?>

Alman kimya sektöründe "duyarlılık" kötüleşmeye devam ediyor

Alman kimya sektöründe "kötü" olan duyarlılık, ABD gümrük tarifeleri tehdidi nedeniyle şubatta daha da kötüleşti.

Ekonomi - 2 ay önce

Berlin

Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsünün (Ifo) İş Ortamı Anketi sonuçlarına göre, ocakta eksi 14,8 puan olan Alman kimya sektörünün iş ortamı endeksi, şubatta 3,4 puan düşerek, eksi 18,2 puana geriledi.

Ülkede istihdamın yüzde 3'ünü sağlayan Alman kimya sektörünün mevcut durum endeksi de şubatta 4,7 puan artarak, eksi 12,9 puana yükseldi.

Gelir açısından ise en büyük sanayi sektörü konumunda bulunan kimya sektörünün gelecek aylara ilişkin iş beklentisi eksi 12 puandan eksi 23,3 puana geriledi.

Ankete ilişkin açıklamada, "Şirketler sipariş defterlerini son derece düşük olarak değerlendirmeye devam ediyor. İhracat beklentileri negatif bölgeye kaydı. Buna ek olarak, kimya endüstrisi hem Avrupa içinde hem de dışında uluslararası rekabette giderek zemin kaybediyor." ifadeleri yer aldı.

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmesine yer verilen Ifo Endüstriyel Organizasyon ve Yeni Teknolojiler Merkezi Uzmanı Anita Wölfl, "Alman kimya sektörü krizde. Yüksek enerji maliyetleri, bürokratik engeller, zayıf talep ve artan ticari engeller küresel rekabette sektörü zorluyor. Donald Trump'ın gümrük vergisi planları ihracatı baskılıyor." yorumunu yaptı.

Ifo'ya göre, bu yükler karşısında şirketler üretimlerini azaltmayı ve daha fazla işten çıkarmayı planlıyor. Bunlara ek olarak ülkede kalifiye işçi sıkıntısı daha belirgin hale geliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, dış ticaret açığını azaltmak ve yerli üretimi desteklemek amacıyla AB ürünleri için gümrük vergilerini önemli ölçüde "kesinlikle" artıracağını açıklamıştı. Trump, AB'den yapılan tüm ithalata yüzde 10 ya da yüzde 20 gümrük vergisi uygulamak istiyor.

Alman kimya endüstrisi, otomotiv ve makine mühendisliği endüstrileriyle birlikte Almanya'nın en güçlü ihracat yapan sektörlerinden birisi. ABD, "Made in Germany" mallarının en önemli alıcısı konumunda.

Ekonomi büyümekte zorlanıyor

Bu arada, Alman ekonomisi, 2024'ün tamamında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 geriledi. Böylece ekonomi, Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların ekonomiyi frenlemesiyle art arda ikinci yıl küçüldü. Ekonomi, 2023'te yüzde 0,3 daralmıştı.

Almanya Merkez Bankasının (Bundesbank) ekonomiye ilişkin 24 Şubat'ta yayımlanan raporunda, ülkede kurulacak koalisyon hükümetinin zorlu ekonomi ortamında göreve başlayacağına işaret edilerek, "Temel eğilim açısından Alman ekonomisi, durgunluk içinde sıkışıp kalmaya devam ediyor." değerlendirmesinde bulunulmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mahalleliyi kuyrukta buluşturan lezzet: Ramazan pidesi

2025-03-04 12:57 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Hatay'da teravih namazı sonrası çocuklar için camide etkinlik düzenlendi

2025-03-04 01:12 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Türkiye'nin ilk "İklim Kanunu Teklifi", TBMM Çevre Komisyonunda

2025-02-26 15:07 - Siyaset

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde Filistinliler, yıkım ve enkaz arasında ilk iftarlarını böyle açtı

2025-03-01 23:08 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Bingöl'de 3 kurt dronla görüntülendi

2025-03-01 10:43 - Çevre-Hayat

Amasya'da bir çiftçi soğuk havada meyve ağaçlarını buz tutturarak koruyor

2025-02-26 17:17 - Çevre-Hayat

Galatasaray, Ziraat Türkiye Kupası'nda yarın Konyaspor'u konuk edecek

2025-02-26 09:57 - Spor

Karşıyaka Basketbol Takımı, ligde kazanmayı unuttu

2025-03-01 16:59 - Spor

10 soruda oruç ile ilgili merak edilenler

2025-02-28 11:40 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Çorumlu çiftçi, tarlasını "Benimle evlenir misin" yazısı oluşturacak şekilde sürdü

2025-02-27 19:42 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Borsa'da bugünkü işlemlerin takası pazartesi günü gerçekleşecek

19:32 - Ekonomi

Fındık üreticilerine bol ve kaliteli ürün için "dengeli gübreleme yapın" önerisi

17:18 - Ekonomi

EBRD'den Antalya Havalimanı'na 315 milyon avroluk finansman

16:48 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump'ın ilk 100 gününde kripto paralarda da ilkler yaşandı

16:37 - Ekonomi

TPAO ve MOL şirketleri Macaristan'da iki sahada arama ve üretim faaliyeti yapacak

16:32 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Borsa'da bugünkü işlemlerin takası pazartesi günü gerçekleşecek

19:32 - Ekonomi

Ankara, Eskişehir, Kütahya, Bolu ve Karabük'te yarın kuvvetli sağanak bekleniyor

19:27 - Gündem

ABD'de, Filistin'e destek verdiği için gözaltına alınan Mahdawi salıverildi

19:12 - Dünya

Polatların şirketlerine yönelik vergi suçu davasında karar

18:42 - Gündem

RTÜK'ün düzenlediği "Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi" sona erdi

18:38 - Gündem