtı

2026-07-01 22:07 - Magazin

Red Bull "Yağlı Direk" etkinliği Ordu'da gerçekleştirildi

2026-07-06 11:32 - Magazin

Gipsy Kings by Andre Reyes, 'Viva El Arte' turnesi kapsamında İstanbul'da sahne aldı

2026-07-04 23:42 - Magazin

Güvenilir Online Oyunları Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli ?

2026-07-03 08:20 - İnsan-Hayat

Liseliler Srebrenitsa Soykırımı anma etkinliklerine katılmak üzere Bosna Hersek'e gitti

2026-07-05 22:03 - İslam-Hayat - Safer 1448

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Duran, NATO Zirvesi öncesi uluslararası basın mensuplarıyla yemekte buluştu

2026-07-06 00:27 - Medya

İlgili Haberler

Pentagon'un raporunda, Yemen'deki hava saldırılarında 153 sivilin öldürüldüğü bildirildi

09:43 - Dünya

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalmayacak" bir suç

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Borsa güne yatay seyirle başladı

10:13 - Ekonomi

Pentagon'un raporunda, Yemen'deki hava saldırılarında 153 sivilin öldürüldüğü bildirildi

09:43 - Dünya

Dış ticaret mevzuatına aykırı davranan firmalara yönelik 7 ayda 8,9 milyar lira ek tahakkuk ve ceza

09:27 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolüne tabi bazı ürünlerin ülkeye girişine ilişkin düzenleme yapıldı

09:07 - Ekonomi

Ümmü’l-Mü’minin Hazreti Hatice: İmanın, vefanın ve fedakârlığın sembolü -Hülya Ayhan yazdı-

08:34 - En Son Yazılar