?>

Alman ekonomisi üçüncü çeyrekte sürpriz şekilde büyüdü

Ülke ekonomisi yüzde 0.2 oranında büyüme kaydederek teknik resesyona girmekten de kurtuldu.

Ekonomi - 6 ay önce

Berlin

Almanya ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,2 büyüyerek teknik resesyondan kurtuldu.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülke ekonomisine ilişkin yılın 3. çeyreğini kapsayan öncü büyüme verilerini açıkladı.

Buna göre, Almanya'da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH), yılın 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla hane halkı ve kamu harcamalarındaki artışın etkisiyle yüzde 0,2 arttı.

Böylece ikinci çeyrekteki revize olarak yüzde 0,3 küçülen ekonomi, "üst üste iki çeyrek GSYH'de küçülme yaşanması" olarak ifade edilen teknik resesyona girmemiş oldu.

Piyasa beklentisi, ekonominin yüzde 0,1 büyümesi yönündeydi.

Öncü verilerle yüzde 0,1 küçülme olarak açıklanan ikinci çeyreğe ilişkin büyüme verisi de yüzde 0,3 düşüş olarak revize edildi.

Çeyreklik bazda büyümeye olumlu katkı hane halkı ve kamu harcamalarının artışından geldi.

Üçüncü çeyrekte takvim etkisinden arındırılmış yıllık GSYH artışı da eksi yüzde 0,2 oldu.

Zayıf dış ticaret, Alman ekonomisinin beklenen büyümeyi kaydedememesinin nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

Alman ekonomisi, artan faiz oranları, konjonktürel riskler ve yapısal değişiklikler gibi nedenlerle büyümede zorluk yaşıyor.

Ekonomi geçen yıl alışılmışın dışında yüksek düzeydeki enflasyonun satın alma gücünü etkilemesi, yüksek enerji fiyatları, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve faiz oranlarının yüksekliği gibi nedenlerle bir önceki yıla göre yüzde 0,3 daralmıştı.

Ülke böylece, G7 ülkeleri içinde küçülen tek ülke olmuştu.

Hükümet, ekonomide bu yıl yüzde 0,2 küçülme bekliyor. Almanya, bu yıl da küçülürse, 2023'te olduğu gibi G7 ekonomileri arasında daralan tek ülke olacak.

Uluslararası Para Fonu (IMF) da 22 Ekim'de Almanya'nın bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 0,2'den sıfıra indirmişti. Almanya’da hükümet, büyümeyen ekonomiye yeniden ivme kazandırmak amacıyla iş dünyası ve sendika temsilcileriyle görüşmeler yapıyor.

Alman hükümeti "Büyüme Girişimi-Almanya için Yeni Ekonomik Dinamikler" adı verilen bir büyüme paketi ile ekonomiyi canlandırmayı hedefliyor.

Paket, rekabetçiliğin güçlendirilmesi, bürokrasinin azaltılması, daha iyi çalışma teşvikleri, güçlü bir ekonomi için etkin bir finans merkezi ve yarının ekonomisi için verimli enerji piyasası gibi 5 alanda 49 önlem içeriyor.

Almanya'nın yapısal sorumları baskı oluşturuyor

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) Başkanı Nils Jannsen, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Alman ekonomisi yerinde sayıyor. Üçüncü çeyrekte GSYH’de yüzde 0,1'lik düşüş beklenirken yüzde 0,2 artış görüldü. Ancak revize verilere göre, ikinci çeyrekteki yüzde 0,3'lük düşüş daha önce bildirilenden yüzde 0,1’den daha büyüktü. Genel olarak, üçüncü çeyrekte gayri safi yurtiçi hasıla bir önceki yılın biraz altında kaldı. Dolayısıyla ekonomik üretim hem tarihsel hem de uluslararası karşılaştırmada zayıf kalmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Almanya'nın GYSH’sinin şu anda 2019'dakinin çok az üstünde olduğunu ifade eden Jannsen, “Bu nedenle GYSH son 5 yılda neredeyse hiç artmadı. Kovid-19 pandemisinin neden olduğu büyük dalgalanmaların ardından, ekonomik üretim 2022'nin başından beri aşağı yukarı durgunlaştı. Bu da gayrisafi yurtiçi hasılanın 2019'a kadar kaydedilen büyüme trendinin çok gerisinde kaldığı anlamına geliyor. Alman ekonomisi de diğer ülkelerin gerisinde kalıyor.” bilgisini paylaştı.

