?>

Alman Welt gazetesi milli uydu Fergani FGN-100-d1'e geniş yer ayırdı

Alman Welt gazetesi, Fergani Uzay tarafından milli olarak geliştirilen Türkiye'nin en büyük uydusu FGN-100-d1'in uzaya fırlatılmasına geniş yer ayırdı.

Teknoloji - 8 ay önce

Berlin

"Avrupa'nın filosundan üç katı büyüklüğünde mi?" başlıklı analiz haberde, ABD'nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya fırlatılan uydu ile Türkiye'nin kendi navigasyon uydu ağını kurmayı planladığı belirtildi.

Fergani Uzay'ın ilk uydusu FGN-100-d1 uzaya fırlatıldı

Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bağımsız bir Türk navigasyon uydu ağı kurmayı planladığı belirtilerek, bunun ABD'nin GPS, Avrupa'nın Galileo, Rusya'nın Glonass, Çin'in BeiDou ve Japonya'nın QZSS ağlarının bir rakibi veya tamamlayıcısı olacağı vurgulandı.

Türkiye için bir sonraki adımın savunma ve havacılık sanayisinin yanı sıra uzayda daha fazla egemenlik kazanmak, ürün yelpazesini genişletmek ve ihracatçı bir ülke konumuna gelmek olduğu aktarılan haberde, Türkiye'nin bunu insansız hava araçlarında başardığı dile getirildi.

Fergani Uzay'ın, drone üreticisi Baykar grubuna ait olduğu aktarılan haberde, Baykar'ın ürettiği insansız hava araçlarının Ukrayna'da Rus tanklarına karşı önemli başarılar kazandığı ifade edildi.

Haberde, Türkiye'nin uzay planının iddialı olduğunun ve bu konuda şimdiden büyük ilerlemeler kaydettiğinin altı çizilerek, NATO üyesi Türkiye'nin uzay çalışmalarının askeri uzmanlar tarafından yakından izlendiği belirtildi.

Günde 15 kez dünya turu atacak

Fergani mühendislerinin uzmanlığıyla tamamen milli imkanlarla geliştirilen FGN-100-d1 uydusu, Alçak Dünya Yörüngesi'nde (LEO) yaklaşık 510 kilometre irtifada ve Güneş Eşzamanlı Yörüngede (SSO) görev yapacak. Milli uydu yörüngede 7,6 km/saniye hızla hareket ederek bir günde yaklaşık 15 kez dünya turu atacak.

Üç yedekli uçuş bilgisayarına sahip olan FGN-100-d1 uydusunun, yörüngede operasyon, telemetri-telekomut haberleşmesi, konumlandırma ve faydalı yük iletişim kabiliyetlerini başarıyla test etmesi amaçlanıyor.

Fergani Uzay mühendislik ekibi, geliştirme sürecinde görev kritik aviyonik ekipmanlarının, yerli yazılım entegrasyonunun, yeşil itki teknolojisine sahip motorun, yapısal tasarım çalışmalarının testlerini başarıyla gerçekleştirdi.

Proje kapsamında Türkiye'nin uzay ekosistemi ve uzay teknolojilerinde güçlü bir şekilde ileri taşınması hedefleniyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Beyaz Saray: Gazze'de ateşkes anlaşması bu hafta olabilir

2025-01-13 21:52 - Dünya

Büyük İstanbul Otogarı'ndan 2024'te 20 milyon kişi yolculuk yaptı

2025-01-10 11:23 - Çevre & Seyahat

Bakan Kacır: Yeşil dönüşüm ve iklim değişikliği alanlarında 22 milyar lira destek sağladık

2025-01-14 18:42 - Teknoloji

Kayseri'de organize suç örgütüne yönelik 'Hücre-6' operasyonunda 19 şüpheli yakalandı

2025-01-15 08:53 - Asayiş

Beyaz Saray: Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini anlıyoruz

2025-01-15 00:37 - Dünya

Galatasaray Kulübü ile teknoloji firması NGN sponsorluk anlaşması imzaladı

2025-01-15 12:22 - Spor

Cenazeye gidenlerin bulunduğu minibüs sulama kanalına düştü, 10 kişi yaralandı

2025-01-16 12:33 - Asayiş

Avrupa ülkeleri Gazze'de İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladı

2025-01-16 00:03 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüştüğü mağdur aileler terörün sona ermesini istiyor

2025-01-15 11:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

OpenAI, ABD'de yapay zekanın gelişmesi için yatırım ve düzenleme çağrısında bulundu

2025-01-13 22:17 - Medya

İlgili Haberler

TEKNOFEST Roket Yarışması genç mühendis adaylarına ilham veriyor

19:29 - Teknoloji

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar Savaşan İHA Yarışması'nda gençlerle buluştu

19:58 - Teknoloji

TEKNOFEST'te gençler 'süper uygulama' için yarışacak

19:28 - Teknoloji

Gazze'deki insanların ruh sağlığını desteklemek için oluşturulan dijital uygulama Köln'de tanıtıldı

18:57 - Teknoloji

TEKNOFEST İnsansız Kara Aracı Yarışması Tekirdağ'da sürüyor

16:58 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Türkiye'nin 'en etkin 50 insan kaynakları lideri' belirlendi

09:58 - Ekonomi

Yeni eğitim öğretim yılının ilk ders zili yarın çalacak

09:51 - Eğitim

Aileler sabah namazında Gazze için bir araya geldi

08:23 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Mutluluğun coğrafyası: İskandinav ülkeleri refahı nasıl başardı? -Ali Ekinciel yazdı-

07:21 - En Son Yazılar

İsrail ordusunun Batı Şeria'daki baskınlarında 24 Filistinli yaralandı

04:47 - Dünya