?>

Almanya 1 milyon mülteci alacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefon görüşmesi yaptı. Merkel Almanya olarak yıl sonuna kadar kabul edecekleri mülteci sayısı 800 bin veya 1 milyona yükseltmeyi kararlaştırdıklarını anlattı.

Siyaset - 10 yıl önce

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefon görüşmesi yaptı. Merkel Almanya olarak yıl sonuna kadar kabul edecekleri mülteci sayısı 800 bin veya 1 milyona yükseltmeyi kararlaştırdıklarını anlattı. 

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşmede, yasa dışı göç, Suriyeli sığınmacıların dramı, Suriye meselesi ve Mesçid-i Aksa’daki ihlaller nedeniyle yaşanan gerilim ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin halihazırda, din ve etnik köken ayrımı gözetmeksiniz 2 milyonu aşkın Suriyeliye ve Iraklıya ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, AB başta olmak üzere uluslararası toplumun yük paylaşımı konusunda ivedilikle adım atması gerektiğine dikkati çekti.

Erdoğan, Türkiye’nin konuya ilişkin uygulamalarıyla, AB değerlerini AB ülkelerinden daha fazla benimsemiş olduğunu gösterdiğine işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel’e, bu yıl içinde şu ana kadar Türkiye’nin Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından Akdeniz’de kurtarılan mülteci sayısının 50 bini aştığını, bu rakamın son 5 yılın toplamından fazla olduğunu da belirtti.

ALMANYA, YIL SONUNA KADAR 1 MİLYON MÜLTECİ KABUL EDECEK

Merkel de Türkiye’nin yaptıklarının takdire şayan olduğunu ifade ederek, son gelişmelerin ardından Almanya olarak yıl sonuna kadar kabul edecekleri mülteci sayısı 800 bin veya 1 milyona yükseltmeyi kararlaştırdıklarını anlattı. AB ülkelerinin daha fazla sorumluluk üstlenmeleri gerektiğine değinen Merkel, göçün düzenli ve kontrollü biçimde gerçekleşmesi için Türkiye ile diyalog halinde olmayı önemli bulduklarını söyledi. Merkel, terör örgütü DAEŞ’le mücadelede sunduğu önemli katkılardan dolayı da Türkiye’ye müteşekkir olduklarını vurguladı.

Almanya’nın kabul edebileceği mülteci sayısında ciddi bir artış yapmayı kararlaştırmasının memnuniyet verici olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, DAEŞ ve PKK gibi terör örgütleriyle mücadele konusunda müttefik ülkeler arasında dayanışmanın önemli olduğuna değindi. Erdoğan’ın PKK terör örgütünün bazı AB ülkelerinde mevcudiyetini koruyabilmesinin rahatsız edici olduğuna da işaret etti. Merkel de PKK’nın Almanya’da da terör örgütü olarak görüldüğünden bahisle, bu hususta her türlü işbirliğine açık olduklarını belirtti.

SURİYE’DEKİ KAOSUN SON BULMASI İÇİN SİYASİ ÇÖZÜMÜN ŞART OLDUĞU VURGULANDI

Görüşmede Suriye’deki kaosun son bulması için siyasi çözümün şart olduğu da vurgulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye olarak Suriye’nin kuzeyinde DAEŞ’ten arındırılmış bir bölge oluşturulmasına büyük önem verdiklerini, uluslararası toplumun Suriye meselesinin çözümünde daha aktif bir tutum sergilemesi gerektiğini belirttiği öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şansölye Merkel’e, İsrail güvenlik güçlerinin son günlerde Kudüs’te Harem-i Şerif’e yönelik ihlallerinin bölgedeki gerilimi tırmandığını da hatırlattı. İsrail’in ateşle oynadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bu hususta uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini de ifade ettiği öğrenildi.

Merkel’in de kaygı verici söz konusu gelişmelerin Almanya tarafından yakinen izlendiğini belirttiği kaydedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Şansölye Merkel’in, tüm bu konularda yakın temasta olmak, en kısa sürede bir araya gelmek konularında da mutabık kaldıkları öğrenildi.

dikgazete.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe’den alkışlık hareket

2015-09-15 19:32 - Genel

Deniz tutkusu tekne ustası yaptı

2015-09-11 17:36 - Gündem

Kadınlar askerliğe başvurdu

2015-09-11 19:06 - Genel

Metin Diyadin'in mağlubiyet üzüntüsü

2015-09-14 02:34 - Spor

İşte, 6,5 ton patlayıcının bir kısmı ve patlama anı

2015-09-11 00:28 - Asayiş

Artık uçuşlar daha güvenli hale geldi...

2015-09-15 14:20 - Çevre-Hayat

Merkez Bankasından yeni adım

2015-09-16 16:09 - Ekonomi

’Hakem biraz düşündükten sonra karar veriyor’

2015-09-14 09:51 - Spor

Çeyrek final heyecanı başlıyor

2015-09-14 15:13 - Spor

Scholes'tan Van Persie eleştirisi...

2015-09-16 06:04 - Spor

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekalet edecek

00:21 - Siyaset

Bakan Göktaş'tan Nüfus Politikaları Kurulu Toplantısı'na ilişkin açıklama

22:53 - Siyaset

En düşük emekli aylığının artırılmasına yönelik düzenlemeyi de içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

22:08 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan şehit orman işçisi İbrahim Demir için taziye mesajı

22:18 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, BBP Genel Başkanı Destici'yi kabul etti

18:23 - Siyaset

Günün Manşetleri

Gazze belgeselinin yapımcısı, BBC'yi kendisini susturmaya çalışmakla suçladı

02:27 - Medya

Trump, Putin ile Ukrayna konusunda "hiç bir ilerleme kaydedemediğini" söyledi

01:23 - Dünya

Trump, ülkelere "tarife mektupları" göndermeye yarın başlayabileceklerini söyledi

01:17 - Dünya

Suriye'nin ulusal logosu yenilendi

00:57 - Dünya

DMM'den bazı orman yangınlarını PKK'ya bağlı bir grubun üstlendiği iddialarına ilişkin açı

00:37 - Gündem