Jannsen, "Hem geçici hem de yapısal faktörler ekonomik faaliyet üzerinde baskı oluşturmakta. Yüksek faizler gibi geçici olumsuz faktörlerin azalmasıyla birlikte ılımlı bir toparlanmanın başlaması muhtemel. Özellikle yapısal sorunların Alman ekonomisi üzerinde baskı oluşturduğuna ve Alman şirketlerinin rekabet gücünün azaldığına dair işaretler de artmakta. Sanayi üretimindeki düşüş eğilimi ve son zamanlarda küresel ticaret rakamlarının çok gerisinde kalan zayıf mal ihracatı bunun belirtileri. Ekonomik bir toparlanma, Alman ekonomisinin eski büyüme patikasının çok gerisinde kaldığı gerçeğini değiştirmeyecektir.” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sivas'ta üniversite öğrencisinin kargayla görüntüleri gülümsetti

2024-10-28 16:17 - Magazin

Su ürünleri üretim lideri Muğla'dan 9 ayda 472 milyon dolarlık ihracat

2024-10-29 12:32 - Ekonomi

Oyuncak araba tutkunu çocuk, arabalarını evindeki "müze" gibi alanda sergiliyor

2024-10-27 15:02 - Çevre-Hayat

Japonya'da halk erken genel seçim için sandık başına gitti

2024-10-27 11:58 - Dünya

Emine Erdoğan'dan Cumhuriyet'in 101'inci yılı paylaşımı

2024-10-29 23:07 - Gündem

Trabzon'un yüksek kesimlerinde karla mücadele çalışması yürütülüyor

2024-10-27 13:22 - Çevre-Hayat

Gençlik ve Spor Bakanı Bak: Daha çok üreteceğiz ve hep beraber büyük Türkiye için çalışacağız

2024-10-27 18:17 - Siyaset

Son bir haftada 41 terörist etkisiz hale getirildi

2024-10-24 12:37 - Gündem

Genç milli halterci Merve İlden'den Avrupa Şampiyonası'nda 2 bronz madalya

2024-10-27 20:02 - Spor

AB ve Çin ekonomisi için "en kötü senaryo" Trump olabilir

2024-10-25 11:12 - Dünya

İlgili Haberler

Küresel piyasalar ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisine odaklandı

09:18 - Ekonomi

Amazon'un satışları ilk çeyrekte arttı

23:58 - Ekonomi

McDonald's'ın küresel satışları bu yılın ilk çeyreğinde düştü

17:23 - Ekonomi

Su ürünü ve hayvansal mamul ihracatçısı şirketler ödüllendirildi

15:38 - Ekonomi

Libya Ticaret Bakanı Huveyc: Türkiye'yle ticaret hacminde hedefimiz 10 milyar dolara ulaşmak

14:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Erzurum ve çevreleri için "sarı kod"lu kuvvetli sağanak uyarısı

09:42 - Gündem

Ülke genelindeki denetimlerde 21 göçmen kaçakçısı ve 547 düzensiz göçmen yakalandı

09:33 - Gündem

Küresel piyasalar ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisine odaklandı

09:18 - Ekonomi

Ukrayna: Rus ordusunun düzenlediği İHA saldırılarında 31 kişi yaralandı

09:13 - Dünya

Trump'ın yasa kapsamında Venezuelalı göçmenleri sınır dışı etmesi 'hukuka aykırı' bulundu

05:23 - Dünya